Rețete delicioase
Înapoi la

Prajitura boema: un desert delicios al copilariei

Prajitura boema: un desert delicios al copilariei

Redactor Alexa Galgau

Oricat de multe deserturi noi am invata sa pregatim, mereu ne vom intoarce la acele retete clasice cu care ne delectam in copilarie si la care nu putem renunta cu una, cu doua. Un astfel de desert este prajitura boema, a carei imbinare de texturi fine te va fermeca daca nu ai mai incercat-o pana acum. Descopera, mai departe reteta pentru aceasta prajitura care iti va incanta papilele gustative!

 

Prajitura boema

Ingrediente pentru blat:

- 5 oua;

- 30 g de pudra de cacao;

- 130 g de faina;

- 200 g de zahar;

- 50 ml de ulei;

- 1 lingurita de praf de copt.

Ingrediente pentru sirop:

-  300 ml de apa;

- 200 g de zahar;

- 2 lingurite de esenta de rom.

 

Ingrediente pentru glazura:

- 100 g de ciocolata neagra cu 70% cacao;

- 100 ml de apa;

- 100 g de zahar;

- 25 g de unt;

- 1 lingurita de esenta de rom.

Ingrediente pentru crema:

- 250 ml de frisca lichida cu 30% grasime;

- 150 g de ciocolata neagra cu 70% cacao;

- putina esenta de rom.

Ingrediente pentru decorat:

- 400 ml de frisca lichida cu 30% grasime;

- putina glazura de ciocolata.

Mod de preparare:

1. Pentru blat, se amesteca faina cu pudra de cacao si cu praful de copt.

2. Ouale se mixeaza cu zaharul vreme de aproximativ 15 minute, pana cand isi maresc volumul. Se adauga mixul de faina incet-incet, cate o lingura o data. 

3. Se adauga si uleiul si se amesteca incet, pana se obtine o compozitie omogena. 

4. Se tapeteaza o tava mare (30x20) cu hartie de copt si se toarna blatul, apoi se pune la cuptor, la 170 de grade Celsius, timp de 30 de minute sau pana trece de testul cu scobitoarea. Se infige o scobitoare in blat si daca atunci cand se scoate nu are urme de coca pe ea, inseamna ca blatul este gata. Apoi, acesta se lasa la racit.

5. Cat timp se raceste blatul, se face siropul pentru acesta: se pune zaharul pe foc mic, la caramelizat, si se lasa pana devine auriu. Apoi, se adauga apa si se lasa sa fiarba circa 2-3 minute. Esenta de rom se adauga dupa ce se ia siropul de pe foc, altfel se evapora si nu se mai simte deloc aroma. 

6. Se insiropeaza blatul racit complet cu siropul creat in pasul anterior, dupa care se taie cu un cutit in cubulete. Acestea se indeparteaza unele de celelalte, pentru momentul in care se toarna glazura peste ele. 

7. Pentru glazura, se fierbe zaharul in apa circa 10 minute, apoi se adauga ciocolata si se amesteca totul cu un tel, pana se topeste toata ciocolata. La sfarsit, se adauga untul si esenta de rom si se amesteca incet. Glazura se foloseste fierbinte si se toarna peste prajituri, cu ajutorul unei linguri. 

8. Deasupra glazurii va fi un strat de crema. Pentru aceasta, se pune frisca lichida intr-o cratita mica, pe foc, si se lasa sa se incalzeasca pana ajunge aproape in punctul de fierbere. Se ia de pe foc si se adauga in ea ciocolata rupta in bucati (sau data pe razatoare, daca vrei sa se topeasca mai repede) si esenta de rom. Se amesteca bine cu telul sau mixerul si se pune crema la frigider timp de cel putin 4 ore sau la congelator timp de o ora, daca te grabesti. Apoi se mixeaza pana devine pufoasa. Cu ajutorul unui pos cu sprit, se pune un strat de crema peste prajitura. Ai grija sa nu fie foarte inalt, pentru ca urmeaza sa decorezi prajitura boema cu frisca. 

9. Frisca lichida se bate pana devine pufoasa, apoi se orneaza prajiturile cu ea. Poti folosi si frisca de la tub, daca iti este mai usor. Intr-un final, se stropesc prajiturile cu putina glazura de ciocolata. 

Pofta buna!

Prajitura boema este atat de buna, incat cei dragi te vor ruga foarte des sa o prepari, in special prichindeii pofticiosi ai casei!

 

Articolul urmator
Biscuiți cu mascarpone: rețetă rapidă pentru un desert delicios
Biscuiți cu mascarpone: rețetă rapidă pentru un desert delicios
Ce prajitura te reprezinta?
Incepe quiz
Ce prajitura te reprezinta?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (4)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.