Rețete delicioase
Înapoi la

Ce mancare de post sa faci pentru pomana

Ce mancare de post sa faci pentru pomana

Redactor Alexa Galgau

Timp de gătire:
45-60 minute
Dificultate:
Rețete deosebite
Ce mancare de post sa faci pentru pomana

Caracteristici

Atunci cand trebuie sa gatesti pentru un parastas in perioada postului, este posibil sa te simti lipsita de inspiratie, din cauza numarului redus de ingrediente pe care trebuie sa le folosesti. Pentru ca organizarea unui praznic este o activitate dureroasa si obositoare, noi te ajutam cu cateva sugestii de mancare de post pentru pomana din care sa te inspiri. Iar dacă nu ai timp să gătești, nu îți face griji! Poți întotdeauna să comanzi meniul pe care ți-l dorești și tu să te ocupi de lucrurile mai importante!

Iata care sunt acestea!

Sarmale de post

Cu sarmalele mergi intotdeauna la sigur, deoarece sunt un preparat indragit de toata lumea, fie ca sunt de post sau nu. In locul carnii, vei folosi orez si legume, iar in rest, metoda de preparare este la fel ca aceea din reteta clasica.

Citeste aici cum sa faci niste sarmalute de post delicioase sau comandă de aici un meniu de parastas din care nu lipsește acest preparat!

Pastrav la gratar

Chiar si in perioada postului, exista cateva zile de dezlegare la peste . Pastravul este un peste dulce si fraged, care se prepara cu usurinta si este pe gustul multora. Nu trebuie decat sa stii cum sa il cureti corect, iar apoi este gata in doar 20 de minute pe gratar, timp in care trebuie sa il intorci de cateva ori. Merge de minune cu o garnitura de cartofi natur sau cu mamaliga si usturoi!

Iata aici reteta completa pentru pastrav la gratar!

Placinta de post

Un preparat comun, dar caruia nimeni nu i-ar rezista, este placinta. Pentru ca e perioada postului si nu poti sa faci una cu carne sau cu branza, iti propunem sa incerci placinta cu mere ori cu dovleac. Daca vrei o placinta-aperitiv, atunci poti inlocui branza cu tofu. Indiferent de umplutura de post pe care o alegi, esential este sa stii sa faci un aluat post, pe care apoi il poti folosi in numeroase retete de placinte.

Afla de aici cum sa prepari o astfel de coca!

Salata orientala

Salata orientala de post este o mancare pentru pomana care se prepara usor, fiind gata in aproximativ o ora si jumatate. Ingredientele nu sunt costisitoare, asa ca poti face cantitati mari din acest preparat gustos, fara sa iti faci griji ca vei cheltui prea mult. Salata orientala poate fi servita ca aperitiv si va fi pe gustul tuturor daca o prepari asa.

Ciuperci umplute

Ciupercile umplute reprezinta un aperitiv clasic, iar o umplutura din legume delicioase poate fi la fel de apetisanta ca aceea din cascaval. Ele sunt foarte bune ca mancare de post pentru pomana si le poti prepara chiar inainte de a pune masa, deoarece sunt mai bune atunci cand sunt calde.

Descopera reteta de ciuperci umplute de post aici !

Dovlecei pane

Poti alege sa prepari dovlecei pane de post pentru meniul parastasului, deoarece sunt un aperitiv gustos si, in plus, usor de transportat daca vrei sa dai pomana la biserica. Se fac in mai putin de 20 de minute, asa ca vei castiga timp pretios pentru a face si restul preparatelor praznicului.

Citeste reteta completa aici !

Prajitura cu cocos

Daca pomana trebuie organizata in perioada postului, nu ai atat de multe optiuni de dulciuri de pus pe masa si va trebui sa apelezi la retete vegane. Astfel, vei inlocui laptele obisnuit cu lapte de soia sau de orez si vei obtine o prajitura la fel de pufoasa ca cele pe care le faci in mod normal.

Iata reteta de prajitura cu cocos de post!

Napolitane de post

Napolitanele de post contin in loc de ciocolata o crema din banane, zahar si nuci macinate, iar in loc de unt, margarina. In mai putin de jumatate de ora, napolitanele sunt gata si pot fi servite dupa ce sunt lasate la rece cateva ore, ori peste noapte.

Afla reteta pentru napolitanele de post de aici!

Uscatele de post

Uscatelele sau minciunelele, dupa cum li se mai zice, se fac in mai putin de o ora si, pentru ca o pomana inseamna ca trebuie sa gatesti in cantitati mari, timpul redus reprezinta un avantaj.

Gasesti aici reteta acestor snacksuri gustoase!

Coliva

Coliva este un desert de post care nu lipseste de la nicio pomana, fiind considerat cel mai important preparat servit la acest eveniment nefericit. In traditia crestina, ea simbolizeaza trupul nemuritor al celui care a incetat din viata. Atunci cand duci pomana la biserica, coliva nu poate lipsi, asa ca trebuie sa stii sa o gatesti. Reteta nu este deosebit de dificila, dar prepararea dureaza cateva ore bune, pana se fierbe arpacasul.

Citeste aici cum sa faci coliva!

Meniul unei pomeni nu trebuie sa fie alcatuit din mancaruri de post pretentioase, ci din cateva preparate simple si gustoase.  Alege retete traditionale, pentru ca nu vei da gres!

Articolul urmator
Ce să faci ca să nu-ți mai iasă sarmalele tari? Cele mai delicioase sarmale, după rețeta Ginei Bradea
Ce să faci ca să nu-ți mai iasă sarmalele tari? Cele mai delicioase sarmale, după rețeta Ginei Bradea
Ce tip de mancare te defineste?
Incepe quiz
Ce tip de mancare te defineste?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

2.1 (97)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.