De foarte multe ori diferenta dintre un preparat bun si un preparat minunat se face doar la categoria „impresie artistica" sau modalitate de servire. Prajitura zebra este exact asta: un preparat clasic (de regula din aluat de chec), „ambalat", insa, atat de frumos, incat devine irezistibil, atat de irezistibil incat parca si gustul pare mai bun. Dungile albe si ciocolatii intrepatrunse frumos intr-un aluat moale si gustos sunt spectaculoase, insa adevarul este ca sunt aproape ridicol de usor de obtinut. Tot ce trebuie sa faci este sa gasesti o reteta buna de chec (si iti venim in ajutor in acest sens in randurile de mai jos) si apoi sa te joci putin cu doua culori de aluat. Iti povestim imediat cum sa obtii o prajitura zebra perfecta.
Prajitura zebra
Ingrediente:
6 oua
2 cani* de zahar
o cana de ulei vegetal (preferabil ulei de cocos pentru mai multa aroma, dar si pentru ca e mult mai sanatos)
o cana de lapte sau iaurt
3 cani de faina
2 pliculete de praf de copt
2 linguri de cacao
2 pliculete de zahar vanilat
o esenta de rom
*foloseste o cana obisnuita de ceai (de aproximativ 250 de ml) pentru a masura toate ingredientele
Mod de preparare:
Bate ouale cu zaharul pana ce obtii o pasta alba si groasa si pana ce zaharul s-a dizolvat complet. Pastreaza doua linguri de faina si adauga restul de faina treptat in pasta de ou, amestecand incontinuu. Procedeaza la fel cu uleiul, praful de copt si laptele.
Imparte compozitia in doua si incorporeaza restul de faina si zaharul vanilat in una dintre ele si pudra de cacao si esenta de rom in cealalta. In felul acesta vei obtine compozitii de consistente si greutati similare, ideale pentru creat dungi de zebra.
Pentru dungi:
Tapeteaza o forma de copt rotunda cu hartie pentru copt sau unge-o bine cu unt.
Toarna 3 linguri de compozitie alba in centrul formei, apoi trei linguri de compozitie cu cacao si continua pana ce ai terminat ambele compozitii. Vei vedea cum, usor usor, se vor forma cercuri concentrice de aluat alb si ciocolatiu. Da checul la cuptor pentru aproximativ 35-40 de minute la temperatura medie si gata, asta e tot!
Pentru pasii exacti de realizare a prajiturii zebra, urmareste filmuletul de mai jos:
Vei obtine feliute frumoase de prajitura pe care le poti servi cu
smantana si dulceata, cu frisca si fructe, cu sirop si crema de
ciocolata, cu nuci caramelizate si inghetata... cu orice topping doresti
si poftesti. Prajitura zebra preparata dupa reteta de mai sus, insa,
este atat de umeda si de gustoasa, incat e delicioasa si consumata ca
atare.