Rețete delicioase
Înapoi la

Chifteluțe turcești - cea mai bună rețetă

Chifteluțe turcești - cea mai bună rețetă

Redactor Andreea Baluteanu

Timp de gătire:
Peste 60 minute
Dificultate:
Rețete ușoare
Rețete deosebite
Modalitate de preparare:
Retețe la cuptor
Rețete la tigaie
Gratar
Chifteluțe turcești - cea mai bună rețetă

Caracteristici

Din când în când, ni se face poftă de un preparat exotic, care să ne poarte cu gândul în țări îndepărtate, să ne amintească de locurile pe care le-am vizitat cu dragoste sau să ne evoce teritorii la care încă visăm. Printre felurile noastre de mâncare favorite, cu acest potențial, se numără și chifteluțele turcești, unul dintre cele mai gustoase preparate din această bucătărie.

Descoperă mai jos cea mai delicioasă rețetă de chifteluțe turcești! E suculentă, o adevărată delicatesă și atât de ușor de preparat. O vor adora toți ai tăi, de la cei mici la cei mari!

Chifteluțe turcești: rețeta care te face să te lingi pe degete

Se spune despre chifteluțele turcești că reprezintă tot ce e mai apropiat de fast-food în bucătăria arabă: dacă aceste minunate preparate sunt considerate astfel, noi îți spunem că ne vom abona la ele fără probleme, deoarece sunt mai delicioase decât tot ce am gustat până acum din categoria „nesănătoaselor”.

Platou cu chiftelute

Numite „kofte”, chifteluțele turcești sunt condimentate, moi de ți se topesc în gură și atât de suculente, încât vei deveni dependentă de ele. Se pare că mămicile din Turcia au rezerve nemăsurate de chifteluțe înghețate, pe care le servesc ori de câte ori au musafiri neanunțați sau sunt în pană de inspirație: atât de tare le iubesc familiile lor.

Iată de ce ingrediente ai nevoie pentru circa 50 de chiftele turcești:

  • 900 g de carne de vită cu 20% grăsime
  • ½ cană de pesmet
  • 2 cepe tăiate mărunt, de la care ai scurs sucul
  • 4 căței de usturoi, zdrobiți (opțional)
  • 1 linguriță de bicarbonat de sodiu
  • ¼ cană de apă
  • 1 linguriță de suc de lămâie
  • 1 linguriță de chimion (atenție, e diferit de chimen)
  • 1 linguriță de piper negru
  • 1 linguriță de ardei chili pudră (opțional)
  • 1 linguriță de fulgi de ardei roșu (opțional)
  • 1 linguriță de cimbru uscat
  • 2 lingurițe de sare

Modalitate de preparare

  1. Amestecă într-un bol de dimensiuni mai mari carnea de vită cu pesmetul, ceapa și usturoiul.
  2. Într-un vas mai mic, separat, mixează bicarbonatul de sodiu, sucul de lămâie și apa. Adaugă peste carne și apoi incorporează și condimentele. Frământă mixul pentru circa 10 minute (știm, reprezintă un adevărat efort, dar va merita, crede-ne), pentru a te asigura că totul e amestecat așa cum trebuie.
  3. Acum intervine unul dintre secretele „magice” ale acestei rețete: acoperă mixul și apoi pune-l la frigider, acolo unde ar trebui să stea pentru cel puțin 2-3 ore. Ideal ar fi să amesteci ingredientele seara și să le lași peste noapte la rece.
  4. După expirarea timpului de așteptare, formează chifteluțe din amestec. Cu cât sunt mai mici, cu atât vor fi mai gustoase.
  5. Pune la încălzit uleiul într-o tigaie de fontă. După ce acesta se încinge, adaugă chiftelele și prăjește-le timp de 2 minute pe ambele părți, la cea mai înaltă temperatură, până ce sunt bine rumenite. Dă apoi focul mic și continuă să le gătești timp de circa 10 minute, întorcându-le din când în când de pe o parte pe alta.

Trucuri pentru cele mai bune chifteluțe turcești

Cel mai bine învățăm de la experți, așa că am strâns pentru tine câteva trucuri prețioase pentru cele mai delicioase chifteluţe turcești.

Investește neapărat în carne de calitate. Carnea bună e „esența” chifteluțelor turcești, așa că trebuie neapărat să acorzi atenție din acest punct de vedere. Cumpără carne mai grasă, de vită, cu un procent de 20% grăsime, pentru că va păstra interiorul moale și pufos. De asemenea, asigură-te că ai achiziționat carne tocată proaspătă, deci ferește-te de sortimentele deja ambalate. În cazul în care nu găsești nimic care să te satisfacă, poți opta pentru un mix de carne de vită și oaie.

Ceapa nu trebuie să aibă zeamă. Mărunțește-o și asigură-te că îndepărtezi orice exces de suc.

Chifteluțele turcești ies savuroase în tigaia de fontă, dar pot fi preparate în numeroase alte modalități. Te vei topi atunci când le mănânci la grătar, dar sunt la fel de bune și atunci când sunt preparate cu suc de roșii, la cuptor (și un pic mai sănătoase).

Cu ce consumi chifteluțele turcești

Știm că am spus la începutul articolului că chifteluțele turcești sunt o mostră de fast-food arăbesc inventiv și delicios, dar evită să le adaptezi prea tare la bucătăria occidentală și nu le consuma alături de cartofi prăjiți.

Vor fi însă minunate împreună cu un sos pe bază de iaurt și castraveți (un fel de tzatziki sau, ca să păstrăm influențele, turcescul cacik), pe care îl poți alinta și cu câteva linguri de ulei de măsline.

Servește alături de o salată pe bază de fasole, cu roșii, pătrunjel, ceapă verde și roșie, împreună cu busuioc și suc de lămâie, și te vei linge pe degete.

Bineînțeles, poți consuma chifteluțele turceşti alături de orice alte legume din bucătăria ta. Sunt minunate cu castraveți murați, ardei, sos de roșii sau cu salată de vinete.

Tu ce părere ai despre recomandarea noastră de azi? Dacă ți-au plăcut chifteluțele turcești, fă-ți provizii din amestecul de carne, pune-le la congelator și apelează la ele de câte ori vrei ceva rapid sau ai oaspeți.

Surse foto: iStock

Articolul urmator
Rețetă de chifle de casă: cum faci cele mai pufoase pâinici
Rețetă de chifle de casă: cum faci cele mai pufoase pâinici
Care este cea mai mare calitate a ta?
Incepe quiz
Care este cea mai mare calitate a ta?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3.9 (18)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.