Rețete delicioase
Înapoi la

Ce sa mai fac de mancare: idei pentru mesele principale

Ce sa mai fac de mancare: idei pentru mesele principale

Nicoleta Soare

Daca te gandesti la un mod sanatos de a hrani corpul si mintea, atunci ar trebui sa te orientezi spre mancarea gatita acasa, cu ingrediente de calitate, alese cu grija, pentru care dedici timp si te implici cu pasiune.

Din pacate, din cauza lipsei de timp si a stilului de viata agitat multe persoane aleg sa manance la restaurant sau variante mai putin sanatoase cum ar fi fast-food, semipreparate, produse de patiserie sau mancaruri pregatite cu prea mult ulei si prea multe grasimi.

Ce faci atunci cand nu ai mult timp la dispozitie? Solutia este tot mancarea gatita, in primul rand pentru ca este atat de sanatoasa, dar si pentru ca ai la dispozitie retete pe care le poti prepara rapid, cu un cost mic.

Ciorba de burta

Avantajele gatitului acasa:

1. Economisesti bani: este adevarat ca nu mai gatim asa cum o faceau mamele noastre, cat pentru o saptamana, dar avem atat de multe variante accesibile, unde ai nevoie doar de putina imaginatie.

2. Controlezi calitatea si cantitatea alimentelor: poti alege alimente proaspete, legume, carne sau condimente, astfel incat sa stii exact nivelul de sare din mancare, dar mai ales modul in care preparatele sunt gatite.

3. Este o ocazie de a petrece mai mult timp in familie: atunci cand gatesti acasa si implici membrii familiei de la cei mai mici pana la cei mari, intreg procesul devine mai placut. E un moment bun de a povesti ce s-a intamplat peste zi si de a crea o atmosfera relaxanta.

4. Ai controlul asupra greutatii: cand suntem in oras si foamea pune stapanire pe stomac si pe minte, facem alegeri, de multe ori gresite, fugim spre primul fast food sau covrigarie. Gatitul acasa iti permite sa controlezi marimea portiilor, iar daca ai pofta de un anume fel de mancare poti sa il prepari dupa bunul plac. Tot ce trebuie sa stii este ca alegerile pe care le faci in ceea ce priveste mancarea se reflecta asupra sanatatii tale. Mancarea gatita te ajuta sa previi cresterea in greutate, sa eviti problemele digestive sau alergice.

Se spune ca micul dejun trebuie sa-l mananci ca un rege, pranzul ca un print, iar cina ca un cersetor, asa ca iata cateva propuneri interesante pentru cele trei mese ale zilei.

Daca si tu te-ai intrebat "Ce sa mai fac de mancare azi?" citeste in continuare solutiile noastre ieftine si rapide! 

Micul dejun: cea mai importanta masa a zilei

Terciul de ovaz: este o reteta simpla, rapida, gustoasa si hranitoare in acelasi timp


Ai nevoie de:

100 grame fulgi de ovaz
400 ml de lapte de orez
30 gr stafide
30 gr de fulgi de cocos
Un praf de sare
Scortisoara
Cateva curmale fara samburi
Felii de banana
Afine

Mod de preparare: 

Ovazul se pune la fiert, la foc mic, impreuna cu laptele de orez, praful de sare, stafidele, curmalele si fulgii de cocos si se amesteca frecvent cu o lingura timp de aproximativ 10 min. Daca laptele scade prea mult, se mai poate adauga cate putin lapte pana obtinem consistenta dorita. Dupa ce fierbe, se acopera si se mai lasa 5 minute.

Punem intr-un castron terciul de ovaz si ornam cu afine, feliile de banane si un praf de scortisoara pentru un plus de savoare.

Folosim fulgi de cocos si curmale pentru a inlocui zaharul, dar daca doresti sa fie mai dulce, poti completa cu miere.

 

Smoothie

Nu dai niciodata gres cu un smoothie pe care il poti prepara rapid, folosind ingredientele preferate. Poti combina fructe, legume, verdeturi, nuci sau diverse seminte.

Ai nevoie de:

O banana
Un mar
2 felii de ananas
Praf de scortisoara
Putin ghimbir
Lapte de orez/ lapte normal/apa

Mod de preparare:

Adauga ingredientele intr-un blender, amesteca bine si serveste imediat. O portie de energie pentru un start in forta.


Frittata cu legume



Este un preparat italienesc, un tip de omleta pregatita la cuptor, in care se incorporeaza ingredientele preferate: diverse legume, branza sau carne.

Ai nevoie:
4 oua
1 lingura de smantana
100 gr telemea
1 rosie
1 ardei rosu
5 ciuperci proaspete
cateva masline fara samburi
sare, piper
putin ulei de masline

Mod de preparare:

Ouale se bat ca pentru orice omleta, cu sare si piper, apoi se adauga smantana, telemeaua data pe razatoare sau maruntita la cutit. Legumele taiate si maslinele se amesteca in compozitia de oua. Se unge un vas de yena cu putin ulei de masline si se pune compozitia de oua si legume. Se introduce vasul in cuptorul incins la 180 de grade pentru 30-35 minute, pana cand omleta se rumeste.

 

Ce sa mai fac de mancare pentru pranz?

Supa crema de linte rosie


O reteta satioasa, cu un gust interesant, potrivita si pentru perioada de post.

Ai nevoie:

300 gr de linte rosie
1 ceapa alba
1 morcov
O bucata de telina
Putin ghimbir
Ulei de masline
O foaie de dafin
Sare
Piper
Patrunjel proaspat

Mod de preparare:

Lintea se spala bine in cateva ape si se pune la fiert in 2 litri de apa rece impreuna cu foaia de dafin si putina sare. Se lasa la fiert in jur de 20 minute. Intre timp, legumele taiate se calesc in ulei de masline pentru un plus de culoare si savoare. Ceapa, morcovul, telina pot fi taiate bucati mai mari, avand in vedere ca se vor da prin blender. Dupa cele 20 de minute se adauga legumele calite peste linte si se mai lasa la fiert 15-20 minute. Adauga sare si piper dupa gust si o bucatica de ghimbir curatata. Scoate foaia de dafin si pune in blender toata compozitia. Poti regla consistenta supei, daca o doresti mai lichida, mai adauga apa fierbinte.

Se serveste cu crutoane de paine.

Quinoa cu legume



Quinoa este o cereala bogata in proteine, fibre, magneziu, fier fiind totodata si o sursa importanta de calciu, de aceea este recomandata in regimul vegetarian.

Ai nevoie:

O cana de quinoa
3 cani de apa
1 morcov
1/2 radacina patrunjel
1 ceapa
1 ardei verde
Cateva bucati de conopida
Un buchetel de broccoli
Sare, piper, oregano

Mod de preparare:

Quinoa se spala bine in cateva ape, indicat ar fi sa o lasi la inmuiat macar 30 min inainte de fierbere. Legumele se taie in cuburi mici si se calesc in doua linguri de ulei de masline, pana se inmoaie. Quinoa se pune la fiert in 3 cani de apa rece, impreuna cu o foaie de dafin si un praf de sare. Pentru un plus de savoare poti pune la fiert si un catel de usturoi zdrobit.
Se fierbe timp de 20 min la foc mic. Dupa cele 20 min se adauga legumele calite, sare, piper, oregano si se mai lasa inca 10 min. Se poate servi cu o salata de frunze simpla (salata verde, rucola, baby spanac) si un gratar de pui.

Cina

Inca te intrebi "ce sa mai faci de mancare?" Incearca retetele de mai jos si neaparat desertul propus - sigur vei fi surprinsa si multumita de rezultat.

Spaghete cu sos pesto - o varianta foarte rapida si satioasa



Ai nevoie de:

200gr spaghete din grau dur
Busuioc proaspat
Muguri de pin
1-2 catei de usturoi
50 gr de parmezan
Sare
Ulei de masline

Mod de preparare:

Spaghetele se pun la fiert in apa cu sare. In timp se pastele fierb, tragem la tigaie mugurii de pin. Intr-un blender punem frunzele de busuioc, uleiul de masline, mugurii de pin, parmezanul si usturoiul si se amesteca bine. Sosul rezultat se pune peste spaghetele calde. Pentru un gust proaspat este recomandat sa presari busuioc proaspat deasupra.


Peste cu cartofi dulci



O cina usoara si gustoasa, consumul de peste trebuie sa faca parte din meniul nostru saptamanal, deoarece are numeroase beneficii pentru organism.

Ai nevoie:

1 file de cod
Ulei de masline
O lingura de mustar
Sare, piper
Lamaie
2 cartofi dulci
Oregano

Pestele se aseaza intr-o tava de cuptor si se condimenteaza cu sare, piper, se unge cu mustar si se stoarce zeama de lamaie deasupra. Cartofii taiati bucati se aseaza langa peste, se presara sare, piper, oregano si ulei de masline si se da la cuptor pentru 30 min.

Reteta de desert cu ciocolata: pentru ca ai nevoie si de un rasfat, din cand in cand

 

Ai nevoie de:

400gr de ciocolata
200 gr de unt
3 oua
3 linguri de zahar
3 linguri de faina
10 forme de briose

Mod de preparare:

Untul impreuna cu ciocolata  se pun la topit, la foc mic si se amesteca in continuu cu o lingura, pana rezulta o crema de ciocolata. Separat, ouale se bat impreuna cu cele 3 linguri de zahar si 3 linguri de faina. Atunci cand compozitia de ciocolata se raceste putin, se adauga peste cea de oua.

In forme de briose, unse cu unt, se toarna compozitia si se da la cuptorul incins la 200 de grade pentru 10 min.

Rezultatul este exceptional.

Articolul urmator
Fasole verde la borcan: cea mai bună rețetă
Fasole verde la borcan: cea mai bună rețetă
Ce tip de mancare te defineste?
Incepe quiz
Ce tip de mancare te defineste?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

2.0 (9)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.