Rețete delicioase
Înapoi la

O rețetă delicioasă de gogoșari în oțet

O rețetă delicioasă de gogoșari în oțet

Redactor Alexa Galgau

Timp de gătire:
45-60 minute
Porții:
8-10 porții
Dificultate:
Rețete ușoare
Modalitate de preparare:
Fierbere
O rețetă delicioasă de gogoșari în oțet

Caracteristici

Ce poate merge mai bine la o friptură decât o porție de murături delicioase, făcute în casă? Cele din comerț nu se compară ca gust cu cele ale bunicii sau ale mamei, așa că de ce să nu îți faci și tu propriile provizii și să te bucuri de ele pe timpul iernii? Rețeta de gogoșari în oțet este foarte simplă și rapidă și nu ai cu ce să dai greș, chiar dacă nu ai experiență în bucătărie.

Învață și tu să faci murături ca la mama acasă și vei fi o gospodină adevărată!

Gogoșari în oțet

Murăturile sunt foarte benefice pentru organism, pentru că sunt pline de vitamine și îți dau rapid senzația de sațietate, ajutându-te să mănânci mai puțin. Gogoșarii merg cel mai bine la fripturi, la piure și la salate (de exemplu, la salata orientală), dar nu e bine nici să mănânci cantități foarte mari, pentru că sunt, în general, bogate în sodiu, o substanță care trebuie consumată cu moderație.

Ingrediente necesare pentru gogoșari în oțet:

  • 4 kg de gogoșari;
  • 4 litri de apă;
  • 1 litru de oțet;
  • puțin ulei la alegere;
  • 2 linguri de sare (sau mai mult, dacă preferi un gust mai sărat);
  • 100 g zahăr;
  • puțină miere;
  • boabe de piper și boabe de muștar după gust;
  • câteva foi de dafin.

Metoda de preparare a gogoșarilor în oțet:

  1.  Ia gogoșarii și spală-i foarte bine, apoi taie-i bucăți măricele și pune-le pe prosoape de hârtie. Amestecă apa, oțetul și restul de condimente, după propriile tale preferințe. De exemplu, dacă îți plac gogoșarii foarte acri, mărește cantitatea de sare și de oțet, dar dacă îi preferi dulci, poți să mai adaugi zahăr sau miere.
  2. Pune acest amestec pe foc mediu-mare si lasă-l să dea în clocot. Trebuie să alegi o oală mare, pentru că vei pune și gogoșarii la fiert în acest lichid.
  3. Ia o parte din gogoșari și pune-i la fiert până capătă o altă culoare, amestecând în continuu în zeamă. Scoate-i și pune-i pe următorii și tot așa, până îi termini. Dacă îți place să aibă o consistență mai "crocantă", nu îi lăsa foarte mult la fiert, dar dacă îi vrei moi, poți să îi lași până devin astfel.
  4. Pune gogoșarii în borcane destul de mari și nu îi îndesa, ci lasă-i exact așa cum se așază în acestea. Apoi, adaugă peste ei zeama caldă sau fierbinte și mai adaugă mirodenii în borcane, după gust. Poți pune miere, hrean, boabe de muștar, câte o frunză de dafin în fiecare borcan, alte ierburi aromatice etc. Borcanele trebuie așezate pe o tavă de metal, pentru a nu se sparge de la lichidul fierbinte.
  5. Sigilează borcanele și acoperă-le cu o pătură până a două zi. Borcanele se pot ține în cămară sau la frigider, important fiind să fie ferite de lumina directă a soarelui.

Gogoșarii în oțet sunt delicioși și merg de minune la o mulțime de mâncăruri, în special la cele pe bază de carne, de exemplu la gulaș unguresc sau la zucchini umpluți cu carne tocată!

 

Articolul urmator
Plăcintă de post cu varză, după rețeta lui chef Sorin Bontea. Care este secretul
Plăcintă de post cu varză, după rețeta lui chef Sorin Bontea. Care este secretul
Ce desert de Crăciun ai fi?
Incepe quiz
Ce desert de Crăciun ai fi?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.7 (4)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.