Rețete delicioase
Înapoi la

Cea mai bună rețetă tradițională de sushi coreean: cum să faci kimbap!

Cea mai bună rețetă tradițională de sushi coreean: cum să faci kimbap!

Redactor Alexa Galgau

Timp de gătire:
15-30 minute
Porții:
4-6 porții
Dificultate:
Rețete deosebite
Modalitate de preparare:
Rețete la tigaie
Fierbere
Cea mai bună rețetă tradițională de sushi coreean: cum să faci kimbap!

Caracteristici

Coreenii au unul dintre cele mai sănătoase regimuri alimentare din lume și poate acesta este unul dintre motivele pentru care acest popor are o speranță de viață mult mai mare decât națiile vestice. Unul dintre preparatele clasice, care nu lipsesc de pe mesele coreenilor de zi cu zi, este kimbapul sau sushiul coreean, similar cu cel japonez, dar cu câteva diferențe de ingrediente și un gust ușor de distins. Dacă ești înnebunită după mâncarea asiatică, te vei bucura să auzi că nu se face foarte greu și că este foarte sățios și sănătos, așa că nu ai niciun motiv să nu îl încerci cu prima ocazie!

Iată o rețetă clasică de sushi coreean, care poate fi modificată conform poftelor și gusturilor tale în materie de ingrediente!

Cum să faci sushi coreean

Sushiul coreean este un preparat foarte sănătos, pe care mămicile coreene îl gătesc cu drag pentru copiii și soții lor. Alături de kimchi, kimbapul este un preparat-semnătură al gastronomiei coreene și se remarcă prin simplitatea lui, dar și prin gustul inedit, surprinzător, care creează o adevărată dependență! Astăzi îți vom da rețeta „basic”, pe care o poți ajusta ulterior. Într-un kimbap poți să pui o variație mare de ingrediente: legume, ouă, diferite tipuri de pește sau de carne sau chiar și brânzeturi, dacă ai curajul să experimentezi. 

Ingrediente (pentru 5 rulouri de kimbap):

  • 5 foi de alge pentru sushi;
  • 400 g orez cu bob scurt (sau orez de sushi);
  • 250 g carne de vită pentru friptură;
  • 1 morcov mare, tăiat bețișoare subțiri;
  • 5 bucăți de ridiche murată (se găsește în magazinele care vând ingrediente asiatice);
  • 300 g spanac, blanșat, clătit cu apă rece și scurs;
  • 3 ouă;
  • 3 căței de usturoi;
  • 1 lingurițe de sos de soia;
  • 1 lingură + 1 linguriță de zahăr brun;
  • 1/2 linguriță de sare;
  • 2 linguri și jumătate de ulei de susan;
  • ulei vegetal. 

Mod de preparare:

  1. Dacă nu ai un rice cooker, va trebui să prepari orezul după o metodă anume. Mai întâi, pune-l într-o cratiță mică și clătește-l în mai multe ape, scurge-l și apoi freacă boabele în mâini. Mai clătește o dată orezul cu apă rece, apoi scurge apa cât poți de mult prin înclinarea vasului. Adaugă 500 ml de apă peste orez sau destulă cât să îl acopere câțiva milimetri și lasă-l să stea la înmuiat 30 de minute, cu un capac deasupra. Apoi pune orezul pe foc mediu-mare și lasă-l să se facă circa 10 minute, cu capac. Dă la o parte capacul și amestecă orezul cu o lingură. Ar trebui ca la final să fie pufos.

  2. Pune orezul proaspăt făcut într-un castron și amestecă-l cu sarea și uleiul de susan, folosind o lingură de lemn, pentru a nu zdrobi bobul. Lasă-l la răcit destul cât să nu mai scoată abur, apoi acoperă vasul cu un prosop și lasă orezul deoparte cât timp te ocupi de restul ingredientelor.

  3. Amestecă spanacul blanșat cu usturoiul pisat, 1/2 linguriță de sare și 2 lingurițe de ulei de susan. Taie ridichile bețișoare (mai groase decât morcovii).

  4. Dă bețișoarele de morcovi cu sare și lasă-le să elimine apa circa 10 minute, apoi încinge niște ulei într-o tigaie, stoarce excesul de apă din morcovi și pune-i la sotat un minut.

  5. Taie carnea în fâșii de 0.5 cm grosime și 10 cm lungime, pune-le într-un castron și adaugă peste ele 2 lingurițe de sos de soia, un cățel de usturoi pisat și puțin piper negru, zahărul brun și 2 lingurițe de ulei de susan. Amestecă bine totul și lasă carnea la marinat. 

  6. Prepară din cele trei ouă o omletă simplă și subțire, după care mut-o pe un tocător de lemn și tai-o fâșii lungi, de circa 1 cm lățime. 

  7. Încinge ulei într-o tigaie, pe foc mare, și pune carnea de vită la făcut, amestecând în ea cu o lingură de lemn, până este bine pătrunsă și rumenită. 

  8. Pentru a rula sushiul coreean, ai nevoie de un suport de bambus. Pune o foaie de algă pe acest suport, cu partea lucioasă în jos, apoi întinde 1/5 din cantitatea totală de orez pe ea, lăsând în partea de sus circa 5 cm liberi. Pune carnea, ridichile, câteva fâșii de ou, câteva bețișoare de morcov și o „dâră” de spanac în mijlocul orezului nivelat. 

  9. Folosește o mână pentru a ridica suportul din bambus și a rula sushiul, iar cu cealaltă ține ingredientele în loc, pentru a rămâne centrate. Trebuie să strângi bine rola, să apuci suportul cu ambele mâini și să rulezi kimbapul trăgând bambusul, pentru a nu rămâne blocat în acesta. 

  10. După ce termini toate rolele de kimbap, dă-le cu puțin ulei de susan și taie-le cu un cuțit foarte ascuțit, în rondele de circa 0.5-1 cm grosime. 

Dacă nu știi cum să rulezi sushi, iată un videoclip care te-ar putea ajuta:

Această rețetă de sushi coreean poate părea complicată, dar, odată ce ai reușit să o prepari prima oară, vei prinde mult mai mult curaj și vei dori să pătrunzi și mai mult în tainele bucătăriei asiatice!

Află cum să faci și sushi japonez acasă!

Articolul urmator
Salata Mimoza: rețeta originală
Salata Mimoza: rețeta originală
Care este cea mai mare calitate a ta?
Incepe quiz
Care este cea mai mare calitate a ta?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (4)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.