Rețete delicioase
Înapoi la

Cum faci acasă drojdie naturală! Nu mai este nevoie să cumperi de la magazin

Cum faci acasă drojdie naturală! Nu mai este nevoie să cumperi de la magazin

Otilia Geavlete, redactor Divahair.ro

Timp de gătire:
Peste 60 minute
Porții:
8-10 porții
Dificultate:
Rețete deosebite
Modalitate de preparare:
Fără coacere
Calorii:
100
Cum faci acasă drojdie naturală! Nu mai este nevoie să cumperi de la magazin

Caracteristici

Drojdia naturală este cea mai bună soluție pe care o ai la îndemână pentru a obține o pâine de casă excelentă, bine crescută și sănătoasă. Te-ai întrebat vreodată cum coceau oamenii pâinea, înainte să aibă la dispoziție drojdia comercială? Răspunsul este simplu: foloseau drojdie naturală, obținută din culturi de drojdii, crescute chiar în casă. 

Această perioadă, în care încercăm să limităm cumpărăturile din magazine, este ideală pentru a reînvia arta pâinii coapte în casă. Nimic nu se compară cu mirosul de pâine proaspătă, consistentă, pregătită cu toată dragostea și cu cele mai bune ingrediente. Iar drojdia naturală este secretul prin care poți pregăti la domciliu cea mai gustoasă și mai sănătoasă pâine din lume.

aluat

Ce este drojdia naturală

Drojdia naturală, sălbatică, este pretutindeni în jurul nostru, în aerul pe care îl respirăm, pe suprafața funzelor, a fructelor și a legumelor. De exemplu, pelicula albă care apare pe struguri sau pe alte fructe este drojdie natural. De secole, fructele respective au fost folosite pentru dezvoltarea unei culturi de drojdie naturală. 

Drojdiile reprezintă ciuperci de dimensiuni foarte mici, atât de mici încât poți găsi sute de milioane de astfel de organisme într-o singură lingură de drojdie. Dar nu toate tipurile de drojdie sunt la fel; de exemplu, drojdia folosită pentru a face bere este diferită de drojdia utilizată pentru coacerea pâinii. Diversele tipuri de drojdie naturală au arome foarte diferite, pe care le împrumută și produselor în care sunt incluse. unele drojdii sunt mai bune pentru creșterea aluatului, de aceea au fost folosite de secole în diferite comunități pentru a coace o pâine de calitate. 

Deși drojdia naturală a fost folosită încă din Egiptul antic, a fost dată oarecum uitării în anii 80, când s-a introdus drojdia comercială sau sintetică, care pare mult mai convenabilă, pentru că face aluatul să crească mai repede. În realitate, odată cu drojdia sintetică, cantitatea a luat locul calității. 

De ce este drojdia naturală mai bună ca cea cumpărată

Nu este o exagerare să spunem că drojdia naturală este mult mai bună ca cea cumpărată. Ea schimbă compoziția pâinii, astfel încât obținem un produs net superior din punct de vedere nutritiv. Făina conține compuși anti-nutritivi care o fac să poată fi păstrată multă vreme, fără să se degradeze. Dar acești antinutrienți nu sunt utili organismului, pentru că nu sunt hrănitori și pot determina probleme de natură digestivă. 

În vreme ce drojdia cumpărată are doar efect de creștere a aluatului, drojdia naturală acționează asupra acidului fitic și altor antinutrienți din făină, degradându-i. Acesta este un efect foarte important pentru sănătatea digestivă. Pâinea făcută cu drojdie din comerț crește rapid, dar conține respectivii antinutrienți care pot dăuna digestiei. Pâinea coaptă cu drojdie naturală crește mai lent, dar este mult mai sănătoasă și mai hrănitoare. Prin transformarea acidului fitic din făină sub acțiunea drojdiei naturale rezultă un antioxidant puternic, cu efecte în lupta împotriva cancerului. 

Atunci când mănânci pâine din comerț sau pregătită cu drojdie cumpărată, atingi destul de greu senzația de sațietate și ai tendința să mănânci mai multe felii, ceea ce te poate predispune la îngrășare. Pâinea coaptă cu drojdie naturală este foarte sățioasă, de aceea te saturi mai repede, iar senzația de a fi sătul durează mai mult. De aceea, pe lângă faptul că este gustoasă,  este foarte utilă pentru prevenirea kilogramelor în plus. 

Un studiu din 2009 al Universității din Guelph a arătat că drojdia naturală scade răspunsul glicemic al organismului timp de mai multe ore, de aceea pâinea pregătită cu acest tip de drojdie este un aliment excelent pentru persoanele care au diabet, obezitate și boli de inimă. 

Drojdia naturală inhibă anumite enzime dăunătoare din făină și cereale, facilitează utilizarea anumitor vitamine și minerale în digestie, transformă aluatul într-o sursă nutritivă superioară, de aceea este net preferabilă drojdiei din comerț. În plus, are efecte prebiotice și probiotice, încurajând creșterea bacteriilor necesare organismului. Combinația dintre drojdia sălbatică și anumite bacterii dă o aromă mult mai pregnantă pâinii, decât cea rezultată sub efectul drojdiei sintetice. În plus, se pare că drojdia naturală are efecte protectoare împotriva intoleranței la gluten, pentru că determină desfacerea glutenului în componente mai simple. 

Cum să faci drojdie naturală acasă

Înainte ca ingredientele active din drojdii să fie izolate și vândute sub formă de pachețele sau granule în magazine, oamenii utilizau drojdia naturală, crescută în casă, pentru pregătirea pâinii și a altor aluaturi. 

Culturile de drojdie sălbatică pot fi crescute pe un amestec special de făină cu apă. O cultură de drojdie naturală, întreținută cu grijă poate supraviețui astfel timp de ani de zile. 

Pentru a putea utiliza drojdia pregătită acasă pentru diferite aluaturi, ai nevoie de o perioadă de minimum 17 zile. Există mai multe rețete pentru a pregăti o cultură de drojdie, dar toate au la bază un amestec de făină albă și apă, în proporții egale. 

drojdie

Instrucțiuni pe zile pentru prepararea mediului de cultură

Ziua 1: amestecați un sfert de cană de apă cu un sfert de cană de făină, așezați amestecul într-un borcan curat, acoperit cu o bucată de pânză prinsă cu un elastic de cauciuc. Așezați borcanul într-un loc răcoros și umbros. 

Ziua 2: Adăugați încă un sfert de cană de apă și un sfert de cană de făină peste amestec. Lăsați-l în continuare în locul răcoros. 

Zilele 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9: Repetați instrucțiunile din ziua 2

Ziua 10: adaugă încă un sfert de cană de apă și un sfert de cană de făină amestecului, transferă-l într-un vas curat și așează-l la frigider. 

Zilele 11, 12, 13, 14, 15, 16: adăugați zilnic câte un sfert de cană de apă și un sfert de cană de făină peste amestec și așezați-l înapoi la frigider. 

Ziua 17: Amestecul este gata pentru a fi folosit în diverse rețete. 

Drojdia naturală poate fi folosită pentru o mulțime de rețete de bază: pâine de zi cu zi, pâine de nuci, clătite, napolitane, brioșe, prăjituri, rulouri de scorțișoară, pesmeturi, aluat de pizza și multe altele. Folosirea drojdiei naturale are numeroase beneficii: este mult mai nutritivă, te ajută să economisești bani și face ca aluaturile pentru pâine și alte produse să fie gustoase și sănătoase. 

Surse: https://www.weedemandreap.com/wild-yeast-starter/ ; http://prepared-housewives.com/what-is-natural-yeast-3-benefits/ , https://www.biscuitpeople.com/magazine/post/Natural-Yeast-Back-to-Basics

Surse foto: Pixabay, Istock

Articolul urmator
Vin spumant: cum îl servești și când să îl alegi
Vin spumant: cum îl servești și când să îl alegi
De ce tip de prieteni ai nevoie?
Incepe quiz
De ce tip de prieteni ai nevoie?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.1 (18)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.