Rețete delicioase
Înapoi la

Sorbet de piersici și înghețată de lavandă, două deserturi răcoritoare, de vară

Sorbet de piersici și înghețată de lavandă, două deserturi răcoritoare, de vară

Sorin Vlad

Timp de gătire:
Peste 60 minute
Porții:
4-6 porții
Dificultate:
Rețete deosebite
Modalitate de preparare:
Înghețare
Calorii:
100
Sorbet de piersici și înghețată de lavandă, două deserturi răcoritoare, de vară

Caracteristici

Ce poate fi răcoritor, de vară? În general, te gândești la un șpriț sau la un suc de fructe, dar și la înghețată. Acest deliciu este unul din deserturile care au făcut ca despre Italia să se vorbească în toată lumea. Chiar și în China sau India dacă mergi cu siguranță poți găsi un loc numit Gelateria. Indiferent că ai plecat sau nu în vacanță, ”gelato italiano” este produsul pe care îl cauți vara când e cald și îți dorești să fie cineva pe aproape să îți vândă așa ceva. 


Clasica înghețată italiană este o înghețată care poate avea o bază galbenă, în general pentru înghețate cu fructe, sau o bază albă numită și “fior di latte” care are la bază un amestec de lapte, smatana și zahăr. În afară de variantele de înghețată menționate putem discută despre ce mulți zic că ar fi strămoșul înghețatei adică sorbet sau sorbetto (după cum vă place: varianta franceză sau italiană). Important este să nu fie confundat cu șerbetul. Rădăcina cuvintelor este comună și provine din arabă dar sunt două “dulcegării” diferite.

Anecdotica spune că însuși împăratul Nero ar fi inventat sorbetto când le-ar fi oferit sportivilor la un concurs gheață adusă din Alpi peste care a turnat sirop de fructe.

Să facem și noi ca împăratul Nero și să începem cu sorbetto și cum aceasta este perioada piersicilor primul preparat este:

Ingrediente pentru sorbet de piersici cu busuioc 

  • 1 cană zahăr (aprox. 200g);
  • ¾ cană cu apa;
  • ¼ cană frunze de busuioc, proaspete, tăiate grosier;
  • 700 g piersici curățate de sâmburi;
  • 1 linguriță suc de lămâie;
  • un vârf de sare.

Sorbet de piersici cu busuioc

Mod de preparare pentru sorbet de piersici

  1. Pentru început am pus zahărul și apa la fiert. Rețeta originală spune să adăugăm și frunzele de busuioc, dar pentru că am vrut ca sorbetul să nu fie amar și cu un gust de busuioc mult prea puternic am ales să pun frunzele după ce siropul a ajuns la fierbere și zahărul s-a topit. Am lăsat să infuzeze cam 5 minute și apoi am filtrat infuzia.
  2. Piersicile în rețetă sunt curățate de coajă și puse în blender pentru a obține o pastă fină. Am ales varianta în care piersicile le-am pus necurățate de coajă fiindcă așa am obținut o variantă puțin mai crocantă. Piersicile împreună cu un vârf de sare adăugat în pasta obținută se adaugă infuziei de busuioc.
  3. Amestecul astfel obținut se lasă la răcit și apoi se pune la congelat. Pentru a obține o înghețată fără ace de gheață și cu o consistență cât mai cremoasă este indicat să fie făcută congelare cât mai rapid. În cazul în care aveți o mașină de făcut înghețată problema acelor de gheață nu există. Dar, cum majoritatea nu are un astfel de aparat profesional, trebuie să știți că se poate pune amestecul în formă de cuburi de gheață, după care se dă la congelator.
  4. În momentul în care amestecul este deja aproape congelat am scos cuburile din formă și le-am pus în blender unde au fost omogenizate. Amestecul nou obținut l-am pus în alt vas și l-am băgat la congelator.


A două rețetă aduce o boare de Provence în bucătărie și este:

Igrediente înghețată de lavandă 

  • 300 mL lapte;
  • 300 ml smântâna lichidă (cea pentru frișcă merge foarte bine);
  • 4 gălbenușuri;
  • maximum 30 g flori de lavandă;
  • 85 g zahăr.

Inghetata cu lavanda

De data această vorbim despre înghețata clasică care are bază albă. Așa cum am spus mai sus baza albă pentru înghețată este ce se numește în Italia “fior di latte” și conține smântâna și lapte. Cum în cazul de față este vorba despre o înghețată de lavandă amestecul de bază de smântâna și lapte este infuzat cu flori de lavandă. Este de preferat să fie flori proaspete și să nu conțină frunze sau tulpină. Frunzele și/sau tulpina fac amestecul atât amar încât nu poate fi mâncat. Se lasă la infuzat maxim 10 minute altfel înghețată iese mult prea parfumata. (după gustul meu )

Mod de preparare pentru înghețată de lavandă

  1. Cum spuneam se pun pe foc mic smatana și laptele. La primele semne că începe să fiarbă (primele bobițe formate lângă peretele vasului) amestecul se ia de pe foc. Am adăugat florile de lavandă spălate și uscate pe un prosop de hârtie pentru infuzare.
  2. În maxim 10 minute (cam între 5 și 10 minute) amestecul se strecoară și se lasă într-un vas separat până se pregătesc restul ingredientelor.
    În alt vas se bat gălbenușurile cu zahărul până se omogenizează perfect și se obține o spumă aerată.
  3. Peste spumă această se toarnă infuzia de lavandă în lapte și amestecă bine și întreagă compoziție se toarnă în cratiță și se pune tot pe foc amestecând continuu până se îngroașă. Trebuie să ajungă la consistența unei smântâni mai groasă. Pentru cine a mai făcut arată ca un sos de vanilie pe care îl puneți peste fructe. 

Întreg amestecul se lasă să se răcească și toarnă în forme pentru a fi pus la congelator. Pentru a nu avea eventuale ace de gheață se vor putea folosi instrucțiunile de la sorbet de piersici.  Pentru alte rețete puteți intra aici.

Articolul urmator
Vin spumant: cum îl servești și când să îl alegi
Vin spumant: cum îl servești și când să îl alegi
Ce fel de inghetata esti?
Incepe quiz
Ce fel de inghetata esti?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (1)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.