Rețete delicioase
Înapoi la

Masa de Craciun: ce bucate nu trebuie sa iti lipseasca!

Masa de Craciun: ce bucate nu trebuie sa iti lipseasca!

Cristina Babii

Craciunul, prilej de mare bucurie, este momentul acela al anului in care gospodinele pun pe masa mancaruri traditionale, retete stiute de la batranii nostri, transmise mai departe din generatie in generatie. Masa de Craciun inseamna mai mult decat decoratiuni frumoase, inseamna traditie si gust de familie, de asta bucatele capata o alta importanta decat in zilele obisnuite. Noi am intocmit o lista cu mancarurile care nu trebuie sa lipseasca de sarbatori, de la cele care amintesc de copilarie, pana la cele cu iz nou si influente straine.

 

Potrivit traditiei, in staulul lui Craciun s-a nascut Iisus Hristos. Nasterea Domnului a devenit o sarbatoare magica pe care romanii o sarbatoresc cu bucurie, inima deschisa si masa imbelsugata. Traditia trebuie dusa mai departe, iata de ce bucatele de pe masa de Craciun sunt atat de importante - insa nu uita ca de pe o masa bogata nu trebuie sa lipseasca varietatea, de aceea ne-am gandit sa facem din Craciunul acesta un prilej de schimbare.

1. Masa de Craciun-surpriza: gustari si aperitive inventive

Niciun Craciun fara sarmalute, piftie din curcan, carnati de porc sau cozonac, asa se spune. Totusi, o reteta noua printre cele mostenite poate fi exact ceea ce meniul tau de sarbatori are nevoie pentru a iesi in evidenta si a ramane in memoria invitatilor.

Incearca sa pregatesti gustari si aperitive inedite, care sa fie surprizele pe care invitatii tai le vor gusta cu toate simturile, in timp ce ciorba, felul principal si desertul sa fie traditionale. O impletitura reusita, ce zici, asa-i ca suna bine? Iata ce iti propunem!

Dupa ce iti primesti invitatii cu o cana de vin fiert cu aroma de scortisoara si portocale, deschide-le apetitul cu cateva briose umplute cu branza cheddar si porumb dulce, apoi poarta-i incet, incet, spre gustul traditional, dar nu inainte de a lua si cateva imbucaturi din frigaruile cu tortellini si mozzarella si o tarta, doua, umplute cu rosii.

Briose umplute cu branza cheddar si porumb dulce

 

Briosele acestea micute sunt o gustare minunata, lejera si delicioasa. Servite caldute, direct din cuptor, cu bucatele de branza topita in mijloc, mmm, yummy! Si vei vedea cat de usor sunt de facut.

Ingrediente pentru 12 briose: 300 grame faina alba, 2 lingurite praf de copt, 1 lingurita zahar, 75 grame branza Cheddar data prin razatoare, 50 grame branza Cheddar taiata in 12 bucati egale, un borcanel de 70-80 grame de porumb dulce, 60 grame unt, 1 lingurita mustar, 150 grame iaurt grecesc, 175 mililitri lapte, 1 ou, 1 ceapa verde tocata marunt, sare dupa gust.

Mod de preparare
:
Pune mai intai cuptorul la preincalzit, la 200 grade. Amesteca intr-un bol faina, praful de copt, un varf de cutit de sare, zaharul, branza data prin razatoare si porumbul. Separat, intr-o tigaie pusa pe foc mediu, topeste untul si adauga treptat mustarul, iaurtul, laptele, oul si coditele de ceapa taiate marunt. Amesteca bine si toarna apoi continutul peste faina, amestecand continuu pentru ca ingredientele sa se intrepatrunda.

Intr-o tava cu forme pentru briose toarna cu lingura compozitia, asaza in mijloc cate un cub de branza si acopera cu restul compozitiei, pana se umple fiecare forma in parte. Lasa la cuptor pentru 20-25 de minute, pana capata o crusta aurie. Gata, sunt bune de servit la masa de Craciun!

Aperitiv: „frigarui” cu tortellini si mozzarella

 

Impropriu spus „frigarui", desigur, caci ingredientele nici nu vor fi puse pe un gratar, insa arata atat de bine strapunse de betisoarele din lemn, cu combinatia italiana de tortellini si mozzarella, incat le poti denumi cum vrei tu.

Ingrediente pentru 12 portii: o punga tortellini cu branza, 3 cani rosii cherry, 250 grame de mozzarella bulgarasi, 2 linguri ulei de masline, sare, piper, oregano dupa gust. Vei avea nevoie si de betisoare de lemn pentru frigarui.

Mod de preparare:
Pune tortellini la fiert intr-o cratita, la foc mediu, apoi clateste-le cu apa rece, ca sa nu se prinda intre ele. Taie rosiile cherry in jumatate, apoi insira-le, alaturi de bulgarasii de mozzarella si tortellini, in ordine. Asaza betisoarele pline de bunatati in farfurii, stropeste-le cu putin ulei de masline, sare, piper si putin oregano, pentru gust. Un deliciu!

Aperitiv: mini-tarte cu rosii

 

Alaturi de bucatile de tortellini si mozzarella, o mini-tarta merge de minune! Si se gateste asa usor, aproape cat ai bate din palme. Ia incearca!

Ingrediente pentru 24 de mini-tarte: un pachet de foi de placinta (sau, daca preferi, opteaza pentru tartele gata coapte de la cofetarii sau din supermarket), 400 grame rosii, o lingura de busuioc proaspat, tocat marunt, si cateva frunze pentru decor, ¼ cana maioneza facuta in casa, ½ cana parmezan dat prin razatoare, ¼ cana branza Cheddar data prin razatoare, ¼ cana branza mozzarella data prin razatoare.

Mod de preparare
:
Pe o suprafata presarata cu faina, intinde aluatul pana devine suficient de subtire. Taie-l apoi in 24 de cercuri egale, de 2-3 centimetri in diametru; te poti folosi de un pahar pe care sa il apesi cu gura in jos, in asa fel incat cercurile sa iasa de aceeasi dimensiune. Modeleaza fiecare cerculet in forme pentru briose, tapetate in prealabil cu unt.

Pune-le apoi in tava la copt, in cuptorul preincalzit la 435 grade, pentru cateva minute, apoi scoate-le si lasa-le la racit pe un gratar. Nota: daca ai ales sa cumperi din comert formele de tarte, sari peste acest pas.

Modifica temperatura cuptorului la 350 grade. Intre timp, pregateste rosiile: spala-le bine, curata-le de coaja si taie-le in cubulete mic; scurge-le apoi de toata zeama. Amesteca intr-un bol bucatelele de rosii cu busuiocul maruntit si presara sare si piper, dupa care, intr-un alt recipient, toarna maioneza si cele trei tipuri de branza date prin razatoare.

Umple briosele care s-au racit cu compozitia de rosii, iar deasupra toarna mixul de maioneza si branza. Pune la cuptor pentru 18-20 de minute, va iesi o minunatie. Presara frunzele de busuioc pentru decor si serveste-le la masa. Te vor intreba toti care e reteta!

2. Masa de Craciun traditionala: bors din oase de porc, sarmalute si Alba ca Zapada

Noi am optat pentru gustari si aperitive usoare, cu putine calorii, pentru ca masa de Craciun nu trebuie sa atraga dupa sine neaparat si kilograme in plus. Am scos insa „artileria grea” la ciorba, felul principal si desert. Iata ce nu trebuie sa iti lipseasca!

Bors din oase de porc

 

Gustul acrisor al borsului si savoarea carnii de porc - o combinatie care ne duce direct in bucataria bunicii, care avea metodele ei de a valorifica fiecare particica de carne. Pana si oasele le folosea pentru a da un gust mai bun borsului. Iata cum poti face si tu acelasi lucru, foarte, foarte simplu, cat ai zice „bors".

Ingrediente pentru zece portii: 800 grame - 1 kg oase de porc cu carne, 1 litru bors, 1 ceapa tocata marunt, 3 cartofi potriviti curatati si taiati cuburi, 2 morcovi curatati si tocati marunt, 1 telina radacina curatata si taiata cuburi potrivite, 1 ardei rosu taiat cuburi, suc de rosii, 1 legatura patrunjel verde, 1 legatura marar, ½ ceasca leustean tocat marunt, sare si piper, dupa gust, si, optional, smantana.

Mod de preparare:
Pune oasele la fiert intr-o cratita mare, la foc mediu, in apa cu sare. Din cand in cand indeparteaza spuma care se formeaza la suprafata. Dupa aproximativ 30-40 de minute, cand carnea se indeparteaza cu usurinta de pe oase, adauga legumele pregatite: ceapa, morcovii, telina si ardeiul rosu. Dupa 15 minute, pune si cartofii taiati in cuburi. Lasa legumele la fiert pana ce consistenta lor devine moale, apoi adauga borsul, dupa propriul tau gust - nici prea acru, nici prea dulce.

Dupa inca 10 minute, adauga verdeata si trage oala de pe foc, cu capacul pus. Pune oala in centrul mesei si da la o parte capacul, pentru ca aroma sa faca vraji in incapere. Toti vor vrea cate o portie! Daca il mai dregi si cu smantana...

Sarmalute traditionale

 

Pare greu de crezut ca din mainile tale pot iesi sarmalute delicioase, asa-i? Desi procedeul poate parea greu, noi iti vom arata, pas cu pas, cum sa iti impresionezi invitatii cu o portie zdravana de sarmale ca la mama acasa.

Delicioasele sarmalute pot fi invelite atat in foi de varza murata, cat si in foi de vita de vie, insa pentru reteta aceasta noi le-am ales pe primele.

Ingrediente pentru aproximativ 40 de sarmalute:

1 - 1,5 kg varza murata (cantitatea depinde de calitatea foilor, daca sunt subtiri si mici, ai putea avea nevoie de mai multa; ai grija sa nu fie prea sarata, iar daca simti, totusi, un gust prea sarat, spal-o in cateva ape reci), 1 - 1,5 kg carne de porc, 2 cepe, ½ cana de ulei de floarea soarelui, o ceasca de orez alb, 1 legatura marar tocat marunt, cateva foi de dafin, 200 grame sunca sau slanina taiata cubulete, 4 crengute de cimbru, sare si piper dupa gust.

Mod de preparare:

Intr-o tigaie mare, la foc mediu, pune uleiul la incins. Apoi adauga pe foc cepele tocate marunt, bucatile de slanina sau sunca, sare, piper, marar, crengutele de cimbru si foile de dafin; lasa ingredientele la sotat pana isi schimba culoarea intr-un maro auriu, apoi indeparteaza tigaia de pe foc si lasa la racit aproximativ jumatate de ora.

Intr-un bol de mari dimensiuni, toarna continutul din tigaie, adauga apoi carnea de porc si orezul, alaturi de ½ cana de apa si amesteca bine. Gusta compozitia si, in functie de preferintele tale, mai adauga sare si piper. Pregateste foile de varza murata, de bucati medii, cam cat sa incapa in palma. Si acum, partea cea mai distractiva: ruleaza sarmalutele! Asaza-le in vasul pe care urmeaza sa il pui la cuptor, de preferat din lut ca sa iasa mai gustoase. Acopera-le cu bucatele de varza pe care nu le-ai folosit si cateva cubulete de sunca sau slanina. Lasa-le in cuptorul preincalzit la 180 de grade, timp de aproximativ 2 ore, pana cand umplutura este fiarta. Merg minunat cu mamaliguta si o lingura de smantana, dar deja stiai asta. Nu trebuie sa iti lipseasca de pe masa de Craciun!

Prajitura Alba ca Zapada

 

Un desert al copilariei, foarte potrivit pentru masa de Craciun, cu un gust care ii va purta pe cei dragi in timp, cand mamele si bunicile pregateau aceasta prajitura cu mare grija si o presarau cu nuca de cocos, ca fulgii de zapada.

Ingrediente pentru 10-12 persoane:

Pentru foi
: cate 10 linguri de zahar, lapte si ulei, 2 oua, un varf de sare, 500 grame faina, 1 cescuta bicarbonat de sodiu stins cu lamaie.

Pentru crema: un litru lapte, 10 linguri faina, ½ lamaie stoarsa si coaja rasa, 6 linguri zahar, 150 grame unt, 1 esenta de vanilie.

Mod de preparare:

Foile le prepari foarte usor. Intr-un bol, sparge cele doua oua, toarna apoi laptele, zaharul si uleiul, bicarbonatul stins, presara varful de sare si omogenizeaza tot cu ajutorul unui tel. Toarna apoi, treptat, faina, amestecand incontinuu pentru a nu se forma cocoloase. Cand textura se ingroasa, formeaza aluatul cu ajutorul mainii. Cand aluatul este omogen si nu mai este lipicios, formeaza un bulgare pe care il lasi la dospit aproximativ 30 de minute.

Imparte apoi aluatul in trei bucati egale si ruleaza-le in foi patrate, subtiri. Pune-le in tava, peste hartia de copt, la cuptor, pentru 10-15 minute, pana capata o crusta aurie. Scoate-le apoi si lasa-le la racit.

Intre timp, pregateste crema. Toarna faina intr-o cratita si, pe rand, adauga coaja de lamaie rasa si cele 6 linguri de zahar, amestecand continutul. Apoi, adauga mici cantitati de lapte pana ce formezi o crema omogena. Toarna la sfarsit tot laptele, evitand sa formezi cocoloase. Pune cratita cu continutul pe foc si ai grija sa amesteci mereu, pana observi ca se ingroasa crema. Adauga esenta de vanilie si zeama de lamaie, apoi indeparteaza cratita de pe foc.

La sfarsit, cu ajutorul mixerului, amesteca si crema, adaugand in bucatele untul, pana ce termini pachetul.

Intr-o tava acoperita cu folie alimentara, pune prima foaie de placinta. Deasupra, unge cu un strat uniform de crema. Acopera cu a doua foaie si repeta procedeul inclusiv cu a treia foaie, pentru care pastrezi doar o cantitate mica de crema, suficient cat sa o acopere cu un strat subtire. Presara un strat generos de nuca de cocos. Inveleste totul in folia alimentara si pune prajitura la frigider pentru ca foile sa se inmoaie, de preferat peste noapte sau pentru cel putin sase ore. Ce alt desert sa iti doresti la masa de Craciun?

Combinatia dintre mancarurile traditionale si cele cu iz nou poate fi una de succes pentru o masa de Craciun bogata in gust, dar saraca in calorii. Insa, dincolo de toate, cel mai important este sa ii ai aproape pe cei dragi, nu-i asa?
Tu ce te-ai gandit sa pui pe masa de Craciun?


Sursa foto: cooperativatraditionala.ro, communitytable.parade.com, chaosandkiddos.com, Pinterest, chinesemasterchefs.com, zmetravel.com, tastebook.com

Articolul urmator
Mari, fragede și pufoase ca un nor! Cum să faci gogoși care ți se topesc în gură după rețeta lui Sorin Bontea
Mari, fragede și pufoase ca un nor! Cum să faci gogoși care ți se topesc în gură după rețeta lui Sorin Bontea
Ce desert de Craciun esti?
Incepe quiz
Ce desert de Craciun esti?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (2)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.