Rețete delicioase
Înapoi la

Greşeli care îţi strică şi cea mai bună reţetă

Greşeli care îţi strică şi cea mai bună reţetă

Eugenia Dinescu, redactor

Ai văzut toate emisiunile culinare şi simţi că ai putea lua oricând locul Nigellei Lawson – totuşi, după ce ai petrecut o după-amiază întreagă în bucătărie, rezultatul este departe de ceea ce sperai sa obţii.

De cele mai multe ori, detaliile de bază sunt cele care ne sabotează eforturile, însă nu şi de acum înainte. Îţi dezvăluim cum să remediezi cele mai frecvente greşeli în bucătărie!

Încarci prea mult tigaia

Pentru a găti un preparat că la carte, căldura trebuie să fie distribuită în mod egal în tigaie. Prea multe ingrediente înghesuite în acelaşi spaţiu îţi asigură doar o gătire neuniformă. De exemplu, pentru a obţine o crustă crocantă, trebuie să oferi suficient spaţiu cărnii sau legumelor. În caz contrar, ele vor fierbe fără să se rumenească la exterior.

Găteşti carnea într-o tigaie non-aderentă

Un alt motiv pentru care preparatele tale nu se ridică deloc la înălţimea aşteptărilor tale poate fi reprezentat de alegerea tigăii. Dacă intenţionezi să găteşti o bucată de carne într-o tigaie non-aderentă, opreşte-te aici. Acest tip de tigaie nu ajunge la temperaturi la fel de înalte precum tigăile obişnuite, aşa că păstrează-le pentru omlete sau clătite. Pentru gătirea cărnii, alege, în schimb, o tigaie din fontă sau una tip grill.

Nu pui sare în apa pentru paste

Există o mulţime de păreri contrare când vine vorba despre gătirea ireproşabilă a pastelor. Deşi considerăm pastele o nevoie de bază (alături de mascara şi SPF), nimic nu produce mai multă confuzie în mintea unui viitor chef.  Regula de bază pentru paste perfecte este să pui un strop de sare în apa în care le vei fierbe. Fără sare, pastele nu au prea mult gust şi nicio cantitate de sos nu va reuşi să le salveze. Italienii îţi dezvăluie proporţia corectă: o lingură de sare pentru 300 de grame de paste!

Prăjeşti folosind ulei de măsline

La temperaturi înalte, uleiul de măsline îşi pierde toate proprietăţile nutritive şi începe să ardă, ceea ce poate altera complet gustul mâncării. Tocmai de aceea, îţi recomandăm să foloseşti un ulei cu un punct înalt de gătire pentru prăjit şi un gust neutru, precum uleiul de floarea soarelui sau cel de rapiţă.

Măsori ingredientele  uscate în pahar

Chiar şi gospodinele experimentate se fac vinovate de această greşeală: măsoară cantitatea de ingrediente pentru un aluat folosind acelaşi pahar, fără să ţină cont de faptul că recipientul are volume diferite pentru ingredientele uscate şi cele lichide. Aminteşte-ţi că patiseria unul dintre domeniile culinare mai apropiate de o ştiinţă exactă, aşa că foloseşte cu încredere cănile gradate şi cântarele de bucătărie.

Nu încălzeşti tigaia suficient

Bucătarii distinşi cu stele Michelin au o vorbă: “Odată ce consideri că tigaia s-a încălzit suficient, mai aşteaptă două minute şi abia apoi începe să găteşti”. Ai nevoie de un vas cu adevărat încins pentru a găti legumele corect şi de a obţine o crustă crocantă pentru carne.

Prăjeşti prea mult usturoiul

Cele mai multe reţete culinare te sfătuiesc să adaugi usturoiul la sfârşit sau chiar să îl scoţi după 2-3 minute dacă îl foloseşti pentru a infuza uleiul cu arome. De ce? Usturoiul are un conţinut de apă mult mai mic decât majoritatea legumelor, ceea ce îl face să ardă destul de repede. Atunci când trece de un anumit prag şi devine brun-închis, usturoiul devine amar şi poate conferi o aromă neplăcută mâncării tale.

Nu decongelezi carnea înainte de a o găti

Înainte de a găti o bucată de carne, asigură-te că o ţii, cel puţin pentru câteva ore, la temperatura camerei. Gătită de la temperatura mediului ambiant, carnea crudă se încălzeşte uniform, în timp ce carnea congelată poate arata gătită la exterior, însă va fi crudă înăuntru.  Aceeaşi regulă se aplică şi în cazul cărnii gătite la cuptor.

Pui totul în frigider

 

O fotografie postată de Kitt (@kitt_cat7) pe

Nu este o idee prea bună să depozitezi toate alimentele în frigider. Roşiile, ceapa, usturoiul, cartofii, zucchini, vinetele şi fructele tropicale precum kiwi şi mango îşi pot pierde aroma din cauza aerului rece, mai rarefiat, din frigider.

Întorci prea des mâncarea

Chiar dacă îţi este greu să rezişti tentaţiei, nu este necesar să întorci prea des alimentele în tigaie. Poţi obţine o bucată de carne fadă sau un pește fără crustă crocantă. Permite-i viitoarei tale opere culinare să se rumenească în tigaie pe fiecare parte şi încearcă să nu întrerupi prea mult procesul de gătire atunci când verifici progresul – este regula de aur a oricărui chef profesionist!

Fierbi prea mult ouăle

Nici oul, nici găina nu sunt responsabile pentru gălbenuşurile uscate, cu textura cauciucată, pe care le obţii uneori. Cel mai probabil, ai lăsat ouăle să fiarbă prea mult, ignorând una dintre particularităţile acestui aliment complex: albușul şi gălbenuşul au temperaturi diferite de gătire. Nu-i nimic dacă fiertul ouălor a fost mai mult o chestiune de noroc până acum –  oamenii de ştiinţă îţi dezvăluie o metodă infailibilă pentru a fierbe ouăle perfect!

Tu ce alte greşeli faci în bucătărie?

Articolul urmator
Rețetă de chifle de casă: cum faci cele mai pufoase pâinici
Rețetă de chifle de casă: cum faci cele mai pufoase pâinici
Care este cea mai mare calitate a ta?
Incepe quiz
Care este cea mai mare calitate a ta?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (1)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.