Rețete delicioase
Înapoi la

Cum să faci cel mai fraged şi gustos filet mignon

Cum să faci cel mai fraged şi gustos filet mignon

Redactor Andreea Baluteanu

Timp de gătire:
15-30 minute
Porții:
4-6 porții
Dificultate:
Rețete deosebite
Modalitate de preparare:
Retețe la cuptor
Rețete la tigaie
Cum să faci cel mai fraged şi gustos filet mignon

Caracteristici

Bucătăria franţuzească ţi se pare un Rai al aromelor de care orice muritor de rând se poate bucura, dar pe care numai adevăraţii experţii îl pot replica? Azi ne dorim să punem punct acestei preconcepţii şi îţi dezvăluim o reţetă suculentă, fragedă şi gustoasă cum numai în restaurantele de top mai poţi descoperi.

Dacă ai servit până acum un filet mignon, ştii că vorbim despre o adevărată desfătare, unul dintre deliciile gastronomiei. Nu mai trebuie să faci economii pentru a-ţi permite o porţie la restaurant, deoarece azi îţi recomandăm una dintre cele mai simple reţete. Descoperă minunea în rândurile de mai jos!

Filet mignon de vis: trucurile de care să ţii cont

Filet mignon este denumirea franţuzească a preparatului ce are la bază extremitatea mai subţire, conică, a muşchiuleţului de vită. E o bucată de carne în mod natural fragedă, ce poate deveni suculentă şi extrem de gustoasă, dar şi un pic uscată, dacă nu ţii cont de recomandările noastre.

filet mignon cu sparanghel

Primul criteriu de care trebuie să ţii cont atunci când pregăteşti un filet mignon este să alegi o carne de calitate. Dacă ai pe aproape un supermarket în care ai încredere, îţi poţi încerca norocul, dar noi îţi recomandăm mai degrabă un măcelar, pentru a te asigura că ai la îndemână carne proaspătă, de la animale crescute în cele mai bune condiţii.

Înainte de a o găti, îndepărtează marginile ce pot conţine ţesut conjunctiv, astfel încât să ai parte doar de frăgezimea perfectă a cărnii. Condimentele sunt importante, dar măsura e esenţială. Sarea şi piperul sunt baza, însă, fiind vorba despre o carne de calitate, atât de bună, nu mai apela şi la alte mixuri. Vei vedea că e mai bine aşa.

Găteşte carnea la temperaturi ridicate! Dat fiind faptul că nu ai nevoie de mai mult de 15 minute pentru ca preparatul să fie gata, trebuie să te asiguri că în acest răgaz tratezi carnea cu cât mai multă căldură (inclusiv sufletească). O tigaie de fier e o investiţie minunată, deoarece dozează temperaturile în mod natural.

Nu depăşi intervalul recomandat! După ce ai început prin a găti carnea pe aragaz, continuă procesul la cuptor! Foloseşte un termometru pentru carne şi nu găuri filet mignonul doar pentru a verifica dacă e gata: e o barbarie, nu altceva. Carnea va fi minunată gătită medium rare. Iată care sunt temperaturile recomandate pentru fiecare tip de carne, în funcţie de preferinţele tale:

  • Rare: aproximativ 51 de grade (circa 5 minute la cuptor)
  • Medium rare: aproximativ 55 de grade (6 minute)
  • Medium: aproximativ 60 de grade (7 minute)
  • Well done: 68 de grade (8 minute)

Ţine cont şi de faptul că temperatura cărnii va creşte cu câteva grade atunci când o laşi să se „odihnească”, pentru a-şi întrepătrunde aromele.

Aşteaptă! Deşi ştim că eşti nerăbdătoare să îţi înfigi furculiţa în minunăţia din farfuria ta, după ce carnea e gata, mai las-o câteva minute în cuptor, pentru ca sucurile să se absoarbă în filet mignon. Altfel, rişti să se scurgă în mod nefericit în farfurie.

Asezonează cu zgârcenie! Am spus deja, filet mignon e un preparat-vedetă prin prisma frăgezimii muşchiuleţului de vită. Tocmai de aceea, e recomandat să nu foloseşti o garnitură prea încărcată. Sosurile suculente nu îşi au locul, şi, dacă simţi nevoia de o mână de legume, alege sparanghel sau morcovi, în niciun caz cartofi.

Cea mai bună reţetă de filet mignon

Descoperă cea mai bună reţetă de filet mignon, aflată la întrepătrunderea dintre bucătăria franceză şi cea americană.

filet mignon

Ingrediente:

  • 2 linguriţe de unt
  • o jumătate de linguriţă de rozmarin
  • o jumătate de linguriţă de cimbru
  • 1 căţel de usturoi
  • 4 bucăţele de circa 200 de grame de filet mignon
  • sare şi piper

Modalitate de preparare:

  1. Amestecă jumătate din cantitatea de unt, rozmarinul, cimbrul şi usturoiul. Presară puţină sare de mare, dacă foloseşti unt dulce.
  2. Încălzeşte cuptorul la 200 de grade. Tratează regeşte bucăţile de filet mignon cu sare şi piper.
  3. Pune tigaia pe foc şi las-o să se încălzească până ce e fierbinte. Adaugă apoi restul de unt şi aşteaptă până ce se topeşte.
  4. Adaugă muşchiul de vită şi prăjeşte-l pe fiecare parte timp de circa 2 minute.
  5. Pune filet mignonul la cuptor şi găteşte-l în funcţie de recomandările pe care ţi le-am făcut mai sus.
  6. Scoate carnea de la cuptor, pune-o pe o farfurie, apoi asezoneaz-o cu amestecul de unt şi ierburi. Mai aşteaptă cinci minute şi apoi te poţi bucura în tihnă de superpreparatul tău.

Poftă bună îţi urăm!

Surse foto: iStock

Articolul urmator
„Mâncarea puturosului" după rețeta Gabrielei Cristea, un preparat rapid și extrem de gustos. Nu o să îți vină să crezi de cât de puține ingrediente ai nevoie!
„Mâncarea puturosului" după rețeta Gabrielei Cristea, un preparat rapid și extrem de gustos. Nu o să îți vină să crezi de cât de puține ingrediente ai nevoie!
Care tatuaj ti s-ar potrivi cel mai bine?
Incepe quiz
Care tatuaj ti s-ar potrivi cel mai bine?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.8 (7)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.