swipe

Biblia bucătarului desăvârşit: cele 10 porunci care te ajută să gătești mai rapid și mai usor de fiecare dată

Fă-ți un plan înainte să te apuci de gătit

Nici nu bănuiești cât de mult timp poți salva dacă folosești un plan precis atunci când gătești. Chiar dacă petreci câteva minute ca să-ți organizezi sarcinile sau le ai scrise undeva și le repeți ulterior la fiecare masă pregătită, vei vedea o diferență imensă în timpul acordat gătitului. Dacă pregătești multiple feluri mai ales, vei ști precis care durează mai mult, de care să te apuci primul, cum să pregătești altceva în paralel, în vreme ce unele produse fierb sau se prăjesc. Din plan fac parte și rețetele, pe care trebuie să le ai la dispoziție, ca să nu stai să cauți după ce te-ai apucat deja de gătit.

Biblia bucătarului desăvârşit: cele 10 porunci care te ajută să gătești mai rapid și mai usor de fiecare dată

Asigură-te că pregătirile care durează mai mult sunt făcute primele

Încălzește cuptorul, pune apa să fiarbă, pregătește în prealabil toate vasele și ingredientele de care ai nevoie. Vei scuti timp și vei avea o organizare mentală mai bună a etapelor pe care trebuie să le parcurgi. Ai grijă dacă folosești produse congelate să le pui din timp la dezghețat și să te asiguri că sunt la temperatura camerei atunci când le gătești, pentru că vor fi mult mai ușor de preparat.

Biblia bucătarului desăvârşit: cele 10 porunci care te ajută să gătești mai rapid și mai usor de fiecare dată

Folosește un vas mare în care să pui toate ingredientele pe care le aduci de la frigider

Umple-l cu tot ce îți trebuie, pentru a nu fi nevoie să faci multiple drumuri la frigider. Dacă ai urmărit competițiile TV de tip Master Chef, știi că bucătarii pricepuți au totul din start lângă ei și nu pierd vremea căutând produse pe care nu le-au luat din frigider. Deși pare un truc simplu, te ajută să economisești foarte mult timp. Aigură-te că, pe lângă ingredientele principale, ai la dispoziție și toate condimentele pe care vrei să le folosești.

Biblia bucătarului desăvârşit: cele 10 porunci care te ajută să gătești mai rapid și mai usor de fiecare dată

Taie ingredientele în bucățele mărunte

Stir-frying este una dintre cele mai eficiente și rapide tehnici de gătire, pentru că diversele ingrediente sunt tăiate deja în bucățele mici, care sunt mult mai ușor de gătit. Indiferent că este vorba de legume, verdețuri sau carne, faptul de a le tăia în piese foarte mici te ajută să câștigi minute prețioase câmd gătești.

Biblia bucătarului desăvârşit: cele 10 porunci care te ajută să gătești mai rapid și mai usor de fiecare dată

Folosește cratițe întinse și oale mai mici

Dacă nu gătești pentru o mulțime de oameni sau dacă nu vrei să păstrezi mâncarea de la o zi la alta, folosește cratițe și oale cât mai mici, pentru că timpul de gătire va scădea simțitor. De asemenea, utilizează mai des cratițe cât mai puțin înalte, dar mai întinse, pentru că încălzirea este mult mai rapidă, iar lichidul de la suprafață se evaporă mai rapid.

Biblia bucătarului desăvârşit: cele 10 porunci care te ajută să gătești mai rapid și mai usor de fiecare dată

Acoperă cratițele și oalele cu un capac

Dacă pui capac pe mâncarea care fierbe sau se prăjește, aerul rece din exterior va avea o influență mai mică, astfel că produsele se vor găti mai rapid. În plus, ingredientele se vor pătrunde mai bine, vor fi mai aromate și vor lăsa mai multă savoare în sos sau în lichidul supelor și ciorbelor.

Biblia bucătarului desăvârşit: cele 10 porunci care te ajută să gătești mai rapid și mai usor de fiecare dată

Investește în produse eficiente de bucătărie

Dacă nu ești un super-chef și nu poți tăia legumele sau verdețurile cu viteza pe care ai văzut-o la TV, o foarfecă de bucătărie îți poate transforma, literalmente, viața din bucătărie. În loc să pierzi minute în șir tăind pătrunjelul, ceapa verde sau chiar fâșiile de carne cu un cuțit, o poți face mult mai rapid cu o foarfecă performantă. Asigură-te, de asemenea, că ai cele mai bune produse, cuțite foarte ascuțite, răzătoare și ciocănele speciale, pentru carne. Chiar dacă cheltuiești mai mult o dată, îți vei scoate din plin investiția, prin scurtarea incredibilă a timpului pe care îl petreci gătind.

Biblia bucătarului desăvârşit: cele 10 porunci care te ajută să gătești mai rapid și mai usor de fiecare dată

Fă un vas pentru resturi chiar lângă tine

Atunci când vrei să gătești foarte rapid, este mult mai eficient să poți arunca resturile într-un vas mare pe care îl ții chiar lângă tine, pe masă, decât să faci tot timpul drumuri la coșul de gunoi sau să te apleci mereu să arunci ce nu mai folosești. Deșerți o singură dată vasul și lași locul în jurul tău mult mai curat. Este ideal să faci curat în preajma ta pe măsură ce gătești, pentru că nu vei mai pierde timpul după aceea.

Biblia bucătarului desăvârşit: cele 10 porunci care te ajută să gătești mai rapid și mai usor de fiecare dată

Folosește sosuri gata preparate și refrigerate

În loc să faci un sos nou la fiecare masă, prepară sosuri care îți plac și păstrează-le la frigider, în recipiente etanșe. Dacă adaugi bucățele de unt și condimente, vei obține imediat savoarea pe care ți-o doreștim, fără să mai pierzi vremea cu prepararea de la zero a fiecărui sos.

Biblia bucătarului desăvârşit: cele 10 porunci care te ajută să gătești mai rapid și mai usor de fiecare dată

Folosește folie de aluminiu

Folia de aluminiu este un obiect magic în bucătărie, pentru că reduce foarte mult timpul de curățare după gătit. Pe lângă faptul că poți acoperi aragazul cu ea, ca să nu se mai murdărească, o poți folosi când prepari grătare sau când folosești tigai fără ulei, de tip tefal. În plus, dacă prepari produse la cuptor și așezi în partea de sus a tăvii o folie de aluminiu, poți preveni arderea mâncării.

‹ Vezi si