Rețete delicioase
Înapoi la

O delicatesă! Cum integrezi somonul sălbatic în rețetele tale zilnice

O delicatesă! Cum integrezi somonul sălbatic în rețetele tale zilnice

Redactor Raluca Margean

Timp de gătire:
15-30 minute
Porții:
1-2 porții
Dificultate:
Rețete ușoare
Modalitate de preparare:
Retețe la cuptor
Gratar
Calorii:
300
O delicatesă! Cum integrezi somonul sălbatic în rețetele tale zilnice

Caracteristici

Somonul este unul dintre cei mai apreciați pești din întreaga lume. Popularitatea sa a determinat apariția multor ferme piscicole, prin urmare cea mai mare cantitate de somon consumată astăzi pe planeta noastră provine din acvacultură. Diferențele la nivel nutrițional dintre cele două tipuri de somon sunt destul de semnificative, află în continuare care sunt beneficiile somonului sălbatic și cum poți să-l consumi astfel încât să profiți de toți nutrienții acestui miraculos aliment. 

Beneficiile somonului sălbatic

Din punct de vedere nutrițional, somonul sălbatic are mai puține calorii, grăsimi saturate și vitamina A și D decât somonul de fermă. De asemenea, atât la somonul sălbatic, cât și cel de fermă, conținutul de omega 3 variază în funcție de ceea ce mănâncă somonul. De obicei, cei doi pești au niveluri comparabile de acid omega-3 - EPA, dar somonul de crescătorie a avut niveluri mai mici de acid omega-3 - DHA decât somonul sălbatic. În plus, diverse studii au arătat că somonul de fermă are niveluri mai mari de acizi grași omega-6 decât somonul sălbatic. Iată, așadar, care sunt principalele beneficii ale somonului sălbatic față de cel crescut în ferme:

1. Este o sursă bogată de proteine.

Somonul crescut în sălbăticie este bogat în proteine de calitate, ceea ce îl determină să fie eficient în protejarea oaselor și a mesei musculare, dar și în lupta împotriva procesului de îmbătrânire a organismului.

2. Are mai multe minerale decât cel de fermă.

Somonul sălbatic are mai puține calorii decât cel din crescătorie, dar este mai bogat în minerale precum potasiu, zinc și fier.

3. Este o sursă excelentă de vitamina B

O cantitate de 100 de grame de somon sălbatic conține vitamina B1 (18% din necesarul zilnic), vitamina B2 (29% din doza zilnică recomandată), vitamina B3 (50% din necesar), vitamina B5 (19% din doza zilnică), vitamina B6 (47% din cât are organismul nevoie), vitamina B9 (7% din necesarul zilnic) și vitamina B12 (51% din DZR).

4. Contribuie la sănătatea funcțiilor cerebrale

Substanțele pe care le conține somonul au un efect benefic asupra creierului, dar și asupra unora dintre procesele cognitive. Diverse studii au arătat că acizii grași Omega 3 au sunt eficienți în tratarea depresiei și anxietății.

5. Este mai puțin contaminat în comparație cu somonul de fermă.

Peștii ingerează contaminanți potențial nocivi din apa în care înoată și din alimentele pe care le mănâncă. Un studiu efectuat deInstitutul de  Medicină SUA a arătat faptul că somonul de fermă are concentrații mult mai mari de contaminanți decât somonul sălbatic. În plus, fermele europene aveau mai mulți contaminanți decât fermele americane, iar speciile din Chile păreau a fi cel mai puțin contaminate. Unul dintre poluanții găsiți în somon este o substanță care este puternic asociat cu cancerul și cu diverse alte probleme de sănătate. Cu toate acestea, în ultimii ani, nivelurile de contaminanți din somonul norvegian de fermă au scăzut semnificativ, iar în plus, mulți specialiști susțin că beneficiile consumului de omega-3 din somon depășesc riscurile pentru sănătate ale contaminanților.

6. Nu conține antibiotice.

Peștele de crescătorie este în general mai predispus la infecții și boli decât peștele sălbatic, astfel că fermele adaugă frecvent antibiotice în hrana lor. Utilizarea nereglementată și iresponsabilă a antibioticelor pot provoca multe probleme de sănătate consumatorilor, însă din fericire, mulți dintre cei mai mari producători de somon din lume, precum Norvegia și Canada, sunt considerați ca având cadre de reglementare eficiente privind utilizarea antibioticelor. 

Unde se găsește somonul sălbatic?

somon-salbatic-unde-se-gaseste

Somonul sălbatic se găsește în supermarketuri, însă trebuie să citești bine eticheta. Ea trebuie să specifice dacă somonul provine din crescătorie sau din ocean. Teoretic, exista două specii mari de somon, în funcție de oceanul din care provin: somonul de Pacific și cel de Atlantic. În Atlantic, somonul este pe cale de dispariție, așadar pe piață vei găsi doar somon de acvacultură. Somonul de Pacific crește în special în sălbăticie, dar în unele regiuni poate fi și de cultură. Exista 5 tipuri de somon de Pacific:

  • King sau Chinook - are o carne de culoare roz spre roșu aprins, o textură moale și suculentă
  • Coho sau Silver - are o aromă similară cu cel King, dar culoarea este portocaliu spre roșu și carnea are o textură mai fermă
  • Sockeye - carnea are o culoare roșu intens și o textură bogată
  • Pink - este o varietate de somon comercializat în special la conservă
  • Chum sau Keta - are o culoare pală spre roz și este potrivit pentru afumat

Cât costă somonul sălbatic?

Somonul sălbatic este de obicei mai scump decât cel de cultură din cauza faptului că somonul de crescătorie poate prezenta mai mulți contaminanți decât cel crescut în oceane sau mări. Cu toate acestea, specialiștii susțin că acești contaminanți sunt destul de siguri pentru persoanele obișnuite care consumă cantități moderate, așadar unele persoane nu consideră că somonul sălbatic își merită banii plătiți în plus.Totuși, pentru mai multă siguranță, unii experți recomandă ca femeile însărcinate și copiii să mănânce doar somon prins de sălbăticie.

Câte calorii are somonul sălbatic?

somon-salbatic-calorii

Somonul sălbatic are mai puține calorii decât cel de crescătorie. Iată o comparație de valoare nutițională între cele două tipuri de pește:

  o porție de somon sălbatic (198 grame) o porție de somon de fermă (198 grame)
Calorii 281 412
Proteine 39 grame 40 grame
Grăsimi 13 grame 27 grame
Grăsimi saturate  1.9 grame 6 grame
Omega-3 3.4 grame 4.2 grame
Omega-6 341 mg 1,944 mg
Colesterol 109 mg 109 mg
Calciu 2.4% 1.8%
Fier 9% 4%
Magneziu 14% 13%
Fosfor 40% 48%
Potasiu 28% 21%
Sodiu 3.6% 4.9%
Zinc 9% 5%

Rețete cu somon sălbatic

Dacă nu este gătit corespunzător, somonul îşi pierde din proprietăţi. Chefii recomandă gătirea acestuia la abur în folie, alături de legume, condimente şi puţin ulei de măsline. El se poate și prăji în tigaie, ungându-l cu puțin ulei de măsline sau unt. Totuși, ai grijă, un file de somon gătit în exces îsi va pierde textura și proprietățile nutriționale. 

Somon la grătar cu mix de legume coapte

somon-salbatic-la-gratar

Ingrediente:

  • 2 bucăți de somon proaspăt (medalion sau file)
  • 1/2 lămâie
  • sare și piper după gust
  • rozmarin sau busuioc
  • legume pentru copt pe grătar (roșii, dovlecei, ardei gras, ciuperci)

Mod de preparare:

  1. Spală somonul sub un jet de apă și apoi șterge-l cu un șervețel.
  2. Condimentează-l cu sare și piper, dupa gust, apoi presară rozmarinul și stoarce jumătate de lămâie peste el.
  3. Pune-l pe grătar și lasă-l să se gătească timp de aproximativ 2 minute, apoi întoarce-l pe partea cealaltă, repetând procedura cu rozmarinul și sucul de lămâie.
  4. Lasă-l 2 minute și apoi servește-l alături de legume coapte.

Citește și: Un fabulos somon la grătar cu glazură de fructe!

Somon la cuptor

Ingrediente:

  • 4 file de somon
  • cimbru și busuioc uscat
  • ulei de măsline
  • 1 lămâie
  • sare și piper după gust

Mod de preparare:

  1. Pune fiecare bucată de somon pe o folie de copt și condimenteaz-o cu sare, piper, cimbru și busuioc. Pune un pic de ulei de măsline peste și apoi o felie de lămâie  deasupra. Împachetează bine somonul cu foolia de copt și procedează la fel pentru fiecare file. 
  2. Așază somonul în tava de copt și introdu-o în cuptor la 180 de grade timp de 15 minute.
  3. Scoate somonul și servește-l cu garnitura preferată.

Citește și:

Cea mai bună rețetă de chifteluțe de somon

O cină specială: filet de somon cu orez oriental

Surse foto: Pixabay.com

Articolul urmator
Ce să faci ca să nu-ți mai iasă sarmalele tari? Cele mai delicioase sarmale, după rețeta Ginei Bradea
Ce să faci ca să nu-ți mai iasă sarmalele tari? Cele mai delicioase sarmale, după rețeta Ginei Bradea
Ce animal salbatic ai fost intr-o viata anterioara?
Incepe quiz
Ce animal salbatic ai fost intr-o viata anterioara?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.