Rețete delicioase
Înapoi la

Reteta pentru incepatori: Pandispan clasic

Reteta pentru incepatori: Pandispan clasic

Laura Adamache

Timp de gătire:
15-30 minute
Porții:
8-10 porții
Dificultate:
Rețete ușoare
Modalitate de preparare:
Retețe la cuptor
Calorii:
300
Reteta pentru incepatori: Pandispan clasic

Caracteristici

M-am gandit sa creez o noua categorie de retete si anume "Retete pentru incepatori" unde voi posta retete simple, de baza, care nu necesita timp si nici experienta in bucatarie. Pentru inceput voi posta reteta clasica a pandispanului care desi este o reteta extrem de simpla are cateva reguli pe care trebuie sa le urmam pentru o reusita perfecta.

Pentru pandispanul clasic folosim 30 gr faina, 30 gr zahar pentru 1 ou ( un ou standard are 60 gr).

NU se foloseste praf de copt niciodata deoarece riscam sa obtinem un pandispan crescut cu cocoasa si cu un usor gust de praf de copt.

Ouale trebuie sa fie la temperatura camerei, la fel faina si zaharul, asa ca cel mai bine le lasam in bucatarie 1-2 ore inainte de a ne apuca de pandispan.

Reusita pandispanului consta in mixarea indelungata a zaharului cu ouale la temperatura camerei.  Cu un robot performant mixam 20 minute (niciodata mai putin de 20 minute) iar cu un mixer normal 25-30 minute. Cu cat mixam mai mult, cu atat pandispanul nostru va creste mai mult si va fi mai pufos. 

Faina trebuie intotdeauna cernuta, adaugata putin cate putin, si amestecata de jos in sus in compozitia de oua cu foarte mare grija astfel incat dupa ce adaugam toata faina, aluatul sa se prezinte pufos si teapan.

Este indicat sa folosim o lingura de lemn sau plastic pentru incorporarea fainii in compozitia de oua.

pandispan pe farfurie

Cuptorul nu se deschide absolut deloc in timpul coacerii (nici macar dupa 15 minute cum facem la prajiturile obisnuite) iar pandispanul se lasa sa se raceasca in cuptor cu usa intredeschisa. Astfel il ferim de un soc termic care ar putea transforma pandispanul nostru frumos crescut intr-o fasiuta de aluat din care nu vom putea scoate nici macar 2 foi.

Pandispanul este gata cand il vedem ca se desprinde singur de pe marginea formei si este auriu.

Cam acestea sunt regulile de baza ale pandispanului clasic.

Ingrediente pentru un pandispan de 26 cm:

  • 7 oua
  • 210 gr faina
  • 210 gr zahar
  • un varf sare

Cum prepari pandișpanul clasic

  1. Mixam ouale cu zaharul si un varf de sare pana ce isi tripleaza volumul si se deschid la culoare. Cu o lingura sau cu paleta mixerului, lasam sa cada putin aluat pe intreaga suprafata a compozitiei de oua si zahar si daca acesta lasa urme vizibile (sau "scrie") atunci compozitia noastra este gata.
  2. Adaugam putin cate putin faina cernuta si amestecam cu mare grija de jos in sus, dinspre centru spre exterior. Dupa ce faina este incorporata perfect in compozitia de oua, adaugam alta faina si tot asa pana ce terminam toata faina.
  3. Asezam aluatul intr-o forma tapetata cu unt si faina si nivelam cu foarte mare grija suprafata.

Eu am pozat aluatul inainte de a-l nivela ca sa se vada consistenta compozitiei finale. NU turnam aluatul in acelasi loc pentru ca riscam sa obtinem un pandispan cu bolta sau cocoasa. Dupa ce l-am nivelat, lovim forma de masa de cateva ori ca sa eliminam excesul de aer acumulat de aluat. Vor aparea la suprafata cativa bulbucei.

Introducem pandispanul in cuptorul preincalzit la 170 grade pentru 20 -25 minute. Cand pandispanul este auriu si se desprinde singur de pe marginea formei atunci este gata. Stingem cuptorul, intredeschidem usa si il lasam sa se raceasca inauntru.  Nu trebuie sa il lasam neaparat sa se raceasca complet ci doar sa se racoreasca si sa se obisnuiasca cu temperatura bucatariei.

Il rasturnam cu grija pe un gratar  si il lasam sa se raceasca complet dupa care il taiem in foi.

Il poti servi ca atare sau il poti transforma intr-un delicios tort. Aceasta reteta ti-a fost oferita de http://adamache-laura.blogspot.com

Articolul urmator
Rețeta senzațională de cozonac a Mirelei Vaida! Ingredientul secret nelipsit de pe masa din bucătărie când pregătește aluatul
Rețeta senzațională de cozonac a Mirelei Vaida! Ingredientul secret nelipsit de pe masa din bucătărie când pregătește aluatul
Ce desert de Crăciun ai fi?
Incepe quiz
Ce desert de Crăciun ai fi?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3.6 (183)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.
    stefaniu elena (anonim)
    12 ianuarie 2010 21:09

    Sunteti o raza de speranta intr-o lume plina de urat.Felicitari.

    Olga (anonim)
    11 ianuarie 2010 14:02

    Imi place reteta. De acord cu Cori, e super. Acum am si eu reteta de pandispan. Rubrica este chiar binevenita.

    Amanditza
    10 ianuarie 2010 19:07

    Draguta rubrica!

    ilisei (anonim)
    9 ianuarie 2010 16:04

    ma bucur ca initiati aceasta rubrica ,pt gospodine,mereu mi-am dorit un pandispan reusit ,credeam ca este un secret ,pt reusit bine,pe care eu nu-l stiam.felicitari

    LoReDaNa (anonim)
    8 ianuarie 2010 15:03

    PRELUATA de pe blogul lui Laura Adamache... am vazut mai multe retete preluate de la ea!e unu o admir si gatesc des retete de pe blogul ei!

    Oana.Zidaru
    8 ianuarie 2010 17:05

    Loredana, daca te uiti bine la sfarsitul articolului vei observa ca este trecuta sursa. Nu este niciun secret. Diva colaboreaza atat cu Laura Adamache cat si cu Laura Laurentiu de la Cuina Banateana, tocmai pentru ca si noi le admiram si apreciem munca.

    Andreea (anonim)
    8 ianuarie 2010 13:01

    Este bine venita aceasta rubrica . Daca se poate asi vrea si retete de prajituri cu timpul necesar si gradele celsius pentru cuptoarele cu microunde. Eu nu am cuptor ca in Romania.

    Alina (anonim)
    8 ianuarie 2010 12:12

    Felicitari pt initiativa! De mare ajutor s fotografiile! Asteptam cu nerabdare noi retete! Suntem cu ochii pe voi!

    iulya (anonim)
    8 ianuarie 2010 01:01

    da,cred k iese interesant,dar eu stiam alta reteta,oricumnu este nici asta rea...

    cori (anonim)
    7 ianuarie 2010 17:05

    SUPER