Rețete delicioase
Înapoi la

Tarta cu pere caramelizate: deliciul inceputului de toamna

Tarta cu pere caramelizate: deliciul inceputului de toamna

Redactor Alexa Galgau

Despre beneficiile perelor am putea vorbi ore in sir, acestea fiind unele dintre cele mai sanatoase fructe de toamna. Dar hai sa vorbim acum despre gustul lor minunat si nenumaratele dulciuri splendide pe care le putem prepara cu pere. Pentru ca se apropie sezonul ploios, ai nevoie de o consolare in zilele mohorate si ce alta varianta este mai apetisanta decat o tarta cu pere caramelizate? Reteta o gasesti mai jos!

 

Tarta cu pere caramelizate

Ingrediente pentru blat:

- 180 g unt;

- 360 g faina alba;

- 80 g zahar pudra;

- 1 ou rece;

- un varf de cutit de sare.

 

Ingrediente pentru perele caramelizate:

-  6 pere Anjou medii, tari, dar coapte;

- 1/2 bat de vanilie, rupt in jumatate;

- sare;

- 100 g zahar;

- jumatate de lingurita de cuisoare;

- 1 bat de scortisoara;

- 3 linguri de zahar nesarat;

 

Ingrediente pentru umplutura:

- 60 g unt nesarat;

- 1/2 bat de vanilie, rupt in jumatate;

- 1/2 bat de scortisoara;

- o lingurita de cuisoare;

- 50 g zahar;

- 1 ou mare;

- sare;

- o lingura si jumatate de faina.

Mod de preparare: 

1. Pentru blat, amesteca zaharul cu untul cu varfurile degetelor, dar fara ca ingredientele sa se imbine perfect.

2. Adauga faina putin cate putin, amestecand in continuare doar cu varfurile. 

3. Adauga un ou rece si putina sare si amesteca aluatul pana este faramicios si ingredientele s-au imbinat. Pune-l la rece cel putin o ora inainte de a-l folosi, ca sa fie si mai fraged. 

4. Pentru a pregati perele, trebuie sa pui topesti untul intr-o tigaie mare, pe foc mic. Adauga apoi zaharul, scortisoara, cuisoarele, sarea si vanilia. Da focul pe mediu si amesteca bine in zahar pana observi ca incepe sa capete culoarea untului de arahide (dureaza circa 3 minute). 

5. Da focul putin mai mic, si adauga feliile de pere (sau bucati mai mari, cum preferi), lasandu-le in caramel pana devin fragede, 10-15 minute. Intoarce-le pe partea cealalta si continua sa le gatesti tot atata timp. Ia tigaia de pe foc si pune-o deoparte cu tot cu pere, lasandu-le sa se raceasca in sosul de caramel cu condimente. 

6. Pentru umplutura tartei cu pere, topeste untul intr-o tigaie mica, pe foc mic. Adauga vanilia, scortisoara si cuisoarele si mareste focul astfel incat sa fie mediu spre mare. Gateste amestecul pana cand untul devine auriu (ai grija sa nu se arda), circa 3-4 minute. Apoi strecoara untul sau scoate condimentele cu o lingura. 

7. Amesteca oul, zaharul si sarea intr-un vas mediu. Adauga si faina, amestecand bine. Urmeaza sa torni untul rumenit la compozitie, apoi, dupa ce se omogenizeaza compozitia, las-o sa stea la temperatura camerei, acoperita. 

8. Pune aluatul intr-un vas de tarta cu diametrul de 20 cm, toarna umplutura in el (va fi foarte subtire), apoi adauga si perele. Pune tarta in cuptorul preincalzit la 180 de grade Celsius si las-o pana se rumeneste si marginile sunt maronii si umplutura este gata (poate sa dureze peste 30-40 de minute, in functie de cuptor). Tarta cu pere caramelizate se serveste cu sos de caramel si scortisoara.

Pofta buna!

Poate ca pare putin complicata reteta, insa cu siguranta tarta cu pere caramelizate merita tot efortul si te rasplateste cu arome care te vor face sa iubesti toamna mai mult ca niciodata!

Descopera o reteta asemanatoare, cel putin la fel de buna: prajitura cu pere caramelizate.   Si daca ceea ce vrei este un desert mai traditional, incearca dulceata de pere, imbogatita cu whiskey si smochine!

Articolul urmator
Tartă cu praz: cele mai gustoase rețete
Tartă cu praz: cele mai gustoase rețete
Ce fruct de toamna esti?
Incepe quiz
Ce fruct de toamna esti?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.