Rețete delicioase
Înapoi la

Tiramisu cu frisca: desertul cu care iti vei desfata simturile

Tiramisu cu frisca: desertul cu care iti vei desfata simturile

Redactor Alexa Galgau

Atunci cand cauti o reteta clasica de tiramisu, vei observa ca exista doua moduri de a prepara acest desert italienesc divin: cu albusuri de oua sau cu frisca. Ambele variante sunt la fel de gustoase, doar ca unele persoane prefera sa nu adauge albusuri nepreparate termic in deserturile lor. Varianta de tiramisu cu frisca este si putin mai fina si mai gustoasa, avand in vedere ca frisca are un gust mai intens decat albusurile. Te invitam, asadar, sa incerci reteta aceasta delicioasa si simpla, pe care oricine o poate face, indiferent de experienta in bucatarie.

Tiramisu cu frisca

Unul dintre avantajele incontestabile ale acestui desert este faptul ca se face la rece. Se considera ca este o reteta usoara, pe care o poti incerca fara teama, chiar daca nu esti priceputa intr-ale cofetariei. Tiramisu clasic are straturi de „blat” facut din piscoturi inmuiate in espresso, intercalate cu straturi delicioase de crema din mascarpone, galbenusuri si frisca. 

Ingrediente (6 portii):

- 120 ml espresso sau cafea foarte tare, la temperatura camerei;

- 60 ml coniac*;

- 2 lingurite de esenta de vanilie;

- 3 galbenusuri mari de oua;

- 50 g zahar granulat;

- 225 g branza mascarpone;

- 175 ml de frisca lichida;

- 20 piscoturi italienesti;

- 30 g ciocolata amaruie sau pudra de cacao pentru a decora prajitura. 

*Daca vrei o varianta de prajitura fara alcool, iti recomandam sa inlocuiesti coniacul cu esenta de rom, dupa gust. 

Mod de preparare: 

1. Intr-un castron (trebuie sa fie destul de lat incat sa poti sa poti aseza piscoturile pe el, pe orizontala), amesteca espresso-ul cu 2 linguri de coniac si cu esenta de vanilie. Adauga apoi o lingura de zahar si amesteca bine. Poti sa pui lichidul si intr-un pahar inalt, atata timp cat poti sa scufunzi un piscot intreg in acesta. 

2.  Bate galbenusurile cu 2 linguri de coniac si 3 linguri de zahar intr-un vas asezat deasupra unei cratite cu apa care fierbe inabusit (bain-marie). Crema trebuie lasata la baie de aburi pana isi tripleaza volumul, intre 5 si 8 minute. Foloseste un tel pentru a amesteca in ea, in continuu, pana o iei de pe sursa de caldura. 

3. Adauga la galbenusuri crema de mascarpone, amestecand bine, pana obtii o compozitie omogena. 

4. Intr-un alt vas, bate frisca pana devine tare si nu curge din vas atunci cand il intorci cu gura in jos. Dupa ce amestecul de galbenusuri si mascarpone se raceste putin, adauga usor jumatate din cantitatea de frisca la acesta, prin impaturire (miscari circulare de sus in jos). Apoi adauga si cealalta jumatate, avand grija sa mentii compozitia cat mai aerata. Daca amesteci altfel decat prin impaturire, aceasta isi va pierde volumul, asa ca respecta aceasta tehnica. 

5. Scufunda rapid 10 piscoturi in cafeaua din castron (sau pahar). Nu trebuie sa tii piscotul in lichid, pentru ca se va inmuia prea mult. Este suficient doar sa il "afunzi" timp de o secunda in espresso. Nu iti face probleme ca la inceput piscoturile vor parea prea tari, ele se vor inmuia in timp. Asaza fiecare piscot pe fundul unei tavi de 23x23 cm. E posibil sa trebuiasca sa rupi cateva piscoturi pentru ca blatul sa umple cat mai uniform tava. 

6. Adauga jumatate din crema de mascarpone peste piscoturi si niveleaz-o cu ajutorul unei spatule. Adauga ciocolata rasa peste crema (sau pudra de cacao). 

7. Scufunda si restul de piscoturi in cafea si aranjeaza un al doilea strat peste crema de mascarpone. Pune deasupra acestora crema ramasa si mai presara un strat de ciocolata rasa sau pudra de cacao. Acopera vasul cu o folie de plastic si lasa desertul la frigider cel putin 6 ore inainte de a-l servi. Cel mai bine ar fi sa il lasi peste noapte, ca sa se intrepatrunda si mai mult aromele. Atentie! Tiramisu nu trebuie tinut mai mult de 2 zile, pentru ca piscoturile se vor inmuia prea mult (oricum nu credem ca ar fi rezistat atat fara a fi mancat!). 

Pofta buna!

Tiramisu cu frisca este foarte usor de facut si are un gust mai savuros decat cel realizat cu albusuri de ou. Bineinteles, acesta nu este tocmai un desert dietetic, asa ca trebuie consumat cu masura!

Iata alte doua retete de tiramisu de care te vei indragosti: de post si cu fructe!

Sursa: inspiredtaste.net

Articolul urmator
Mascarpone: beneficii și mod de consum
Mascarpone: beneficii și mod de consum
Unde îți vei petrece Revelionul?
Incepe quiz
Unde îți vei petrece Revelionul?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3 (1)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.