Piure de cartofi - calorii
Cartofii au o reputatie proasta in ceea ce priveste numarul de calorii, si asta pentru ca adesea ii consumam in combinatie cu multe grasimi. Cartofii fierti, insa, sau copti (fara grasimi adaugate) au doar 80 de calorii pe suta de grame. Ba mai mult, cartofii gatiti fara ulei sau unt pot fi alimentul de baza intr-o dieta de slabire. Contin fibre care mentin senzatia de satietate pentru mai mult timp si regleaza tranzitul intestinal si sunt bogati in vitamine din complexul B si minerale (potasiu, fosfor).
Pentru a calcula cate calorii are piureul facut de tine, e nevoie sa cantaresti ingredientele (cel putin aproximativ) si sa calculezi separat caloriile pentru fiecare. E simplu: uita-te pe pachetul untului, pe sticla de lapte, pe cutiuta de smantana, vezi cate calorii au pe suta de grame, tine cont de cantitatile folosite si fa calculul. Daca folosesti doar lapte si smantana slaba, de exemplu, piureul de cartofi va avea, in medie 100 de calorii pe suta de grame. Adauga branza si smantana grasa si cifra va fi cu totul alta.
Reteta de piure de cartofi perfect
Pentru ca e bogat in unt si branza, acest piure are si mult mai multe calorii decat piureul preparat dupa reteta clasica, asa ca il vom considera din start o masa in sine. Tine cont de faptul ca tipul de cartofi folositi si calitatea tuturor celorlalte ingrediente pot face diferenta. Cartofii albi, de exemplu, sunt mai fainosi decat cei rosii, iar untul cu 80% grasime va face piureul mai cremos decat cel cu 60%.
- 1 kg de cartofi curatati si taiati in cubulete (spalati cartofii inainte de de a-i pune la fiert pentru a mai elimina din amidon);
- 50 g unt;
- 200 g crema de branza;
- o mana de parmezan ras (poti folosi si cascaval, insa important este sa alegi o branza care se topeste);
- un fir de ceapa verde taiat foarte fin;
- sare si piper dupa gust.
Mod de preparare:
Fierbe cartofii in apa usor sarata, apoi scurge-i de apa. Ai grija sa nu ii fierbi foarte tare pentru ca textura piureului va fi diferita! Adauga untul, crema de branza, parmezanul, sarea si piperul si amesteca-le pe toate cu mixerul pana ce obtii o pasta fina. La final adauga ceapa verde.
Asta e tot! Pofta mare si spor la numarat caloriile!