Rețete delicioase
Înapoi la

Mucenici a la Cătălin Scărlătescu: ingredientul secret care nu lipsește din rețeta lui și care îi dă o savoare de nedescris

Mucenici a la Cătălin Scărlătescu: ingredientul secret care nu lipsește din rețeta lui și care îi dă o savoare de nedescris

Alina Maria Chirita, redactor DivaHair.ro

Mucenicii reprezintă un preparat tradițional ce nu lipsește de pe masa românilor pe data de 9 martie, cu ocazia sărbătorii celor 40 de mucenici. Varianta muntenească, adică formele din aluat în zeamă aromată se prepară în diferite moduri, însă dacă îți dorești să încerci un desert deosebit îți prezentăm rețeta lui chef Cătălin Scărlătescu. 

Juratul de la "Chefi la Cuțite" are un as în mânecă în privința preparării mucenicilor în zeamă. Este vorba despre un truc în privința modului de preparare, ce adaugă un plus de savoare mucenicilor muntenești.

Ingrediente pentru aluat. Mucenici a la Cătălin Scărlătescu

  • 500 de grame de făină
  • 200 de mililitri de apă caldă
  • 100 de mililitri de ulei
  • 50 de grame de drojdie
  • zahăr vanilat
  • sare

Ingrediente pentru zeamă. Mucenici a la Cătălin Scărlătescu

  • trei litri de apă
  • 800 de grame nuci mărunțite
  • 350 de grame de zahăr
  • coajă de lămâie
  • o linguriță de scorțișoară
  • zahăr vanilat
  • esență de rom
  • sare

un bol cu mucenici din aluat, un pahar cu apa, o cana cu zahar, bete de scortisoara, doua lamaie si un bol cu nuca

Citește și: Rețeta secretă de șnițele a lui Cătălin Scărlătescu: „Dacă o brevetam ideea atunci, eram milionar azi!”

Mod de preparare mucenici a la Cătălin Scărlătescu

  1. Într-un vas mare se adaugă făină și se formează o gaură în mijloc în care se pun zahărul vanilat, sarea, uleiul, drojdia și apa. Ingredientele se amestecă bine până când se formează o cocă.
  2. Aluatul se lasă la dospit preț de câteva minute, într-un recipient acoperit.
  3. Se adaugă un praf de făină pe blatul de lucru, apoi se întinde coca cu ajutorul unui sucitor sau cu palmele. Aluatul trebuie să fie foarte subțire pentru că mai apoi trebuie tăiat în fâșii mici.
  4. Se modelează coca în formă de opt, apoi se adaugă la fiert. După ce au fiert, mucenicii se scurg cu ajutorul unei site, apoi se bagă câteva minute la cuptor. Chef Cătălin Scărlătescu recomandă ca mucenicii să fie lăsați peste noapte la uscat.
  5. Pentru seamă se pun la fiert trei litri de apă într-o oală. Când apa dă în clocot se adaugă zahărul, coaja de lămâie, scorțișoara, zahărul vanilinat, esența de rom și un praf de sare.
  6. Ultimul pas este să pui mucenicii în vas, apoi se presari nuca pe deasupra. Poftă bună!

Surse articol: Playtech / Stiridinlume / Fanatik

Surse foto: Istock, Facebook

Articolul urmator
Bună de te lingi pe degete! Învață să faci cea mai bună tocăniță de toamnă, după rețeta lui chef Sorin Bontea
Bună de te lingi pe degete! Învață să faci cea mai bună tocăniță de toamnă, după rețeta lui chef Sorin Bontea
Ce lipseste din viata ta?
Incepe quiz
Ce lipseste din viata ta?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (2)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.