Rețete delicioase
Înapoi la

Cum prepari cea mai bună dulceață de ardei iute

Cum prepari cea mai bună dulceață de ardei iute

Redactor Alexa Galgau

Timp de gătire:
45-60 minute
Porții:
4-6 porții
Dificultate:
Rețete ușoare
Modalitate de preparare:
Fierbere
Cum prepari cea mai bună dulceață de ardei iute

Caracteristici

Uneori, combinațiile inedite de gusturi sunt cele care ne surprind plăcut papilele gustative, iar acesta este și cazul unui desert făcut din ardei iuți. Dulcele-picant al dulceții de ardei iute este cuceritor, deși nu va merge foarte bine pe o felie de pâine sau pe un biscuite. Acest deliciu este mai degrabă folosit ca un sos chutney, alături de fripturi sau ca adaos la un sandvici cu șuncă, de pildă. Desigur, având în vedere că este savuros, nu te va opri nimeni să „furi” câte o linguriță de dulceață din când în când, dar trebuie să te avertizăm că este destul de iute!

Iată o rețetă simplă de dulceață de ardei iute pe care să o încerci toamna aceasta!

Cea mai bună dulceață de ardei iute

Dulceața de ardei iute nu este un sortiment pe care îl vei găsi în multe case, dar dacă îți place să experimentezi în bucătărie și să încerci mereu noi combinații de gusturi, îți garantăm că acest deliciu picant și dulce în același timp te va cuceri complet. Din fericire, nu este atât de iute încât să creeze disconfort și merge de minune la fripturi și alte feluri mai grele.

Ingrediente (pentru 3 borcane de 240 ml):

  • 4 gogoșari tăiați grosier;
  • 5 ardei roșii iuți, tăiați grosier;
  • un cubuleț de ghimbir, curățat de coajă și tăiat grosier;
  • 4 căței de usturoi mărunțiți;
  • 400 g de roșii cherry de la conservă;
  • 750 g zahăr pudră;
  • 250 ml oțet din vin roșu.

Mod de preparare:

  1. Pune gogoșarii, ardeii iuți, ghimbirul și usturoiul într-un robot de bucătărie sau într-un blender, apoi procesează-le până obții un amestec bine mărunțit (dacă vrei să aibă o textură mai puțin fină dulceața, poți să lași mai mari ingredientele).

  2. Pune pe foc o tigaie mare și amestecă în aceasta mixul de ardei cu ghimbir și usturoi, roșiile de la conservă, zahărul și oțetul, amestecând bine până dau în clocot. Dă focul la minimum și lasă dulceața să fiarbă înăbușit circa 50 de minute, amestecând din când în când ca să nu se lipească de tigaie și să se ardă.

  3. Pentru a verifica dacă dulceața are consistența potrivită, ia cu o linguriță puțin amestec, lasă-l câteva secunde să se răcească, apoi toarnă dulceața pe o farfurie și dă cu degetul o dată prin ea. Dacă se formează o dâră care nu este imediat acoperită de restul de dulceață, înseamnă că ai o consistență gelatinoasă ideală pentru dulceată.

  4. Toarnă dulceața în borcanele sterilizate, puse într-o tavă de metal, ca să nu se crape. Închide-le ermetic, apoi acoperă tava cu o pătură și lasă dulceața de ardei iute la răcit câteva ore. Poți să o ții în frigider până la 3 luni sau la temperatura camerei, departe de lumina soarelui.

Această dulceață de ardei iute este un deliciu inedit, cu care îi vei surprinde pe cei dragi. Deși pare greu de conceput să o folosești pe post de condiment pentru fripturi și alte preparate, s-ar putea să constați că nu este deloc o combinație rea!

Descoperă și cea mai ușoară rețetă de ardei în oțet și învață cum să îți crești ardeii iuți în casă, la ghiveci!

Articolul urmator
Ce să faci ca să nu-ți mai iasă sarmalele tari? Cele mai delicioase sarmale, după rețeta Ginei Bradea
Ce să faci ca să nu-ți mai iasă sarmalele tari? Cele mai delicioase sarmale, după rețeta Ginei Bradea
Care este cea mai mare calitate a ta?
Incepe quiz
Care este cea mai mare calitate a ta?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.8 (6)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.