Rețete delicioase
Înapoi la

Cum sa faci o prajitura din foi subtiri cu crema de vanilie

Cum sa faci o prajitura din foi subtiri cu crema de vanilie

Redactor Alexa Galgau

Timp de gătire:
Peste 60 minute
Dificultate:
Rețete deosebite
Modalitate de preparare:
Retețe la cuptor
Cum sa faci o prajitura din foi subtiri cu crema de vanilie

Caracteristici

Ai pofta de un desert fin si rafinat, dar te-ai saturat de toate variantele din caietul cu retete de dulciuri? In acest caz, e momentul sa incerci o noua reteta, de data aceasta una ruseasca. Este vorba despre o prajitura cu foi foarte subtiri din cacao si miere si o crema de vanilie delicioasa. Ti-am facut pofta? Vezi cum se prepara!

Prajitura din foi subtiri cu crema fina de vanilie

Ingrediente pentru foile subtiri:

  • 120 ml de lapte;
  • 3 linguri de miere;
  • 200 g de zahar;
  • 4 linguri de unt;
  • 2 lingurite de bicarbonat de sodiu;
  • 4-5 linguri de pudra de cacao;
  • un ou;       
  • 300 g de faina.


Ingrediente pentru crema de vanilie:

  • - 4 linguri de faina;
  • 3 linguri de amidon de porumb;
  • 500 ml de lapte;
  • 50 g de zahar;
  • 3 galbenusuri de oua;
  • un sfert de lingurita de sare;
  • 2 lingurite de vanilie;
  • 3 linguri de unt;
  • 240 ml de frisca lichida (cea mai grasa, peste 30% grasime).

prajitura cu foi

Cum prepari prajitura din foi subtiri cu crema fina de vanilie

  1. Pune intr-o cratita laptele, mierea, zaharul, untul, bicarbonatul si pudra de cacao si lasa-le pe foc mediu, pana se topeste untul si se dizolva zaharul. Bate oul cu un tel si adauga putin din crema de mai devreme in timp ce faci acest lucru. Ai grija sa torni sosul in fir subtire si sa amesteci repede si incontinuu, ca sa se formeze o crema si sa nu se taie oul.
  2. Cand s-a creat o crema omogema, adauga oul la crema si amesteca bine, apoi cerne faina deasupra, incorporand-o apoi cu o lingura de lemn. La inceput aluatul va fi fierbinte, deci poti sa il lasi putin la racit, pana poti sa il manevrezi. Nu e recomandat sa il lasi sa se raceasca de tot, pentru ca nu se va intinde cum trebuie (atunci cand se raceste isi pierde flexibilitatea).
  3. Acum urmeaza partea putin mai dificila: intinderea aluatului. Acesta este destul de lipicios, asa ca trebuie sa presari suprafata de lucru cu multa faina. Ia o lingura de aluat, folosesta o alta lingura pentru a dezlipi aluatul de aceasta, direct pe suprafata data cu faina. Presara apoi faina si peste aluat si intinde-l cu un sucitor, cat mai subtire (sa nu depaseasca 1-2 mm). Taie-l intr-o foaie de 15x20 cm. Repeta pasul acesta pana termini aluatul - ar trebui sa iti iasa in jur de 10 straturi de foi. Nu te speria atunci cand vezi ca devin foarte dure: este normal si se inmoaie atunci cand torni crema peste ele.
  4. Infige furculita in fiecare foaie de aluat. Va trebui sa coci fiecare foaie cate 4-5 minute. Pune o foaie pe hartie de copt, presara faina peste ea si da-o la cuptor la 190 de grade Celsius. Acest procedeu nu va dura mai mult de o ora, timp in care vei putea face crema.
  5. Pentru a face crema, amesteca amidonul si faina intr-un bol. Incalzeste laptele intr-un ibric, pana incepe sa faca spuma pe margine. Intre timp, bate galbenusurile si adauga peste ele, putin cate putin, faina amestecata cu amidonul. Apoi toarna treptat laptele incalzit, amestecand bine. Dupa ce ai adaugat tot laptele peste ou si ai obtinut o crema fara cocoloase, pune-o pe foc mediu si amestec-o incontinuu pana devine groasa (cam ca o budinca).
  6. Adauga sarea, untul si vanilia, amestecand pana se incorporeaza. Pune o folie de plastic direct pe suprafata cremei, ca sa nu se formeze acea pojghita, apoi las-o la frigider sa se raceasca complet. Intre timp, trebuie sa bati frisca lichida (tine-o 15 minute la congelator inainte, ca sa fii sigura ca se bate). Adaug-o apoi la crema de vanilie racita, prin impaturire, ca sa obtii o crema fina si pufoasa.
  7. Acum urmeaza cea mai usoara parte: pune crema peste prima foaie de blat, adauga inca o foaie, pune crema si tot asa pana termini de asamblat prajitura. Las-o la frigider cel putin 30 de minute. Ca topping poti folosi sos de caramel, frisca sau ganaj de ciocolata, in functie de preferintele tale. 

Prajitura cu foi si crema de vanilie este un adevarat deliciu si este un desert foarte rafinat, asa ca il poti prepara si cu ocazia unor evenimente speciale sau de sarbatori! 

Iata alte doua retete de care te vei indragosti instant: prajitura cu foi de napolitane si prajitura cu biscuiti si crema de cafea!

Articolul urmator
Ce să faci ca să nu-ți mai iasă sarmalele tari? Cele mai delicioase sarmale, după rețeta Ginei Bradea
Ce să faci ca să nu-ți mai iasă sarmalele tari? Cele mai delicioase sarmale, după rețeta Ginei Bradea
Ce prajitura te reprezinta?
Incepe quiz
Ce prajitura te reprezinta?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.3 (3)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.