Rețete delicioase
Înapoi la

Reteta de paste de casa: cum face Jamie Oliver pastele perfecte

Reteta de paste de casa: cum face Jamie Oliver pastele perfecte

Redactor Alexa Galgau

Sigur ca este simplu sa te duci la supermarket si sa cumperi un pachet de paste, dar nu este mult mai placut sa stii ca ai facut tu intreaga masa, de la A la Z? Atunci cand incepi sa ai pretentii de masterchef, nu prea mai merge sa cumperi pastele, ci inveti sa le pregatesti chiar tu, mai ales ca nu este mare filosofie, de fapt.

Te invitam sa afli cum face Jamie Oliver pastele de casa cu aceasta reteta simpla, din doar doua ingrediente!

Pastele de casa: reteta a la Jamie Oliver

Pastele sunt doar unul dintre motivele pentru care iubim intens bucataria italieneasca. Alaturi de pizza, ele reprezinta o varianta de mancare pe care aproape toti oamenii o adora. Pentru noi, este o placere vinovata, dar merita din plin sa ne bucuram de ele macar din cand in cand. Si cum mancarea de casa este intotdeauna mai buna decat ceea ce cumparam din comert, te invitam sa inveti si tu sa faci paste de casa, mai ales ca nu e deloc dificil!

Numar de portii: 6

Timp de gatire: 1 ora

Dificultate: medie

Valori nutritionale: 426 calorii/100 g, 7.2 g grasime, 17 g proteine, 70 g carbohidrati, 1.5 g zaharuri

 

Ingrediente:

- 600 g faina alba 000;

- 6 oua.

Mod de preparare: 

1. Pune faina intr-un vas sau pe o suprafata intinsa de lucru. Creeaza in centrul ei o adancitura destul de mare incat sa pui ouale acolo. Bate ouale intr-un castronel cu o furculita, pana obtii o masa omogena si fina. Folosind varfurile degetelor, adauga ouale la faina, incorporandu-le putin cate putin, pana cele doua ingrediente sunt combinate. Impleteste aluatul astfel incat sa obtii o bucata mare de aluat. Acesta poate fi facut si la un robot de bucatarie, daca ai. Trebuie doar sa pui ingredientele in el si sa amesteci pana cand aluatul capata aspectul firimiturilor de paine, apoi poti continua sa il impletesti folosind mainile. Este important sa folosesti si mainile pentru a actiona asupra glutenului din paste. In caz contrar, acestea vor iesi moi si neapetisante atunci cand le gatesti, in loc sa iasa al dente.

2. Ia aluatul si pune-l intr-o folie alimentara, avand grija ca aceasta sa il acopere complet, altfel se va usca pe partile expuse. Pune-l la frigider timp de cel putin jumatate de ora inainte de a-l folosi pentru pastele de casa. 

3. Urmeaza acum sa intinzi aluatul si sa creezi foaia din care vei decupa pastele. Nu iti trebuie neaparat masinarie speciala pentru intins foaia de paste - nu ne putem inchipui ca toate bunicile din Italia, care fac paste de casa, folosesc asemenea aparaturi in bucatarie. Singura problema este ca trebuie sa intinzi suficient de bine aluatul, astfel incat sa iti iasa foaia subtire. Cel mai simplu este nu sa intinzi  toata bucata de blat, pentru ca vei avea nevoie de un sucitor foarte lung, ci sa imparti aluatul in mai multe bucati mici si sa lucrezi astfel. Presara pe suprafata de lucru niste faina alba, ia o bucata de aluat de marimea unei portocale si preseaz-o cu varfurile degetelor. Apoi, ia sucitorul si intinde aluatul cat poti de mult. Grosimea necesara depinde de tipul de paste pe care il faci. Daca faci paste ca tagliatelle, lasagna sau stracchi, aluatul va trebui sa aiba o grosime de 2-3 milimetri. Daca vrei paste umplute, precum ravioli sau tortellini, va trebui sa fie si mai subtire, intins pana in punctul in care poti vedea prin el atunci cand il tii in mana. 

Daca folosesti o masina speciala pentru intins pastele, treaba este mai usoara, dar nu cu mult. Da cu faina ambele capete ale bucatii de aluat de fiecare data cand il treci prin masina. Urmeaza instructiunile care au venit odata cu aparatul tau pentru a obtine o foaie fina. Este posibil sa trebuiasca sa repeti acelasi proces de 5-6 ori daca vrei sa obtii paste foarte fine, ca la restaurant.

4. Imediat ce ai intins o bucata de aluat, taie pastele cat mai repede, pentru ca se usuca foarte rapid. Este indicat sa nu lasi aluatul sa stea mai mult de un minut sau doua inainte de a-l taia. Daca totusi nu te poti misca la fel de repede ca un bucatar italian, poti sa folosesti si un prosop umed, pe care sa il pui peste aluat pentru a evita uscarea. 

Nu-ti mai ramane decat sa fierbi pastele de casa si sa faci si un sos pe cinste! Iata sugestiile noastre: sos alb, sos Bolognese, sos Alfredo. Pofta buna!

Sursa reteta: jamioliver.com

Articolul urmator
Cartofi dulci la cuptor: cea mai bună rețetă
Cartofi dulci la cuptor: cea mai bună rețetă
Ce stil vestimentar ar trebui să adopți de Paște?
Incepe quiz
Ce stil vestimentar ar trebui să adopți de Paște?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.7 (4)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.