Rețete delicioase
Înapoi la

Învață să faci shaorma vegetariană

Învață să faci shaorma vegetariană

Redactor Andreea Baluteanu

Timp de gătire:
45-60 minute
Porții:
1-2 porții
Dificultate:
Rețete ușoare
Modalitate de preparare:
Rețete la tigaie
Învață să faci shaorma vegetariană

Caracteristici

Cine nu iubește o shaorma delicioasă? Acest preparat din bucătăria arabă a făcut înconjurul lumii și a fost adoptat cu toată dragostea de occidentali. Însă trebuie să știi că varianta pe care o găsești în fast-foodurile de la noi e destul de departe de cea originală, așa cum se întâmplă și în cazul pizza. Noi ne-am hotărât să îndreptăm situația și te învățăm azi cum să prepari o shaorma vegetariană, îmbietoare, apetisantă și teribil de bună!

Renunță la varianta care îți lasă gura apă, dar îți dă dureri de stomac, de la fast-food. Îți promitem că shaorma vegetariană e la fel de gustoasă și, în plus, extrem de prietenoasă cu organismul tău! Iată cum o prepari!

Seitanul, cel mai bun înlocuitor pentru carne din shaorma vegetariană

Înainte de a trece la rețeta de shaorma vegetariană, să luăm în calcul un aspect esențial: cum înlocuiești carnea? În varianta originală, shaorma sau donerul turcesc, cu care e extrem de asemănătoare, conține carne de miel sau de pui, dar cum noi apelăm azi la varianta vegetariană, va fi necesar să învățăm să înlocuim proteina de origine animală cu una de origine vegetală.

shaorma cu sos tzatziki

Aici intervine Seitanul! Cunoscut și sub numele de carnea vegetariană, e realizat din gluten de grâu și are textura și consistența cărnii: nici nu îți vei da seama că ceea ce e sub ochii tăi e de fapt un fel de mâncare vegetarian.

Seitanul are principalul avantaj că include proteine de calitate, precum carnea, ceea ce îl face extrem de apreciat în rândul vegetarienilor. Îl poți cumpăra ca atare, din magazinele cu specific oriental, dar noi îți recomandăm, ca întotdeauna, să îl prepari acasă: e mai ieftin și mai sănătos.

În primul rând, ai nevoie de gluten. Acesta era obținut în India prin frământarea unui aluat pe bază de făină de grâu, care era apoi spălat sub un jet de apă până când nu mai rămânea decât glutenul. Pentru că prepararea lui necesită răbdare și timp, te sfătuim să sari peste acest pas și să cumperi pulbere de gluten din magazinele naturiste sau de la plafar.

Iată cum prepari Seitanul! Ai nevoie de următoarele ingrediente:

Pentru aluat:

  • 1 pungă de gluten de grâu
  • 1 lingură de ulei
  • 1 linguriță de turmeric
  • 1 linguriță de usturoi praf
  • 1 linguriță de pulbere de ardei iute
  • 1 linguriță de ghimbir pulbere
  • aproximativ ¾ cană de apă
  • sare și piper după gust

Pentru apa în care vei fierbe preparatul:

  • aproximativ 4 litri de apă
  • legume la alegere
  • condimente la alegere
  • câteva linguri de ulei

Mod de preparare:

Începe prin a amesteca praful de gluten cu toate condimentele pulbere de mai sus și cu uleiul. Adaugă toată apa odată și amestecă rapid, pentru a te asigura că toate prafurile sunt înglobate. Îți dai seama că ai reușit atunci când aluatul e uniform și omogen.

E necesar să frămânți bine de tot coca în continuare. Amestecul trebuie să fie ușor umed, departe de consistența prăfoasă de la început. În cazul în care aluatul tău nu are deloc această textură, mai adaugă apă, fără teamă.

După ce ai terminat de „alintat” coca, aranjeaz-o într-o formă dreptunghiulară, ca să îți fie mai ușor apoi să tai bucățile din ea. Las-o să se așeze timp de 10 minute.

Între timp, pune apa pe foc. Am lăsat voit la latitudinea ta să incluzi condimentele și legumele în apă, deoarece Seitanul e un preparat foarte ușor personalizabil. Poți adăuga în el ceapă, usturoi, morcovi, pătrunjel, păstârnac, alături de sare, piper, ghimbir, tot ce ai prin bucătărie. Taie totul în bucățele mici și pune la fiert în oala sub presiune sau într-un recipient suficient de încăpător, pe foc.

Cât apa se încinge, taie Seitanul în bucăți cât mai mici, de câțiva centimetri grosime și lungime. Nu ar trebui să fie mai mari decât palma ta.

Când apa a dat în clocot, adaugă bucățile, pune capacul și așteaptă cuminte. Preparatul e gata cam în 40 de minute, dacă folosești oala sub presiune, și aproximativ o oră, în varianta clasică. Seitanul se va umfla cât timp fierbe, apoi își va reduce la jumătate volumul. Consumă imediat sau depozitează la frigider, în zeamă sau în pungi închise ermetic. Dacă ai optat pentru a doua variantă, nu arunca zeama: va fi minunată la sosuri!

Rețetă de shaorma vegetariană, o minune pentru papilele tale gustative

Odată ce e gata Seitanul, poți începe să prepari shaorma ta vegetariană și fabuloasă! Acum ai cel mai bun înlocuitor pentru carne!

Acestea sunt ingredientele de care ai nevoie!

  • aproximativ 250 de grame de Seitan
  • ½ lingură de ulei de măsline
  • 1 linguriță de pulbere de ardei iute
  • ½ linguriță de pudră de usturoi
  • 1 linguriță de sos de soia
  • sare și piper după gust
  • 1 lipie sau pită mică
  • 1 roșie tăiată în bucățele
  • 1 castravete Cornichon sau ¼ castravete mare
  • salată verde mărunțită
  • varză roșie mărunțită
  • ¼ ceapă

Pentru sosul tzatziki:

  • 1 cană de iaurt de soia (sau de migdale) neîndulcit
  • ½ castravete mare, dat pe răzătoare
  • 2 căței de usturoi mărunțiți         
  • sare și piper după gust

Mod de preparare:

  1. Începe prin a prepara sosul tzatziki. Stoarce castravetele ras și adaugă-l în iaurtul vegetal, apoi include usturoiul și condimentele. Pune la frigider, pentru a asezona shaorma cu el.
  2. Încălzește pe foc Seitanul în uleiul de măsline, apoi adaugă condimentele și sosul de soia și lasă să se rumenească pentru aproximativ 5 minute, până ce capătă o crustă maronie.
  3. Găzduiește Seitanul, legumele și salata într-o lipie sau pită și presară deasupra magicul sos tzatziki. Va fi o desfătare pentru papilele tale gustative, una incredibil de gustoasă și de sănătoasă!

Poți înlocui Seitanul și cu falafel, dacă ți se pare mult prea dificil de preparat.

shaorma cu Seitan și falafel

Abia așteptăm să ne povesteşti dacă ți-a plăcut! Ești tentată să încerci rețeta noastră de shaorma vegetariană?

Surse foto: iStock

Articolul urmator
Bună de te lingi pe degete! Învață să faci cea mai bună tocăniță de toamnă, după rețeta lui chef Sorin Bontea
Bună de te lingi pe degete! Învață să faci cea mai bună tocăniță de toamnă, după rețeta lui chef Sorin Bontea
Ce greseli faci in pat?
Incepe quiz
Ce greseli faci in pat?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.