Rețete delicioase
Înapoi la

Învață să pregătești o înghețată sănătoasă de casă cu smântână

Învață să pregătești o înghețată sănătoasă de casă cu smântână

Cristina Babii

S-a dat startul sezonului de vară! Doar rochiile lungi și largi și sandalele comode nu vor ține căldura departe. Am vrea să fie concediu în fiecare zi, să ne aruncăm în brațele mării, dar cum acesta e un vis prea frumos, mai degrabă ne răcorim cu o inghetata de casa cu smantana! Atât de delicioasă, încât nu va trece zi în care să nu guști câte o porție zdravănă din dulcele preferat al verii. Uite cum să pregătești cea mai bună și sănătoasă înghețată de casă, cât ai clipi, cu două rețete foarte ușoare.

Inghetata de casa cu smantana: Cele mai ușoare rețete

Variantele cele mai sănătoase pentru un desert așa bun, sunt cele cu fructe întregi. O explozie de culori și vitamine într-o inghetata de casa cu smantana este remediul cel mai bun împotriva căldurii. Banane, căpșuni, piersici, cireșe – pe toate le găsești din belșug în lunile acestea. Ce bucurie de vară! Și nici nu ai nevoie de super-puteri, ci doar de câteva ingrediente simple și un congelator.

Inghetata de casa cu smantana și căpșuni

Inghetata de casa cu smantana si capsuni

Firește că în capul listei noastre sunt căpșunile. Cu atât de multe proprietăți nutrivite (sunt o foarte bogată sursă de vitamina C și fibre), sunt printre preferatele verii, așa că se numără și printre preferatele noastre. Citește aici mai multe despre proprietățile terapeutice ale căpșunilor, și de ce să le incluzi în alimentația ta.

Inghetata de casa cu smantana si capsuni iese mai cremoasă dacă folosești o mașină de făcut înghețată, dar aparatul nu este obligatoriu. O poți amesteca la blender pur și simplu. Ca să obții însă o textură moale, fără cristale de gheață, avem un truc: după ce ai pus recipientul cu minunata înghețată la congelator, scoate-l o dată la aproximativ 40 de minute, preț de câteva ore, ca să amesteci în el. În felul acesta, obții un desert delicios și cremos și nu permiți cristalelor de gheață să se formeze.

Ingrediente:

- 800 grame căpșuni întregi, bine spălate, scurse de apă;  

- 650 grame smântână cu un conținut mare de grăsime (de cel puțin 24%);

- 130 grame zahăr brun;

- sucul de la o jumătate de lămâie;

- 1 linguriță esență de vanilie (opțional).

Mod de preparare:

Taie căpșunile bine stoarse în jumătăți sau sferturi, în funcție de cât de mari sunt. Amestecă-le cu zahărul într-un bol și, opțional, poți adăuga una, două linguri de vodcă (Vodca nu îngheață, motiv pentru care este grozavă pentru a păstra înghețata moale atunci când o pui în congelator). Aici poți adăuga și câteva frunze de mentă proaspătă, dacă îți place. Acoperă bolul și lasă-l la temperatura camerei, pentru cel puțin o oră, pentru ca ingredientele să se așeze și să se pătrundă.

Inghetata de casa cu smantana si capsuni_2

Cu ajutorul unui blender sau al unui robot de bucătărie, amestecă porția de căpșuni tăiate cu sucul de lămâie și esența de vanilie. Amestecă totul și lasă compoziția în frigider, la rece, pentru 60 de minute. După ce amestecul s-a răcit, va trebui să lucrezi destul de repede. Adaugă și smântâna în blender și dacă nu folosești un aparat de făcut înghețată, toarnă conținutul într-o caserolă, forme speciale sau orice al recipient îți place. Dacă însă ai un astfel de aparat în bucătărie, nu trebuie decât să respecți instrucțiunile. De obicei, un desert cremos și rece se obține în 40, 50 de minute, deci dacă ai unul, îți poți servi invitații cu un desert proaspăt cât timp îi delectezi cu alte preparate.

Inghetata de casa cu smantana și lămâie

Inghetata de casa cu smantana si lamaie

Un astfel de desert nu este doar foarte răcoritor, dar este ideal atunci când îl servești, de pildă, alături de o plăcintă sau o prăjitură mai dulce. Gusturile se completează perfect! Asta pe lângă beneficiile uimitoare ale lămâilor asupra organismului. Sunt antibacteriene, antivirale, ajută la digestie și la procesul de detoxifiere, și sunt o sursă bogată de vitamina C și magneziu! O cupă de inghetata de casa cu smantana și lămâie este foarte ușor de făcut și nu te vei mai sătura de ea.

Ingrediente (pentru o caserolă de aproximativ 500 ml.):

- 350 grame smântână cu un conținut mare de grăsime;

- 130 grame iaurt natural, gras;

- 2 lingurițe suc de lămâie proaspăt stoarsă;

- 1 linguriță coajă de lămâie;

- 100 grame zahăr brun;

- 2 lingurițe amidon din porumb;

- 250 ml. lapte integral;

- 1 vârf de sare.

Mod de preparare:

Amestecă smântâna, iaurtul, zeama și coaja de lămâie într-un bol. Separat, într-o cratiță, combină zahărul, amidonul, două linguri de lapte și vârful de sare. Folosește un tel pentru a amesteca bine ingredientele, până obții o pastă omogenă, apoi, treptate, toarnă și restul de lapte. Pune cratița la foc mic spre mediu, amestecând încontinuu, până când se formează o spumă de asupra cremei, și începe să fiarbă. Când observi că amestecul este suficient de gros, îndepărtează cratița de pe foc.

Combină treptat cele două amestecuri într-un bol mai mare, lasă-l să se răcească, apoi acoperă-l și pune-l la congelator, de preferat peste noapte. Gata! Ai o super inghetata de casa cu smantana pe care să o savurezi când vrei.

Nu doar că este foarte delicioasă, dar o înghețată făcută în casă este și mult mai sănătoasă. Sigur, de preferat este să o consumi imediat ce ai scos-o de la congelator sau din aparatul de făcut înghețată, dar este la fel de bună și după una, două zile. Yummy!

Tu ce rețete de inghetata de casa cu smantana ai încercat?

Surse foto: Pinterest, twopeasandtheirpod.com, Pinterest, thebakerchick.com,

Articolul urmator
Salată de vinete cu usturoi
Salată de vinete cu usturoi
Ce fel de inghetata esti?
Incepe quiz
Ce fel de inghetata esti?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.5 (4)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.