Rețete delicioase
Înapoi la

Cum sa iti faci iaurt de casa sanatos si delicios

Cum sa iti faci iaurt de casa sanatos si delicios

Adelina Ion

Rețeta de iaurt de casă pe care ți-o propunem este simplu de preparat și delicioasă. Vei redescoperi, cu siguranță, gustul autentic al iaurtului pe care îl mâncai în casa bunicilor. În plus, este mult mai sănătos decât cel din comerț, iar pregătirea lui chiar nu necesită mult timp. Află în continuare care sunt ingredientele de care ai nevoie și cum se prepară iaurtul de casă!

Ce este iaurtul?

Iaurtul este un produs lactat obținut din combinarea laptelui cald cu două culturi vii de bacterii ”bune” (probiotice) - Lactobacillus bulgaricus și Streptococcus thermophilus. Laptele cald creează mediul perfect pentru creșterea bacteriilor, îngroșând laptele pentru a crea iaurt.

Probioticele protejează organismul împotriva bacteriilor rele, susțin sistemul imunitar și creează un tract digestiv sănătos.

Termenul de „iaurt” își are originea în limba turcă (”yogurmak”- care înseamnă „a îngroșa”). Primul iaurt a fost făcut accidental, de păstorii din Asia Centrală în urmă cu câteva mii de ani. Ei foloseau stomacuri de oaie pentru a-și depozita laptele. Bacteriile din mucoasa stomacului au îngroșat laptele în iaurt.

Vas de ceramică cu iaurt
Sursa foto: iStock.com

Iaurt de casă cu lapte fiert

Aceasta este rețeta clasică de iaurt de casă. Pentru a o pregăti nu ai nevoie decât de 2 ingrediente. Iată care sunt acestea:

1 litru de lapte organic (de vacă sau capră)

1 pliculeț de pudră (25 de grame) de ferment probiotic sau 1 linguriță de iaurt simplu de casă preparat în lotul anterior

Cel mai bine este să-ți procuri laptele proaspăt din piață, de la producătorii mici sau din alte surse sigure. Dacă nu, poți cumpăra lapte nepasteurizat din comerț.

Mod de preparare:

  1. Fierbe cei 2 litri de lapte într-o oală, amestecând continuu pentru a nu se lipi de fundul vasului. După ce a fiert (când începe să facă spumă), ia oala de pe foc.
  2. Așteaptă până ce laptele este aproape să se răcească. Dacă nu ai un termometru de bucătărie care să-ți arate când ajunge laptele la temperatura corpului (37°C), poți vedea dacă s-a răcit cu ajutorul degetului. La această temperatură, va trebui să nu te mai frigă, ci să fie doar călduț.
  3. Toarnă-l apoi într-un vas de lut sau de sticlă. Adaugă cultura de bacterii sau iaurtul ținut la temperatura camerei și amestecă foarte bine cu un tel, până se incorporează. Este important să se adauge cultura inițială de iaurt în lapte când aceasta este sub 42°C. Temperaturile peste 43°C vor ucide bacteriile bune.
  4. Acoperă vasul cu un prosop și lasă-l afară, ferit de bătaia directă a soarelui, sau în casă, lângă o sursă de căldură care să îi asigure o temperatură de 40°C.
  5. A doua zi, gustă din iaurt și dacă crezi că nu este suficient de acru, mai lasă-l la căldură câteva ore. Odată ce i-ai nimerit gustul, introdu-l la frigider și consumă-l ori de câte ori ai chef de o gustare sănătoasă.

Dacă vrei, poți îmbunătăți această rețetă de iaurt de casă adăugând în compoziția lui bucăți de fructe, cereale integrale sau miere de albine.

Iaurt de casă cu iaurt grecesc

Dacă nu ai cultură de bacterii vii, poți folosi în locul său iaurt bio. Cel mai bun este tot iaurtul făcut în casă (din alt lot), însă poți cumpăra și din comerț. Iaurtul grecesc este o soluție excelentă. Este important să citești lista de ingrediente din iaurtul de la magazin ca să vezi dacă conține culturi vii de bacterii. De asemenea, este esențial ca iaurtul folosit ca starter să nu conțină arome, aditivi, stabilizatori și agenți de gelifiere deoarece vor interfera cu procesul de cultivare a iaurtului.

Iaurt de casă cu lapte nefiert

După ce ai văzut rețeta de iaurt de casă cu lapte fiert, trebuie să știi că îl poți face și cu lapte nefiert. Iată cât de simplu este!

Ingrediente:

  • 2 linguri de iaurt făcut în casă/ smântână
  • 1 litru de lapte nefiert

Mod de preparare:

  1. Pune iaurt într-un vas de lut, apoi adaugă laptele nefiert și amestecă bine până se omogenizează.
  2. Acoperă vasul cu un prosop de bucătărie curat și lasă-l peste noapte, undeva la cald. Până dimineață se va închega. Pentru a verifica dacă este bine închegat, înclină ușor vasul. Se poate spune că iaurtul este fixat atunci când nu curge și se decojește ușor de pe marginile vasului.
  3. Pune iaurtul în frigider să stea la rece încă o zi, apoi îl poți consuma. 

Rețetă de iaurt de casă pentru bebeluși

Poți folosi rețeta de mai sus pentru a pregăti un iaurt de casă pentru bebeluși. Dacă nu ai iaurt preparat anterior, smântână sau pudră de probiotic, atunci poți încerca să folosești lapte coagulat ca starter.

Iată ce trebuie să faci:

  1. Fierbe și se răcește laptele așa cum este menționat în rețeta de mai sus cu lapte fiert.
  2. Păstrează puțin lapte în oală și fierbe în continuare împreună cu puțină zeamă de lămâie pentru a-l coagula. Amestecă până se strânge, apoi poți folosi laptele coagulat în loc de cultură de bacterii vii.
  3. Pentru a pregăti iaurtul de casă pentru bebelușul tău, folosește 1/4 linguriță de lapte cheag la 1/4 cană de lapte.

Această rețetă de iaurt de casă pentru bebeluși se folosește pentru a face o cantitate mică, atât cât să-i dai celui mic la o porție. Dacă rămâne, îl poți folosi ca starter pentru lotul următor.

Cum să mănânci iaurtul făcut în casă?

Bol cu iaurt, căpșuni și cereale integrale
Sursa foto: Pixabay.com

Există mai multe modalități de a consuma iaurtul proaspăt făcut în casă, iată câteva dintre acestea:

1. Cu fructe si granola. În castronul cu iaurt de casă, adaugă granola, ovăz, nuci sănătoase și fructe, precum: căpșuni saubanane. Dacă îți place un pic mai dulce, poți adăuga deasupra sirop de arțar bio sau miere.

2. Smoothies. Poți amesteca iaurtul cu fructe proaspete și suc de portocale sau de mere pentru a obține un smoothie tare delicios și sănătos.

3. Marinade și sosuri. Iaurtul este o marinată și un sos grozav pentru carne. Un sos de iaurt cu mentă este perfect pentru a stropi de exemplu o friptură de miel.

4. Iaurt înghețat. Combină iaurtul făcut în casă cu miere și aromele preferate, precum untul de arahide, banane sau alte fructe, amestecă bine și pune-l la congelator. Ai obținut un desert excelent.

Așadar, ține cont de aceste idei atunci când cauți o rețetă de iaurt de casă și vei vedea cât de bun îți va ieși. Este foarte simplu de făcut și este mult mai sănătos decât iaurtul din comerț.

Surse foto: Pixabay.com, iStock.com

Surse articol: Masterclass.com Justhomemade.net

Articolul urmator
Bună de te lingi pe degete! Învață să faci cea mai bună tocăniță de toamnă, după rețeta lui chef Sorin Bontea
Bună de te lingi pe degete! Învață să faci cea mai bună tocăniță de toamnă, după rețeta lui chef Sorin Bontea
Ce fel de casa ti se potriveste?
Incepe quiz
Ce fel de casa ti se potriveste?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3.8 (33)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.