Întotdeauna ar trebui să folosești farfurii sau vase diferite pentru carnea crudă și cea gătită. Acest lucru ar trebui să fie aplicat și în cazul peștelui sau al puiului. Germenii din carnea crudă pot rămâne pe farfuria respectivă și să se transfere pe carnea gătită. Acest lucru duce inevitabil la îmbolnăvirea ta și a familiei.
Carnea nu ar trebui lăsată niciodată să se dezghețe la temperatura camerei, deoarece germenii se răspândesc rapid în aceste condiții. Cel mai bine este să lași carnea să se dezghețe în frigider, în apă rece sau la cuptorul cu microunde.
Deși pare un lucru firesc, spălatul cărnii în chiuvetă nu este deloc igienic. În aceste condiții, se pot răspândi mulți germeni, iar carnea poate fi contaminată cu microbii din chiuvetă și din împrejurimi.
Multe persoane cred că mâncarea ar trebui să se răcească complet înainte de a o băga în frigider, însă acest lucru duce la înmulțirea microbilor. Bacteriile se pot răspândi în mâncarea prospătă în doar două ore înainte de a o băga la frigider. Totuși, nu ar trebui nici să pui mâncarea fierbinte în frigider, deoarece crește temperatura din interior, iar celelalte alimente se pot strica. Soluția? Răcește mâncarea în mai puțin de două ore.
Deși ți s-a mai spus acest lucru și când erai mică, consumarea de ouă crude chiar poate să te îmbolnăvească. Ouăle crude pot conține salmonella și alte bacterii periculoase. O simplă „degustare” a aluatului de prăjituri poate să te trimită de urgență la spital.
Așa cum nu ar trebui să lași carnea să se dezghețe la temperatura camerei, nici marinarea acesteia la temperaturi ridicate nu este o idee prea bună. Germenii periculoși se răspândesc rapid în carne la o astfel de temperatură ridicată. Cel mai bine este să lași carnea la marinat în frigider.
Deși pare o idee bună să folosești care îți rămâne de la marinată ca sos, se pare că acest lucru poate să te îmbolnăvească. Germenii din carnea crudă care rămân în „sos” îți contaminează mâncarea gătită. Zeama rămasă de la marinată poate fi consumată doar dacă o fierbi puțin înainte.
Deși nu vrei să ai o carne tare în farfurie, dacă o lași „în sânge”, nu este o idee prea bună. Carnea care nu este gătită suficient devine un mediu ideal pentru răspândirea bacteriilor.
Deși acest lucru îți este probabil deja cunoscut, se pare că nu este suficient să te speli doar o dată înainte de a te apuca de pregătirea mâncării. Spălă-te des pe mâini în timp ce pregătești mâncarea, cel puțin 20 de secunde, cu apă caldă și săpun, astfel încât să nu contaminezi alimentele cu bacterii.
Obișnuiești că guști laptele ca să vezi dacă mai este bun? Deși acest lucru nu te îmbolnăvește, este un obicei de care ar trebui să scapi. Dacă faci acest lucru de mai multe ori, riști să te îmbolnăvești!
Fructele și legumele proaspete trebuie spălate înainte de a fi curățate. Pesticidele și bacteriile de pe suprafața acestora se pot transfera pe tocător sau pe masă. Acest lucru este valabil și pentru legumele verzi cu frunze. Deși există un risc scăzut de îmbolnăvire, este mai bine să eviți acest lucru.