Rețete delicioase
Înapoi la

Top 5 cele mai sănătoase deserturi

Top 5 cele mai sănătoase deserturi

Bianca Petculescu

Timp de gătire:
15-30 minute
Dificultate:
Rețete ușoare
Modalitate de preparare:
Fără coacere
Top 5 cele mai sănătoase deserturi

Caracteristici

Ce poţi face într-o zi ploioasă de toamnă, în afară de a sta cuibărită în vârful patului cu o ciocolată caldă, uitându-te la serialul tău preferat? Îţi spunem noi: ai putea să te răsfeţi cu un desert sănătos şi delicios! Nu, nu te trimitem la cumpărături pe ploaia torenţială, ci îţi dezvăluim 5 reţete de deserturi sănătoase, uşor de preparat, care nu îngraşă şi sigur îţi vor face ziua mai dulce.

5 deserturi sănătoase pe trebuie să le faci

Fără gluten: negresă cu petale de trandafir, fără coacere

Dacă ai intoleranţă la gluten sau dacă, pur şi simplu, te-ai hotărât să adopţi o alimentaţie mai sănătoasă, îţi sugerăm această reţetă delicioasă de negrese fără zahăr şi fără gluten, care nu necesită coacere.

negresa fara coacere

Ingrediente pentru 4 porţii:

  • 2 cești de curmale uscate;
  • ½ cești de migdale crude;
  • 1 cană de praf de cacao;
  •  2 linguriţe de extract de vanilie;
  • Un praf de sare;
  • 1 ceașcă de cireşe uscate (sau merişoare, după gust);
  • 1 ceașcă de nuci de macadamia, mărunţite.

Pentru topping:

  • ¼ ceașcă de praf de cacao;
  • ¼ ceașcă de sirop de arţar;
  • 2 linguri de ulei de cocos lichid;
  • Petale de tradafir pentru decor.

Mod de preparare:

  1. Unge tava de copt cu puţin ulei, apoi tapeteaz-o cu hârtie de copt.
  2. În bolul mixerului, amestecă migdalele, curmalele, pudra de cacao, o lingură de apă, extractul de vanilie şi sarea până când formula se omogenizează. Pune amestecul obţinut în tava de copt şi nivelează-l.
  3. Presară cireşele uscate sau merișoarele şi nucile de macadamia şi presează-le uşor până intră în amestec.
  4. Pentru prepararea toppingului: amestecă într-un bol pudra de cacao, siropul de arţar şi uleiul de cocos. Toarnă crema obţinută peste amestecul din tavă.
  5. Pune tava cu prăjitura în frigider şi las-o să se răcească cel puţin 2 ore. După ce o scoţi din frigider, taie negresa în mai multe bucăţi, presară peste ele câteva petale de trandafir şi… postează-le pe Instagram! Prăjitură poate fi consumată în aceeaşi zi sau poate fi păstrată la frigider, nu mai mult de o săptămână.

Mousse de ciocolată neagră

Îţi mai aduci aminte de prăjitura la cană? Ei bine, noi îţi propunem o variantă mai sănătoasă şi aproape la fel de rapidă. Mousse-ul de ciocolată neagră este desertul ideal pentru zilele friguroase de toamnă, dar poţi păstra reţeta şi pentru perioada sărbătorilor de iarnă, când vei dori să îţi răsfeţi invitaţii şi cu altceva decât cozonac.

mousse ciocolata neagra

Ingrediente pentru 4-6 porţii:

  • 1 avocado curăţat;
  • ¼ ceașcă de pastă de curmale sau curmale pasate;
  • 1 lingură miere;
  • 1 ceașcă lapte de cocos;
  • ½ ceașcă de cacao organică;
  • 1 linguriţă de cafea măcinată;
  • un praf de sare;
  • 1 linguriţă de extract de vanilie.

Mod de preparare:

  1. Într-un bol amestecă avocado, curmalele sau pasta de curmale, mierea şi laptele de cocos până când obţii o pastă fină şi cremoasă.
  2. Adaugă praful de cacao, cafeaua, sarea şi extractul de vanilie şi continuă să amesteci până când se omogenizează.
  3. Mută amestecul obţinut în mixer şi amestecă timp de 4-5 minute până când pasta devine uşoară şi pufoasă.
  4. Pune mosse-ul de cacao obţinut în 4-6 boluri pentru desert, presară peste ele un praf de cacao şi lasă-le la frigider cel puţin 6 ore.

Minitarte cu cacao şi unt de arahide

Nu ai nevoie decât de 4 ingrediente pentru a prepara aceste minitarte, aşa că, dacă n-ai încercat până acum această reţetă, te sfătuim să o faci. Te provocăm să mănânci doar o tartă!

mini tarte cu unt de arahide

Ingrediente:

  • 1/3 cești de pudră de cacao, fără zahăr;
  • 1/3 cești de ulei lichid de cocos;
  • 1/3 cești de sirop de arţar;
  • Unt de arahide, după gust.

Mod de preparare:

  1. Într-un blender amestecă pudra de cacao, uleiul de cocos şi siropul de arţar până obţii o pastă cremoasă. Dacă nu ai un blender, le poţi amesteca foarte bine şi cu un tel sau o furculiţă.
  2. Pregăteşte formele de tarte şi pune câte o linguriţă din amestecul obţinut în fiecare.
  3. Apoi, pune câte o linguriţă de unt de arahide în fiecare formă, peste amestec. Apoi, pune restul amestecului în forme, peste untul de arahide.
  4. Lasă minitartele în frigider cel puţin 20 minute, până se întăresc. Apoi, ele pot fi păstrate mai multe zile în frigider şi chiar şi în congelator.

Tartă cu iaurt grecesc şi fructe

Această tartă delicioasă şi uşoară poate fi servită la micul dejun sau ca o gustare „nevinovată” între mese. Este bogată în proteine şi calciu, graţie iaurtului grecesc din compoziţie, deci îţi asigură energia necesară pentru o zi plină, iar fructele proaspete te vor revigora instantaneu.

tarta cu iaurt grecesc si fructe

Ingrediente:

  • 15 curmale, care au fost lăsate în apă călduţă timp de 10 minute (în locul lor, poţi folosi stafide sau merişoare uscate);
  • 2 cești de caju nesărat (în loc de caju, poţi folosi nuci obişnuite);
  • 1-2 iaurturi greceşti naturale;
  • felii sau bucăţi din fructele tale preferate (kiwi, portocale, mandarine, afine etc.);

Mod de preparare:

  1. Unge o tavă de copt cu puţin ulei, tapeteaz-o cu hârtie de copt şi las-o deoparte.
  2. Asigură-te că curmalele sunt moi, lăsându-le 10 minute în apă călduţă. După ce le scoţi, pune-le pe un şervet care să absoarbă apa şi taie-le în jumătăţi.
  3. Amestecă alunele caju şi curmalele până când obţii un aluat fin. Pune aluatul în tava de copt şi presează bine, lăsând amestecul să capete forma tăvii.
  4. Întinde iaurtul grecesc pe toată suprafaţăaaluatului, apoi adaugă feliile de fructe. Poţi lăsa tarta în frigider cel puţin 30 minute sau o poţi servi imediat.

Sfat: poţi prepara aluatul tartei cu o zi înainte, ca să fie mai crocant. Acoperă-l bine şi ţine-l la frigider până când vrei să serveşti desertul.

Biscuiţi cu ovăz şi fulgi de ciocolată

Pentru zilele în care ai poftă de o gustare dulce, dar parcă nu te înduri să te înfrupţi dintr-o amandină sau un chocolate bar, biscuiţii cu ovăz şi fulgi de ciocolată reprezintă cea mai sănătoasă alegere. Şi nici nu trebuie să te simţi vinovată când îi mănânci, pentru că reţeta de biscuiţi pe care ţi-o propunem nu conţine făină, unt şi zahăr în cantităţi mari, ci grăsimi sănătoase, precum ulei de cocos şi ciocolată neagră.

biscuiti cu ovaz si fulgi de ciocolata

Ingrediente:

  • ¾ cești făină de năut;
  • 70 g fulgi de ovăz;
  • 3 linguriţe de praf de copt;
  • 1 linguriţă de scorţişoară;
  • un praf de sare;
  • 1 linguriţă de extract de vanilie;
  • 1 ou;
  • 4 linguri zahăr brun;
  • ½ cești de ulei de cocos;
  • fulgi de ciocolată sau bucăţi mărunte de ciocolată neagră.

Mod de preparare:

  1. Trece fulgii de ovăz prin blender până capătă o consistentă fină, asemănătoare făinei.
  2. Într-un bol amestecă făina de ovăz, fulgii de ovăz, praful de copt, scorţişoara şi sarea.
  3. Într-un alt bol, amestecă extractul de vanilie, oul şi zahărul brun. Topeşte uleiul de cocos şi lasă-l să se răcească puţin până să-l adaugi în bol, apoi amestecă până la omogenizare.
  4. Amestecă ingredientele din ambele boluri şi adaugă fulgii de ciocolată sau bucăţile de ciocolată neagră.
  5. Acoperă amestecul obţinut cu o folie şi lasă-l la frigider 30 minute sau o oră, după care formează prăjiturile.
  6. Preîncălzeşte cuptorul la 180 de grade Celsius şi aşază prăjiturile pe o tavă tapetată cu hârtie de copt. Dacă vrei, mai adaugă fulgi sau bucăţi de ciocolată neagră peste ele şi lasă-le în cuptor timp de 7-9 minute. Lasă-le să se răcească 2 minute, apoi serveşte-le alături de cafeaua de dimineaţă sau de ceaiul de peste zi.

Surse foto: Pure wow, Pinterest, The healthy foodie

Articolul urmator
Semințe de chia: rețete pe care să le încerci
Semințe de chia: rețete pe care să le încerci
Alege 5 deserturi preferate și îți spunem când te măriți!
Incepe quiz
Alege 5 deserturi preferate și îți spunem când te măriți!

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (1)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.