Rețete delicioase Înapoi la

Cat se fierbe un ou tare fara sa il spargi

Joi, 09.04.2015
de Adelina Ion

Sarbatorile pascale aduc cu ele si necesitatea pregatirii bucatelor traditionale. Astfel, conform traditiei, de pe masa de Paste nu trebuie sa lipseasca ouale vopsite. Dar pana la a fi vopsite, acestea trebuie fierte. Adesea, in acest punct intervine o problema cu care se confrunta multe gospodine: ouale se sparg la fiert. De aceea, ne-am propus sa vorbim in acest articol despre cat se fierbe un ou fara sa se sparga.

Iata, deci, cat se fierbe un ou pentru a fi tare si a nu se sparge la fiert!

De ce se sparg ouale cand sunt puse la fiert

Exista doua motive pentru care ouale puse la fiert se sparg, iar albusul se imprastie prin apa:

1. Primul motiv il reprezinta diferenta de temperatura dintre oul scos din frigider si apa care a atins punctul de fierbere. Solutia in acest caz o reprezinta scoaterea oului din frigider cu cel putin o ora inainte de a fi pus la fiert. De altfel, trebuie sa stii ca nu este nevoie sa pastrezi ouale in frigider. O camara sau o debara ar fi locurile ideale pentru pastrarea acestora;

2. Al doilea motiv il reprezinta prezenta camerei cu aer aflate in partea de jos a oului, care, in timpul fierberii, se dilata din cauza caldurii si determina spargerea cojii. De retinut ca aceasta camera cu aer este mai mare cu cat oul este mai vechi. Prin urmare, riscul de a crapa la fierbere este mai mare in cazul unui ou mai vechi decat in cazul unuia proaspat. Solutia este eliminarea aerului din aceasta zona a oului. Pentru aceasta, inainte de a fi pus la fiert, oul trebuie intepat cu un ac care sa patrunda prin coaja cativa milimetri, pana strapunge si camera cu aer.

Cat se fierbe un ou: o metoda infailibila

Intr-o prima faza, inteapa baza tuturor oualor pe care vrei sa le pui la fiert pentru a elimina aerul din camera cu aer a oului. Apoi, cu ajutorul unei linguri, pune ouale in recipientul in care fierbe apa si lasa-le cel mult 10 minute. Daca fierb mai mult de 10 minute, galbenusurile vor capata un contur verzui si vor degaja un miros neplacut de sulf, iar albusurile vor capata consistenta cauciucata.

Dupa scurgerea timpului de fierbere, scoate ouale usor cu ajutorul lingurei si pune-le intr-un recipient cu apa rece. Acum sunt gata pentru a fi introduse in vopsea sau pentru a fi consumate.

Tu stii cat se fierbe un ou pentru a avea consistenta pe care o doresti (cleioasa, moale, dura)? Cum obisnuiesti sa consumi ouale?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.6 (3)

Ti-a placut articolul? Urmareste DivaHair pe Facebook sau pe mail!

Cauta un furnizor in zona ta

Ai nevoide de un SFAT?

Adauga o intrebare la care vrei sa primesti raspuns. Comunitatea DivaHair te ajuta.

întreabă

LIKE si intra in universul divelor!