În cratiță, pune sarea și mălaiul, treptat. Adaugă constant cu ajutorul unei linguri de lemn, apoi pune mălaiul puțin câte puțin. Lasă la fiert timp de zece minute.
Mămăliga nu trebuie lăsată la fiert mai mult de 45 de minute. Amestecă mereu, cu mișcări circulare, de jos în sus, lăsând focul mic, până la final.
Știm, mămăliga clasică se face cu apă, însă, pentru un gust desăvârșit, pune lapte la fiert, alături de sare și un cub de unt.
Un secret mai puțin știut este acela să folosești puțin ulei pe fundul cratiței pentru ca mămăliga să nu se lipească. Lasă puțin uleiul la încins, apoi adaugă laptele.
O mămăligă ideală se face cu mălai de la țară. Astfel iese mult mai densă și are un gust aparte.
Mămăliga se servește, de cele mai multe ori, alături de preparate sărate. Astfel, poți pune în cratiță, înainte de lapte, puțin usturoi, pentru că merge foarte bine cu tocănițele și ciulamaua.
Lasă focul cât mai mic, pentru ca mămăliga să nu se lipească. Este foarte important să reții să amesteci constant, pentru omogenizare.
Atunci când observi că marginile mămăligii au început să se adune spre centru sau ai gustat și mălaiul nu mai este crud, închide focul și răstoarnă mămăliga pe o farfurie întinsă sau pe un tocător de lemn, cum se făcea pe vremuri. Pentru o experiență autentică, o poți tăia cu o sfoară.
Chiar dacă e un preparat rudimentar, pentru o bună impresie poți fi mai atentă la detalii. De exemplu, dacă o servești alături de bacon și brânză, le poți pune deasupra mămăligii, pentru un aspect mai plăcut.