Rețete delicioase
Înapoi la

Cum faci ostropelul de pui fără roșii

Cum faci ostropelul de pui fără roșii

Redactor Raluca Margean

Timp de gătire:
15-30 minute
Porții:
4-6 porții
Dificultate:
Rețete ușoare
Modalitate de preparare:
Rețete la tigaie
Calorii:
500
Cum faci ostropelul de pui fără roșii

Caracteristici

Ostropelul de pui tradițional se pregătește cu pastă de roșii, însă există și rețete deosebit de gustoase cu un altfel de sos. Descoperă în acest articol cum poți prepara foarte simplu și repede un ostropel de pui cu sos alb. Rețetele pe care ți le prezentăm mai jos sunt foarte ușoare și pot fi realizate ușor chiar și de gospodinele cu mai puțină experiență. 

Ostropel de pui fără roșii: cea mai simplă rețetă

Aceasta este o rețetă foarte ușoară, pentru că tot ce trebuie să faci este să amesteci puiul cu ingredientele și să le lași pe foc să se gătească singur. Iată cum se prepară:

ostropel-de-pui-fara-rosii-la-tigaie

Ingrediente:

  • 1 pui 
  • sare, piper și boia iute după gust
  • 3-4 căței de usturoi tăiat bucăți mai mici
  • 100 ml ulei de măsline
  • 1 ceașcă mică de apă
  • 1 lingură de cimbru uscat sau 2-3 rămurele de cimbru proaspăt 

Mod de preparare:

  1. Taie puiul în bucăți mai mici și condimentează-l bine cu sare, piper și boia.
  2. Pune-l într-o cratiță, adaugă uleiul de măsline, cimbrul, usturoiul și apa.
  3. Acoperă cu un capac și lasă-l la foc mic timp de aproximativ o oră până se rumenește bine și scade toată apa.
  4. Oprește focul și servește ostropelul cu mămăligă făcută ca la bunica acasă

Ostropel de pui Gina Bradea: o rețetă delicioasă

O altă rețetă simplă și gustoasă este cea propusă de Gina Bradea, cu multe condimente aromate. Iată ingredientele și modul de preparare:

Ingrediente:

  • 1 pui 
  • 2-3 cartofi mici 
  • 2-3 morcovi tineri
  • sare, piper, ardei iute
  • 2 linguri de ulei
  • 1 căpățână de usturoi
  • 1 linguriță de cimbru

Mod de preparare:

  1. Pune bucățile de pui într-o tigaie sau cratiță în care ai încins puțin ulei și călește-le puțin pe fiecare parte până se albește și se rumenește ușor.
  2. Adaugă apoi apa, cât să acoperi carnea, puțin ardei iute și lasă să fiarbă la foc mic. Adună spuma care se formează deasupra.
  3. Curăță cartofii și morcovii, taie-i în bucăți mai mici și adaugă-i peste carne la 15 minute după ce puiul a dat în clocot.
  4. Adaugă sare după gust și cimbrul, pune capacul și lasă să fiarbă la foc foarte mic, până când carnea este bine pătrunsă.
  5. Când carnea și legumele sunt fierte, condimentează bine după gustul tău, apoi stinge focul și pune-l deoparte, fără capac, să se odihnească puțin.
  6. Între timp, curăță și pisează mărunt usturoiul și adaugă-l cam la 10 minute după ce s-a stins focul. Toarnă-l ușor deasupra, fără să amesteci. Scutură ușor cratița, pentru ca usturoiul să se distribuie uniform în ostropel. Acoperă tigaia cu capacul și lasă să mai stea cam 10-15 minunte înainte de servire.
  7. Servește ostropelul cu garnitura preferată.

Ostropel de pui cu smântână: ca la bunica acasă

Dacă îți place ostropelul cu un sos consistent de smântână, îți prezentăm mai jos o rețetă foarte gustoasă. 

Ingrediente:

  • 4 pulpe de pui spălate și crestate puțin
  • 1 ardei capia
  • sare și piper după gust
  • 2 roșii
  • 2 cepe
  • 2 căței de usturoi
  • vin alb
  • 1 smântână de gătit
  • cimbru
  • 1 legătură de mărar și pătrunjel

Mod de preparare:

  1. Taie ceapa mărunt și pune-o într-o tigaie la călit, apoi taie mărunt roșiile și ardeiul.
  2. Adaugă ardeiul peste ceapă și lasă-l puțin să se înmoaie, apoi adaugă și roșiile. 
  3. Amestecă bine, apoi adaugă cățeii de usturoi pisați, cimbrul, piperul și sarea după gust. Amestecă din nou și lasă așa ca să se întrepătrundă aromele.
  4. Adaugă pulpele și un pahar de vin alb peste ele, iar apoi pune capacul și lasă-le să fiarbă. 
  5. După ce pulpele sunt gata, adaugă smântâna și mai lasă totul 5 minute să fiarbă. Când sosul este de o consistență groasă, adaugă mărarul și pătrunjelul, apoi stinge focul și servește ostropelul cu ce garnitură dorești. 

Ostropel de pui oltenesc: foarte ușor de făcut

Această rețetă este delicioasă deoarece se face cu pui de casă. Carnea are mai multă savoare și grăsimea îi dă un gust special. Dacă nu ai pui de casă, poți folosi, bineînțeles și din comerț. Iată cum se pregătește:

Ingrediente:

  • 1 pui
  • 1 cană de apă
  • 2-3 linguri de ulei
  • sare și piper după gust
  • 1 căpățână de usturoi
  • 1 legătură de pătrunjel

Mod de preparare: 

  1. Pune bucățile de pui într-o tigaie sau cratiță în care ai încins puțin ulei și călește-le puțin pe fiecare parte până se albește și se rumenește ușor. Adaugă puțină sare, apa, apoi pune capacul și lasă să fiarbă până se înmoaie bine carnea.
  2. Pisează usturoiul și adaugă puțină sare peste el. Freacă-l bine cu o lingură, apoi adaugă 50 de ml de apă. 
  3. Când carnea este fiartă bine, adaugă usturoiul peste ea și amestecă bine. Adaugă sare și piper după gust și mai lasă-l să fiarbă 5-10 minute, după care stingi focul, adaugi o legătură de pătrunjel pe deasupra și-l servești cu ce garnitură dorești. Poftă bună!

Ostropel de pui moldovenesc: ingredientul minune-iaurtul grecesc!

O rețetă specială este cea cu sos obținut din iaurt grecesc. Este absolut delicioasă, o poți încerca și tu.

Ingrediente:

  • 1 kg de pui
  • 2 ardei
  • 1 ceapă
  • sare și mirodenii după gust
  • 900g iaurt grecesc
  • 35g amidon
  • 50ml vin alb
  • ulei pentru prăjit
  • 1 legătură de pătrunjel și mărar

Mod de preparare:

  1. Pune uleiul la încins într-o tigaie și adaugă mirodenii (sare, chimen, boia, oregano, cimbru) în uleiul respectiv. 
  2. Adaugă apoi carnea în tigaie și călește-o alături de condimente pe ambele părți, apoi scoate-o din tigaie și pune-o separat într-o cratiță.
  3. Taie ceapa și ardeiul mărunt și călește-le câteva minute în tigaia în care ai prăjit carnea. Adaugă peste legume 50 de ml de vin alb și lasă-le până se evaporă alcoolul.
  4. Pune legumele peste carne.
  5. Separat, pune amidonul peste iaurtul grecesc și amestecă bine până se incorporează bine amidonul și apoi toarnă compoziția peste carne și legume și lasă-le la fiert câteva minute ca să se întrepătrundă bine toate ingredientele. Adaugă legătura de pătrunjel și mărar și amestecă bine tot timpul.
  6. Când compoziția începe să se îngroașe și puiul a fiert bine, mâncarea este gata. Stinge focul și servește ostropelul cu garnitura preferată. Pofta bună!  

Ostropel de pui cu usturoi cu sos alb

Iată o rețetă simplă de pui cu smântână și făină. 

ostropel-de-pui-fara-rosii-cu-sos-alb

Ingrediente:

  • 800 g carne de pui
  • 50 g unt
  • 50 ml de ulei
  • 2 cepe
  • 1 morcov mic
  • 2-3 frunze de dafin
  • 400 g de smântână
  • 2-3 cartofi tăiați cubulețe
  • 2 linguri făină
  • sare după gust
  • mărar

Mod de preparare:

  1. Topește untul în tigaie, taie puiul în bucățele mai mici și pune-l la călit. Lasă-l până își schimbă culoarea și se pătrunde bine carnea.
  2. Când bucățile de pui absorb untul, poți adăuga uleiul. Când s-a rumenit bine, scoate puiul și pune-l deoparte.
  3. Taie ceapa mărunt și pune-o la rumenit împreună cu piperul și dafinul în sosul pe care l-a lăsat puiul.
  4. Când ceapa s-a călit ușor, adaugi puiul în tigaie și apă cât să acopere puțin carnea.
  5. Adaugă morcovul ras și cartofii tăiați cubulețe li lasă puiul să se fiarbă bine.
  6. Amestecă smântâna cu făina și adaugă compoziția în tigaie. Amestecă până se omogenizează totul, apoi mai lasă la fiert aproximativ 10-15 minute.
  7. Adaugă mărarul tocat, stinge focul și acoperă tigaia cu un capac! După câteva minute, poți servi mâncarea cu garnitura preferată!

Ostropel de pui cu făină: simplu și delicios 

O altă variantă de sos alb pentru ostropelul de pui este cu făină și lapte. Iată cum se pregătește:

ostropel-de-pui-fara-rosii-cu-garnitura-cartofi

Ingrediente:

  • 800 g carne de pui 
  • 1 ceapă mare tocată mărunt
  • 2-3 căței de usturoi pisați
  • 30 g de unt
  • 2 linguri de ulei
  • sare și piper după gust
  • verdeață tocată (pătrunjel verde, mărar)
  • 350 - 400 g smântână grasă
  • 1 linguriță cu vârf de făină 
  • 100 ml de lapte rece

Mod de preparare:

  1. Taie carnea în bucăți mai mici, adaugă sare și piper după gust, apoi pune-o într-un bol și adaugă cele 2 linguri de ulei.
  2. Pune bucățile de carne într-o tigaie încinsă și călește-o bine pe toate părțile. Când s-a rumenit bine, pune deasupra ceapa și usturoiul, apoi adaugă bucățica de unt, sare și piper. Amestecă până se înmoaie ceapa, apoi adaugă un pahar de apă fierbinte și acoperă tigaia cu un capac.
  3. Lasă carnea să se gătească timp de aproximativ 10-15 minute. 
  4. Separat, amestecă bine făina cu laptele rece și pune-o peste smântână. 
  5. Când puiul este pătruns bine, adaug smântâna peste el și amestecă bine totul. Lasă să mai dea în clocot de câteva ori până se gătește bine făina.
  6. Când totul este gata, stinge focul adaugă verdeața tocată și servește cu garnitură de orez, cartofi copți sau mămăligă. 

Ostropelul de pui este delicios și, indiferent ce rețetă vei alege, întreaga ta familie va fi mulțumită. Poți încerca și alte rețete cu pui gustoase, care se pregătesc foarte ușor! 

Surse foto: Pixabay.com

Articolul urmator
Salată de vinete cu usturoi
Salată de vinete cu usturoi
Stii sa pui barbatii pe jar?
Incepe quiz
Stii sa pui barbatii pe jar?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.