swipe

9 sfaturi simple pentru o mămăligă ca la bunica acasă

Folosește o lingură de lemn

În cratiță, pune sarea și mălaiul, treptat. Adaugă constant cu ajutorul unei linguri de lemn, apoi pune mălaiul puțin câte puțin. Lasă la fiert timp de zece minute.

9 sfaturi simple pentru o mămăligă ca la bunica acasă

Totul depinde de timpul de fierbere

Mămăliga nu trebuie lăsată la fiert mai mult de 45 de minute. Amestecă mereu, cu mișcări circulare, de jos în sus, lăsând focul mic, până la final.

9 sfaturi simple pentru o mămăligă ca la bunica acasă

Alege lapte în loc de apă

Știm, mămăliga clasică se face cu apă, însă, pentru un gust desăvârșit, pune lapte la fiert, alături de sare și un cub de unt.

9 sfaturi simple pentru o mămăligă ca la bunica acasă

Folosește ulei

Un secret mai puțin știut este acela să folosești puțin ulei pe fundul cratiței pentru ca mămăliga să nu se lipească. Lasă puțin uleiul la încins, apoi adaugă laptele.

9 sfaturi simple pentru o mămăligă ca la bunica acasă

Mălai de la țară

O mămăligă ideală  se face cu mălai de la țară. Astfel iese mult mai densă și are un gust aparte.

9 sfaturi simple pentru o mămăligă ca la bunica acasă

Adaugă usturoi

Mămăliga se servește, de cele mai multe ori, alături de preparate sărate. Astfel, poți pune în cratiță, înainte de lapte, puțin usturoi, pentru că merge foarte bine cu tocănițele și ciulamaua.

9 sfaturi simple pentru o mămăligă ca la bunica acasă

Nu da focul mare

Lasă focul cât mai mic, pentru ca mămăliga să nu se lipească. Este foarte important să reții să amesteci constant, pentru omogenizare.

9 sfaturi simple pentru o mămăligă ca la bunica acasă

Așaz-o pe un tocător de lemn

Atunci când observi că marginile mămăligii au început să se adune spre centru sau ai gustat și mălaiul nu mai este crud, închide focul și răstoarnă mămăliga pe o farfurie întinsă sau pe un tocător de lemn, cum se făcea pe vremuri. Pentru o experiență autentică, o poți tăia cu o sfoară.

9 sfaturi simple pentru o mămăligă ca la bunica acasă

Și aranjamentul contează

Chiar dacă e un preparat rudimentar, pentru o bună impresie poți fi mai atentă la detalii. De exemplu, dacă o servești alături de bacon și brânză, le poți pune deasupra mămăligii, pentru un aspect mai plăcut.

‹ Vezi si