Rețete delicioase
Înapoi la

Cele mai bune rețete ale lui Jamie Oliver, perfecte pentru toamnă

Cele mai bune rețete ale lui Jamie Oliver, perfecte pentru toamnă

Paula Rotaru

Modalitate de preparare:
Retețe la cuptor
Rețete la tigaie
Cele mai bune rețete ale lui Jamie Oliver, perfecte pentru toamnă

Caracteristici

Dacă ți se pare că toamna nu prea este ofertantă la capitolul gastronomie, te înșeli! Ai la îndemână numeroase ingrediente din care poți realiza preparate delicioase și hrănitoare, perfecte pentru aceste zile mohorâte, fie că vorbim de o supă caldă aromată sau de un desert cremos care să alunge monotonia de toamnă.

Ți-am pregătit mai jos 5 rețete marca Jamie Oliver, pe care trebuie să le încerci toamna aceasta!

Rețete à la Jamie Oliver pe care trebuie să le încerci

Supă minestrone

Sursa foto: Pinterest @ Today's Parent

Ingrediente:

  • 2 linguri de ulei de măsline
  • 140 de grame de bacon tăiat mărunt
  • 2 cepe tocate fin
  • 2 morcovi dați pe răzătoarea cu ochiuri mari
  • 2 tulpini de țelină apio tăiate bucățele mici
  • 800 de grame de dovleac dat pe răzătoare
  • 2 lingurițe de rozmarin uscat
  • o jumătate de legătură de salvie tocată
  • 400 de grame de roșii la conservă
  • 400 de grame de fasole boabe prefiartă
  • 100 de grame de alune de pădure tocate
  • 1.5 litri de supă de legume
  • 500 de grame de varză tocată
  • 100 de grame de paste integrale
  • frunze de busuioc
  • câteva felii de pâine crocantă

Vezi mai jos un video cu modul de preparare pentru delicioasa supă minestrone!

Mod de preparare:

  1. Încălzește 2 linguri de ulei de măsline într-o tigaie nonaderentă adâncă, de mari dimensiuni, și adaugă bucățelele de bacon. Prăjește-le timp de 2 minune, apoi adaugă ceapa, morcovii, tulpinile de țelină, dovleacul, alunele de pădure, varza și verdețurile.
  2. Lasă pe foc mediu timp de 15 minute sau până se înmoaie legumele, apoi adaugă roșiile din conservă, fasolea și supa de legume. Amestecă bine, acoperă cu un capac și lasă la foc mic, 25-30 de minute, până se înmoaie dovleacul.
  3. Spre final, adaugă pastele, mai lasă-le pe foc 10 minute, cât să fie al dente. Mai adaugă supă fierbinte dacă este nevoie.
  4. Asezonează supa cu sare, piper și frunze de busuioc și servește cu felii de pâine crocantă, unsă cu puțin ulei de măsline.

Spaghete cu sos pesto

Sursa foto: Pinterest @ delicious.com.au

Ingrediente:

  • 500 de grame de spaghete
  • 500 de grame de boabe de fasole păstăi
  • un cățel de usturoi
  • 3-4 frunze de mentă
  • zeama de la o jumătate de lămâie
  • un sfert de linguriță de pudră de ardei iute cayenne
  • 2 linguri de ulei de măsline
  • 30 de grame de brânză feta

Mod de preparare:

  1. Pune pastele într-o oală cu apă fiartă și puțină sare. Lasă-le la fiert conform instrucțiunilor de pe pachet, cât să devină al dente, deci nu prea fierte. Apoi scurge-le de apă, dar păstrează o ceșcuță de lichid pentru mai târziu.
  2. Dă prin blender jumătate din cantitatea de fasole boabe, usturoiul, menta, sucul de lămâie și pudra de cayenne. Adaugă puțin ulei de măsline și brânza feta, apoi continuă să amesteci. Poți adăuga puțină apă în care au fiert pastele, ca să legi compoziția și să devină cremoasă. Asezonează cu sare și piper, după gust.
  3. Fierbe restul de fasole boabe 3-4 minute și scurge-le de apă.
  4. Adaugă sosul pesto peste paste, apoi fasolea boabe fiartă și amestecă bine.
  5. Asezonează cu frunze de mentă și puțină brânză feta.

Prăjitură cu ciocolată și sfeclă roșie

Sursa foto: Pinterest @ delicious.com.au

Ingrediente penru prăjitură: 

  • 350 de grame de sfeclă roșie
  • 200 de grame de ciocolată neagră topită
  • 3 gălbenușuri
  • 3 albușuri
  • o bucată de ghimbir de 3 centimetri, dată pe răzătoare
  • 240 de grame de miere
  • 165 mililitri de ulei de măsline
  • o păstaie de vanilie
  • zeama și coaja de la o portocală
  • 150 de grame de făină
  • 100 de grame de mălai
  • 2 linguri de cacao pudră
  • 2 lingurițe de bicarbonat de sodiu
  • un sfert de linguriță de scorțișoară

Ingrediente pentru toppingul de ciocolată:

  • 250 de grame de unt nesărat topit
  • 270 de grame de zahăr
  • 175 de grame de ciocolată neagră topită

Ingrediente pentru servire:

  • 200 de grame de ciocolată neagră dată de răzătoarea cu ochiuri mari
  • 200 de grame de frișcă

Vezi mai jos cum se prepară brioșele cu sfeclă roșie!

Mod de preparare:

  1. Fierbe sfecla roșie într-o oală timp de 40 de minute, până se înmoaie. Scurge-o și las-o puțin să se răcească, apoi înlătură-i coaja (folosește mănuși, altfel îți vei colora mâinile în mov). Taie în bucăți mari sfecla și dă-o la blender până devine cremoasă, apoi pune-o într-un bol și las-o deoparte să se răcească bine.
  2. Preîncălzește cuptorul la 180 de grade Celsius. Între timp, tapetează cu hârtie de copt o tavă de chec de 22x10 centimetri.
  3. Adaugă ciocolata topită, gălbenușurile, ghimbirul, mierea, uleiul de măsline, semințele de vanilie, coaja și sucul de la portocală în crema de sfeclă roșie și amestecă bine. Apoi încorporează treptat în compoziție făina, mălaiul, cacaua, bicarbonatul de sodiu, scorțișoara și un praf de sare.
  4. Bate bine albușurile, adaugă-le în compoziție, apoi transferă amestecul în tavă. Lasă la cuptor pentru o oră sau până când aluatul trece testul cu scobitoarea. Lasă prăjitura să se răcească 5 minute în tavă, apoi scoate-o și pune-o pe un grătar.
  5. Pentru glazură, mixează untul cu zahărul și ciocolata, timp de 3 minute, apoi lasă amestecul la foc mic până compoziția devine lucioasă și cristalele de zahăr dispar. Lasă puțin să se răcească glazura, apoi toarn-o peste prăjitură și întinde-o uniform cu o spatulă.
  6. Pe deasupra adaugă frișcă și fulgi de ciocolată neagră rasă.

Biluțe energizante

Sursa foto: Pinterest @ Chatelaine

Ingrediente:

  • 70 de grame de semințe de dovleac
  • 20 de grame de orez brun sau quinoa fiartă
  • 50 de grame de migdale
  • 80 de grame de curmale fără sâmburi
  • o linguriță de pudră de turmeric
  • o linguriță de scorțișoară
  • o linguriță cu vârf de pudră de cacao
  • o linguriță de extract sau esență de vanilie
  • o lingură de miere
  • zeama de la o portocală

Mod de preparare:

  1. Macină 40 de grame de semințe de dovleac și pune pudra rezultată pe o farfurie întinsă.
  2. Amestecă restul de semințe de dovleac cu quinoa sau orezul brun fiert, migdalele și curmalele și dă-le prin blender.
  3. Adaugă apoi pudra de turmeric, scorțișoara, pudra de cacao și un praf de sare în amestecul rezultat. Amestecă bine până la omogenizare, apoi adaugă extractul sau esența de vanilie, mierea și zeama de la o jumătate de portocală. Amestecă bine 1-2 minute, apoi adaugă restul de suc de portocale.
  4. Umezește-ti mâinile și formează biluțe din acest amestec, ca și cum ai face chifteluțe, apoi rostogolește-le prin pudra de semințe de dovleac.
  5. Aceste biluțe dulci energizante rezistă la loc uscat, ferit de umezeală, până la 2 săptămâni.

Cannoli cu umplutură dulce de brânză ricotta și „zdrențe” de coajă de lămâie

Sursa foto: Pinterest @ delicious.com.au

Ingrediente pentru cannoli:

  • 200 de grame de făină
  • 20 de grame de zahăr pudră
  • 35 de grame de untură rece
  • un ou mare
  • 60 mililitri de vin alb
  • ulei de floarea-soarelui (pentru prăjit)
  • 75 de grame de ciocolată albă topită

Ingrediente pentru umplutură:

  • 500 de grame de brânză ricotta
  • 35 de grame de zahăr
  • coaja de la o lămâie dată pe răzătoare
  • coaja de la o portocală dată pe răzătoare
  • o linguriță de extract sau esență de vanilie
  • 30 de grame de mix de coajă de citrice (lămâi, portocale, lime, grepfrut, mandarine)

Ingrediente pentru crema de lămâie:

  • 175 de grame de zahăr pudră
  • 5 gălbenușuri
  • zeama și coaja dată pe răzătoare de la 2 lămâi mari
  • 90 de grame de unt nesărat

Vezi mai jos un video în care „șeful” prăjiturilor prepară rulourile cannoli și umplutura acestui minunat desert!

Mod de preparare:

  1. Pentru umplutură, amestecă brânza ricotta cu zahărul pudră, apoi transferă compoziția într-un bol și adaugă restul ingredientelor. Amestecă bine, acoperă cu o folie de plastic și lasă la frigider.
  2. Pentru rulourile canolli, amestecă făina cu zahărul pudră într-un vas, apoi adaugă untura și omogenizează bine compoziția.
  3. Într-un bol separat, bate oul cu vinul alb, apoi adaugă compoziția în mixul de făină cu zahăr. Frământă bine aluatul, apoi învelește-l în folie de plastic și lasă-l la frigider pentru o oră.
  4. Între timp, prepară crema de lămâie: combină zahărul cu gălbenușurile, coaja și sucul de lămâie, apoi toarnă amestecul într-un vas și lasă-l la foc mediu, pentru 10 minute, până se formează o cremă groasă. Ia vasul de pe foc și adaugă untul, amestecă bine, apoi dă crema printr-o sită și las-o să se răcească, acoperită cu o folie de plastic, ca să nu capete crustă.
  5. Scoate aluatul de la frigider și încălzește ulei de floarea-soarelui (200-300 de mililitri) într-o tigaie adâncă. Presară făină pe masă și împarte aluatul în 10 bucăți egale, apoi întinde-le cu sucitorul, astfel încât să obții o grosime de 2 milimetri. Taie aluatul în formă de cercuri și prăjește câte unul în uleiul încins, timp de 2-3 minute, până devine auriu. Imediat ce pui cerculețul de aluat în ulei, încearcă să îl împăturești sau să ții capetele acestuia cu un clește de bucătărie, ca să îl „sigilezi” și să capete forma de rulou. Apoi scoate ruloul pe un șervețel de hârtie, care absoarbe excesul de ulei. Repetă procedura pentru fiecare bucată de aluat.
  6. Umple rulourile de cannoli cu umplutura de brânză, folosind un poș sau o linguriță.
  7. Presară deasupra ciocolată albă topită și decorează cu coajă de lămâie dată pe răzătoare.
  8. Servește cu cremă de lămâie.

Sperăm să-ți placă aceste rețete ale lui Jamie Oliver! Încearcă și această rețetă grozavă de supă cremă de dovleac!

Surse foto: Pinterest

Articolul urmator
Semințe de chia: rețete pe care să le încerci
Semințe de chia: rețete pe care să le încerci
Cel mai greu test! Nimeni nu raspunde corect la toate cele 10 intrebari
Incepe quiz
Cel mai greu test! Nimeni nu raspunde corect la toate cele 10 intrebari

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.6 (3)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.