Rețete delicioase
Înapoi la

Învață să faci pâine cu maia!

Învață să faci pâine cu maia!

Redactor Alexa Galgau

Timp de gătire:
Peste 60 minute
Porții:
8-10 porții
Dificultate:
Rețete deosebite
Modalitate de preparare:
Retețe la cuptor
Învață să faci pâine cu maia!

Caracteristici

Se mai numește și pâine din aluat vechi și are un gust specific, ușor acrișor, de care te îndrăgostești instant. Pâinea cu maia, căci despre ea vorbim, are la bază doar făină, apă, sare și, opțional, puțină miere. În rest, nu îți trebuie decât timp la dispoziție, pentru că nu este o pâine pe care să o faci în câteva zeci de minute. Maiaua este un agent de fermentare care se face doar din apă și făină și conține bacterii lactice foarte sănătoase. Perioada în care fermentează diferă în funcție de calitatea ingredientelor și de preferințele tale. Cu cât lași mai mult la dospit această substanță, cu atâț vei obține un produs mai sănătos.

 Află din rândurile următoare cum se face pâinea cu maia, un produs delicios și benefic pentru organism!

Rețetă de pâine cu maia

Ingrediente pentru o pâine:

- 700 g de făină integrală (este de preferat să eviți sortimentele albite chimic) pentru drojdia sălbatică;

- 500 g de făină albă pentru pâine;

- o linguriță de sare;

- o linguriță de miere;

- 300 g de drojdie sălbatică.

 Mod de preparare:

1. În primul rând, va trebui să faci drojdia sălbatică - sau plămădeala, cum i se spune în popor. Procesul de fermentare durează câteva zile, așa că trebuie să o prepari din timp. Într-un borcan mare (cu volum dublu față de cantitățile folosite pentru drojdie), se amestecă 100 g de făină cu 125 ml de apă ușor călduță. Trebuie să amesteci aceste două ingrediente până obții o pastă omogenă, fără cocoloașe. Lasă o oră vasul neacoperit, apoi acoperă-l cu un tifon și ține-l la o temperatură de circa 25 de grade Celsius pentru 24 de ore.

2. După cele 24 de ore, va trebui să adaugi zilnic făină și apă la mixul respectiv, la aproximativ aceeași oră. Scoate o jumătate din mixul inițial, apoi adaugă în cel rămas 100 g de făină și 125 ml apă călduță, amestecând foarte bine. După 3-4 zile în care ai făcut acest lucru (scoțând de fiecare dată jumătate din cantitatea de drojdie), vei observa că încep să apară bule la suprafața mixului, semn că aluatul începe să fermenteze. Mirosul va fi unul ușor acid și acrișor din cauza bacteriilor lactice. Timpul de începere a fermentării variază între una și cinci zile, în funcție de temperatura la care ții borcanul. Până în ziua a opta ar trebui să ai deja plămădeala acidă și cu un miros dulceag. Dacă nu observi aceste schimbări, aruncă mixul și ia-o de la capăt. Sfat: nu ține borcanul în curent și nu îl închide ermetic, pentru că se poate strica din cauza acumulării de dioxid de carbon.

3. Dacă în zilele 8-10 plămădeala este așa cum ți-am descris-o mai sus, o poți folosi pentru pâinea cu maia. Amestecă într-un vas mare, cu o lingură de lemn, făina albă, sarea, mierea și maiaua sau, și mai bine, folosește un mixer cu palete pentru pâine, pe viteză mică. Lasă-l să amestece până se omogenizează aluatul. Dacă observi că aluatul este prea uscat, mai toarnă puțin câte puțin apă caldă, iar dacă este prea subțire, mai pune foare puțină făină. Aluatul este gata în momentul în care împingi cu degetul în el și nu rămâne o adâncitură, ci revine la forma inițială.

4. Pune aluatul într-un vas mare, dat cu ulei, acoperă-l cu folie de bucătărie unsă cu ulei și lasă-l la căldură timp de trei ore, ca să dospească. Maiaua dospește într-un timp mult mai îndelungat decât drojdia obișnuită, așa că nu te mira dacă nu observi o diferență foarte mare de volum după ce se scurge timpul.

5. Pune un prosop dat cu făină într-un vas mediu, apoi frământă ușor aluatul ca să scoți bulele de aer din el și modelează-l într-o bilă, apoi dă-l cu făină, acoperă-l din nou cu o folie unsă cu ulei și mai lasă-l să dospească 6-8 ore, până își dublează volumul.

6. Pune o tavă de copt în cuptorul preîncălzit la 210 grade Celsius (pe programul cu ventilație), ca să se încingă. Pentru rezultate mai bune, ia un vas termorezistent, umple-l cu apă și pune-l în cuptor, sub tavă, pentru a crea puțin abur. După câteva minute, ia tava din cuptor, presară făină peste ea și pune cu mare grijă aluatul dospit în ea. Poți să înfigi cuțitul de câteva ori în aluat. Introdu pâinea cu maia la cuptor circa 35-40 de minute, până devine aurie, apoi las-o la răcit 20 de minute până să o servești.

Dacă mai ai de gând să îți faci pâine cu maia, poți să faci o cantitate mai mare de drojdie sălbatică și să o ții la frigider, scoțând-o cu 12 ore înainte de a coace pâinea. În momentul când prinde un miros neplăcut, arunc-o și prepară alta.

Vei încerca și tu această rețetă specială de pâine cu maia?

Încearcă și alte două rețete delicioase de pâine: cea umplută cu usturoi și brânză și cea cu măsline și ierburi grecești!

Articolul urmator
Rețete inedite de Crăciun. Cum să faci biscuiți fragezi cu dulce de leche ca la „America Express”
Rețete inedite de Crăciun. Cum să faci biscuiți fragezi cu dulce de leche ca la „America Express”
Ce greseli faci in pat?
Incepe quiz
Ce greseli faci in pat?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (1)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.