Pentru ca turcii, dar si turistii, adora inghetata, orhideele au fost supra-exploatate, ceea ce a dus la interzicerea exportului de salep. Daca vrei sa prepari aceasta inghetata in casa iti va fi destul de greu sa faci rost de ingrediente, mai ales daca nu planuiesti nicio calatorie prin Turcia sau Grecia (unde inghetata turceasca este, de asemenea, foarte apreciata) in viitorul apropiat. La noi in tara vei gasi cel mai probabil doar salep instant, o varianta artificiala, cu arome, care este departe de produsul original. Masticul este de asemenea greu de gasit - foarte probabil il vei intalni doar in magazinele naturiste si doar sub forma de capsule.
Daca, insa, cumva ai reusit sa pui mana pe cele doua ingrediente, trebuie neaparat sa incerci sa prepari inghetata turceasca. E un procedeu destul de complicat si de durata, insa rezultatul merita din plin, in special daca iti place sa incerci lucruri noi sau vrei sa-ti surprinzi invitatii.
Reteta de inghetata turceasca
Ai nevoie de:
3g de granule de mastic
65 g de salep
750 ml de lapte
250 ml de smantana lichida
150 g de zahar
arome si alte ingrediente pentru servire, dupa gust - poti folosi vanilie, cacao, esenta de migdalesi / sau scortisoara, fistic, nuci, etc.
Mod de preparare:
Ingheata granulele de mastic pentru cel putin 15 minute, apoi pune-le intr-un mojar cu putin zahar si marunteste-le pana ce obtii o pudra fina.
Amesteca pudra de salep cu 125 ml de lapte pana ce se dizolva.
Incalzeste restul de lapte si smantana intr-o cratita la temperatura medie. Adauga treptat, amestecand incontinuu, masticul facut pudra si amestecul de lapte si salep.
Cu un polonic, ia din amestec si da-i drumul de la inaltime inapoi in cratita, repetand incontinuu pentru a da acea textura elastica amestecului. Continua pentru aproximativ 20 de minute sau pana ce amestecul s-a ingrosat, avand grija sa nu il arzi in tot acest proces. Daca il lasi mai mult, vei obtine o inghetata mai densa si cu o textura si mai gumoasa. Cand aproape e gata, adauga si aromele.
Pune amestecul in masina de inghetata si lasa-l pana ce aproape a inghetat, apoi muta-l intr-un bol, acopera-l cu un capac sau cu o folie de plastic si da-l la congelator. Daca nu ai aparat de facut inghetata, dupa ce s-a racit pune amestecul intr-un bol si lasa-l la congelator pentru 30 de minute. Scoate-l si amesteca-l bine cu o furculita pentru a sparge cristalele de gheata. Pune-l la loc in congelator si repeta acest procedeu de inca 4-5 ori, la fiecare 30 de minute. Vei vedea cum inghetata se intinde pe masura ce o amesteci.
Pentru a ingheta complet, dondurma trebuie tinuta peste noapte la frigider.
Poti servi inghetata astfel obtinuta cu fructe, cu nuci sau migdale caramelizate sau chiar pe feliute de chec, cu furculita si cutitul, ca o veritabila turcoaica.
Daca nu ai ocazia sau norocul sa dai peste ingredientele necesare pentru a realiza aceasta reteta, iti poti satisface pofta in restaurantele cu specific turcesc din Bucuresti si din tara. Iar daca nimeresti in locul potrivit, vei avea parte inclusiv de spectacolul specific. Doar ai rabdare sa te bucuri de el pana la capat. Inghetata turceasca se obtine greu, dar tot efortul sau rabdarea merita din plin!