swipe

Ingrediente pe care să nu le adaugi niciodată în mâncare

Îndulcitori

Te-ai săturat de zahărul sau fructele din preparate, așa că te-ai gândit că cea mai bună soluție ar fi îndulcitorii? Total fals! Îndulcitorii sunt alegerea cea mai greșită când vine vorba de preparate sănătoase. Varianta cea mai corectă constă în folosirea zahărului neprelucrat și a fructelor proaspete, pentru adăugarea de aromă.

Ingrediente pe care să nu le adaugi niciodată în mâncare

Margarina

Acest înlocuitor de unt pe bază de ulei vegetal a devenit popular la mijlocul secolului XX, deoarece conținea mai puține grăsimi saturate. Prin urmare, medicii au recomandat înlocuirea untului cu margarină, pentru menținerea sănătății și siluetei. Însă acum margarina conține și grăsimi artificiale nocive, așa că medicii pledează pentru folosirea untului în locul margarinei.

Ingrediente pe care să nu le adaugi niciodată în mâncare

Făina albă

Făina albă conține cantități foarte reduse sau deloc de micronutrienți și fibre. De aceea, făina albă ar trebui înlocuită cu făina de migdale, de in sau din semințe de ovăz. 

Ingrediente pe care să nu le adaugi niciodată în mâncare

Zahăr alb

Dacă ar fi să alegi între zahărul alb și cel brun, varianta cea mai corectă a fi cea din urmă. Nutriționistul Erin Assenza recomandă folosirea zahărului de nucă de cocos, care are fibre și substanțe nutritive prețioase. Alte variante de îndulcire a preparatelor pot fi siropul de arțar sau mierea.

Ingrediente pe care să nu le adaugi niciodată în mâncare

Supă la conservă

Supele la conservă sunt în mod obișnuit pline de grăsimi, sare și conservanți nocivi. Mai bine alegi să prepari acasă o supă delicioasă, din ingrediente proaspete. În plus, deții controlul absolut asupra cantității de sare.

Ingrediente pe care să nu le adaugi niciodată în mâncare

Legume la conservă

Conservele sunt mereu la îndemână când vrem să preparăm rapid o rețetă, dar nu sunt cea mai sănătoasă variantă. Acestea conțin multă sare și legumele nu au același gust bun ca atunci când sunt proaspete. În loc să faci o tocăniță sau o ciorbă cu legume din conservă, mai bine cumpără ingrediente proaspete. Gustul mâncării va fi mult mai bun!

Ingrediente pe care să nu le adaugi niciodată în mâncare

Produse congelate

Preparatele congelate sunt la îndemâna oricui, dar reprezintă un adevărat pericol la adresa sănătății noastre. Aceste preparate sunt surse bogate de grăsimi, sodiu și conservanți. Cel mai bine este să cumperi un pui înghețat, să-l prepari acasă și să uiți de produsele congelate.

Ingrediente pe care să nu le adaugi niciodată în mâncare

Lapte condensat

Laptele condensat funcționează precum un îndulcitor, însă nu este una dintre cele mai sănătoase alegeri. Laptele de cocos poate fi soluția în locul laptelui condensat. Mai mult decât atât, smântâna de nucă de cocos reprezintă varianta cea mai bună pentru bazele de supă cremă sau sosuri.

Ingrediente pe care să nu le adaugi niciodată în mâncare

Iaurt cu arome

Iaurtul cu arome este delicios și se găsește în orice magazin alimentar, însă este foarte nociv. În ciuda faptului că este prezentat ca un aliment sănătos, iaurtul aromat conține cantități mari de zahăr adăugat, aditivi și arome artificiale sau conservanți. Alege să mănânci un iaurt simplu în care ai adăugat bucățele de fructe proaspete aromate.

Ingrediente pe care să nu le adaugi niciodată în mâncare

Energizante

Pentru mulți dintre noi, energizantele constituie varianta cea mai rapidă de a ne reface nivelul de energie. Însă numeroase studii au arătat că aceste băuturi, consumate în exces sau pe termen lung, pot avea efecte grave asupra sănătății inimii. Metoda cea mai eficientă de a-ți recăpăta energia este consumul unei cești de cafea sau a unei bucățele de ciocolată neagră.

Ingrediente pe care să nu le adaugi niciodată în mâncare

Sosuri pentru salată

Sosurile pentru salată din comerț sunt pline de sare, grăsimi și aditivi de tot felul. Dacă ții la sănătatea ta, renunță la ele și prepară acasă un sos delicios și sănătos. Ai nevoie doar de un iaurt, ulei de măsline, suc de lămâie, puțină sare și piper, iar salata va fi delicioasă!

Ingrediente pe care să nu le adaugi niciodată în mâncare

Alimente cu conținut redus de grăsimi

Multe persoane aleg să consume alimente cu conținut redus de grăsimi, gândindu-se că așa nu vor avea probleme cu silueta sau sănătatea, însă adevărul ese cu totul altul. În astfel de produse se adaugă sirop de porumb, stabilizatori și tot felul de grăsimi vegetale care au rolul de a înlocui grăsimea naturală, dar care nu sunt deloc sănătoase.

Ingrediente pe care să nu le adaugi niciodată în mâncare

Paste din făină albă

Pastele din făină albă sunt o amenințare la adresa siluetei, așa că te sfătuim să le înlocuiești cu paste din făină integrală, o variantă mult mai sănătoasă. 

Ingrediente pe care să nu le adaugi niciodată în mâncare

Cereale

Cerealele din comerț sunt pline de zahăr, așa că ai face bine să le eviți. Alege, în schimb, ovăz, musli, goji sau nuci, variante mult mai sănătoase pentru micul dejun. 

Ingrediente pe care să nu le adaugi niciodată în mâncare

Untură sau ulei de palmier

Unii bucătari folosesc des untura sau uleiul de palmier la prepararea biscuiților, dar acestea nu sunt variante tocmai prietenoase cu inima, din cauza cantității mari de colesterol. Untul sau uleiul de cocos le poate înlocui cu succes și sunt mult mai puțin nocive.

‹ Vezi si