Rețete delicioase
Înapoi la

Este bine sa mananci carne de iepure?

Este bine sa mananci carne de iepure?

Redactor Alexa Galgau

Carnea de iepure nu este atat de frecvent consumata precum cea de pui ori de porc, iar pretul este destul piperat, ea fiind mai scumpa chiar si decat carnea de miel. De aceea, multi oameni se intreaba daca merita investitia si daca are vreun beneficiu aparte acest tip de carne, iar noi venim astazi cu raspunsul!

Asadar, este bine sau nu sa mananci carne de iepure? Afla din randurile urmatoare!

Carne de iepure: da sau nu?

Poate ca in ultimii ani iepurii (in special cei pitici) au devenit animale de companie populare, insa aceasta specie este in continuare domesticita si crescuta in ferme pentru carnea ei, care are o textura si un gust cu totul aparte. Aroma puternica a carnii de iepure, pretul destul de mare si mila starnita de acest animal mic si dragalas cand vine vorba despe taierea lui fac ca acest sortiment de carne sa nu fie consumat prea des si sa nu se gaseasca la orice macelarie ori supermarket, precum in cazul carnii de pui sau de vita. 

Stiai ca in anii '40, in timpul celui de-Al Doilea Razboi Mondial, iepurele se afla mai des pe mesele americanilor decat alte tipuri de carne? Acest lucru s-a petrecut deoarece a existat o criza a resurselor alimentare, in special a celor de carne. Iepurii se cresc usor si se inmultesc foarte repede, ceea ce este un avantaj pentru crescatori. 

In ciuda retinerilor pe care le au oamenii, carnea de iepure este destul de sanatoasa si are multe beneficii pentru sanatate:

este o carne mult mai dietetica decat alte sortimente, cu un continut scazut de grasimi. O portie de 100 de grame de carne de iepure contine 173 de calorii, in comparatie cu carnea de pui, care contine 201 calorii, si cu carnea de vita, care contine 295 de calorii. Nici nu se poate compara cu porcul, care contine cam 400 de calorii la o portie de 100 de grame, sau cu carnea de miel, care contine circa 300 de calorii la aceeasi portie.

-  carnea de miel este plina de nutrienti, avand un procentaj ridicat de proteine: la o portie de 100 de grame, ai 28 de grame de proteine usor digerabile, semnificativ mai multe decat in carnea de vita sau pui. Totodata, carnea de iepure este o sursa importanta de fier, care ii si da gustul special. O portie de iepure contine 4 grame de fier, dar si 204 miligrame de fosfor si 292 de grame de potasiu.

-  daca urmezi o dieta saraca in grasimi, atunci ai putea sa incerci sa consumi mai multa carne de iepure. O portie are 6,8 grame de grasime, in comparatie cu vita, care contine 18,3 grame de grasime, sau cu porcul, care contine 9 grame de grasime. O portie de iepure contine 70 de miligrame de colesterol, ceea ce nu este mult fata de alte sortimente de carne. Pentru a avea o dieta sanatoasa, nu trebuie sa depasesti un consum zilnic de 300 de miligrame de colesterol.

- carnea de iepure contine vitamine importante, dintre care o doza mare de vitamina B 12 (o portie contine peste 100% din doza zilnica recomandata). Vitamina B12 joaca un rol esential in functionarea sistemului nervos, dar si in formarea celulelor rosii. Interesant este ca trupul tau are abilitatea de a stoca aceasta vitamina, asa ca, daca vei consuma carne de iepure, vei avea adevarate rezerve in organism pentru „zile negre”. Carnea de iepure mai contine si vitamina B3, o portie avand circa 40% din doza zilnica recomandata. Aceeasi vitamina se gaseste si in carnea de pui si este cea care te ajuta sa te vindeci mai repede atunci cand ai o raceala.

Carnea de iepure mai are avantajul ca se gateste usor, insa trebuie sa stii cateva trucuri:

1. Carnea trebuie gatita pana atinge temperatura de 80 de grade Celsius. El poate fi facut la gratar, copt, fiert sau prajit la tigaie. 

2. Acest tip de carne trebuie gatit la o temperatura destul de mica in cuptor: 106 grade Celsius. Este gata cam intr-o ora sau o ora si jumatate, in functie de cuptor. Un truc important este sa acoperi des carnea cu sos in timp ce se gateste, pentru ca este un sortiment slab, care se usuca usor.

3. Cele mai bune produse cu care poti asezona si imbunatati gustul carnii de iepure sunt: patrunjelul, rozmarinul, salvia, uleiul de masline, maslinele, vinul rosu si marinata de zahar sau miere. 

4. Atunci cand vrei sa faci iepure la gratar, marineaza-l inainte sau da-l cu zeama de lamaie si ulei de masline, asezonandu-l dupa gust. Pune carnea pe foc mare la inceput, apoi las-o sa se faca la caldura medie pentru circa 40-45 de minute, cu un capac deasupra, intorcand-o din cand in cand. 

Carnea de iepure este un aliment sanatos si sarac in grasimi, asa ca incearca sa o consumi macar din cand in cand. 

Iata doua retete delicioase cu iepure: friptura de iepure la tava cu ciuperci si cartofi si iepure la gratar cu lamaie si iaurt.

Articolul urmator
Limba de vită: beneficii și idei de rețete
Limba de vită: beneficii și idei de rețete
Spune-ne ce-ți place să mănânci și îți spunem ce sport ar trebui să practici!
Incepe quiz
Spune-ne ce-ți place să mănânci și îți spunem ce sport ar trebui să practici!

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.2 (10)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.