swipe

Pericolul din frigiderul tău: cele mai rele 10 alimente pe care le poți avea

Maioneză

Poate că maioneza nu este chiar atât de dăunătoare, dacă folosești o cantitate mică, o linguriță sau două la o masă. Dar mulți dintre noi adoră acest condiment cremos și aromant, care ne poate face să consumăm mai mult de 360 calorii, respectiv 40 grame de grăsime într-un singur sfert de ceașcă.

Dacă nu vrei să renunți la maioneză, alternativa este să folosești o variantă light, cu doar 35 de calorii și 3,5 grame de grăsime pe linguriță consumată. Ia în considerare și alte condimente, precum muștarul, sosul salsa sau sosul chilli. Dacă vrei neapărat maioneză, nu consuma mai mult de două lingurițe la o masă.

Pericolul din frigiderul tău: cele mai rele 10 alimente pe care le poți avea

Băuturi carbogazoase

Deși sunt nelipsite din frigiderul multora dintre noi, băuturile acidulate dulci sunt principalele vinovate de acumularea unor calorii ”goale”, adică fără valoare nutritivă. La acestea se adaugă și ceaiurile îndulcite din comerț și energizantele. Deși gustul dulce ne poate înșela că vom mânca mai puțin dacă bem astfel de băuturi, nu este adevărat. Mâncăm la fel de mult și adăugăm caloriile din zahărul băuturilor respective.

Cea mai bună alternativă este apa, care ar trebui să fie principala noastră sursă de hidratare pe parcursul zilei. Unele ceaiuri neîndulcite, precum cele verzi sau negre, pot fi folositoare, reprezentând și o sursă de antioxidanți. De asemenea, anumite tipuri de lapte vegetal (precum cel de migdale), au un număr redus de calorii, dar sunt și surse pentru o serie de minerale și vitamine, precum calciul, magneziul, potasiul, vitaminaD sau vitamina B 12.

Pericolul din frigiderul tău: cele mai rele 10 alimente pe care le poți avea

Băuturile alcoolice

Pe lângă faptul că poate da dependență, alcoolul este contraindicat în diete. Ficatul lucrează din greu ca să transforme alcoolul în acizi grași, care se acumulează la nivelul său. Chiar și o singură noapte în care abuzezi de alcool poate duce la acumularea de grăsimi în ficat. 

Ca și băuturile carbogazoase și sucurile dulci, alcoolul reprezintă calorii ”goale, fără valoare nutritivă. Un pahar de vin are 170 calorii, o sticlă de bere de jumătate de litru conține 150 de calorii, iar un păhărel de tărie (vodcă, lichior, rom, gin sau whiskey) are peste 100 de calorii.Moderația este cheia în cazul consumului de alcool, precum și alternarea cu băuturi precum apă minerală cu lămâie, ceai sau cafea.

Pericolul din frigiderul tău: cele mai rele 10 alimente pe care le poți avea

Carnea procesată

Orice formă procesată de carne, precum șunca, parizerul, salamul, este, în general, contraindicată în alimentația sănătoasă, având un conținut crescut de grăsimi, sodiu și unii conservanți, ca nitrații. O feliuță de șuncă sau de salam conține o mare cantitate de sare, ajungând până la 480 miligrame. Alimentele bogate în sare cresc riscul de presiune arterială, boli cardiace și atac de cord. De asemenea, carnea procesată, cu adaos de conservanți, afumată sau prelucrată chimic, crește riscul de cancer de colon, conform American Institute for Cancer Research.

Alternativa este reprezentată de carnea neprelucrată, proaspătă, care conține toate proteinele, vitaminele și mineralele necesare, dar fără adaos de sare și conservanți.

 

Pericolul din frigiderul tău: cele mai rele 10 alimente pe care le poți avea

Crenvuștii sau cârnații

Și aceștia reprezintă o variantă de carne procesată, bogată în sare și grăsimi. Conform Centers for Disease Control, în America se consumă o cantitate dublă de sare, față de cea recomandată, din cauza burgerilor și cârnaților.

În loc de crenvuști sau cârnați, este preferabil consumul unei variante slabe de carne, cu conținut redus de sare, precum puiul, carnea slabă de porc sau vită, creveții. De asemenea, poate fi înlocuită carnea cu legume la grătar, precum ciuperci, vinete sau ardei gras sau chiar produsele de soia, mult mai sănătoase decât crenvuștii sau cârnații.

Pericolul din frigiderul tău: cele mai rele 10 alimente pe care le poți avea

Laptele gras și brânzeturile procesate

Produsele pe bază de lapte gras conțin o cantitate mare de colesterol și alte grăsimi nesănătoase. De asemenea, au un număr foarte mare de calorii; de exemplu, două cești de lapte gras pe zi adaugă 1,904 calorii, 105 grame grăsimi totale, 59.5 grame grăsimi saturate și 315 milligrame de colesterol într-o singură săptămână. Acelasși lucru se întâmplă dacă consumi brânzeturi foarte grase, cașcaval, brânză cremoasă. 

Din fericire, atât în cazul laptelui cât și al brânzeturilor sunt disponibile multe variante cu conținut redus de grăsimi, iaurturi, brânză slabă, brânză de vaci, lapte fără grăsime. În plus, pot fi consumate și variante de lapte vegetal, cum este cel de migdale, care nu au colesterol și au o cantitate redusă de grăsimi.

Pericolul din frigiderul tău: cele mai rele 10 alimente pe care le poți avea

Untul și margarina

Aceste produse au unul dintre cele mai ridicate conținuturi de grăsimi saturate, care le permite să-și mențină forma, le dau textura cremoasă, dar sunt dăunătoare pentru sănătate. Fiecare bucățică de unt sau margarină, de mărimea unei lingurițe, conține circa 100 calorii și 11 grame de grăsime.

De aceea, la gătit este preferabil să evităm untul sau margarina și să folosim, în schimb, ulei de măsline bogat în grăsimi ”bune”, nesaturate. Dacă îți dorești totuși să consumi unt pe pâine, alege o variantă mai slabă, cu un conținut mai redus de grăsimi.

Pericolul din frigiderul tău: cele mai rele 10 alimente pe care le poți avea

Dressing-ul pentru salate

Atunci când consumi salate, te ghidezi după ideea că mănânci foarte sănătos. Dar adaosul unui dressing cremos, bogat în grăsime, poate strica ceea ce încerci să faci. Sosurile pe bază de maioneză, iaurt gras sau brânză adaugă o mulțime de calorii suplimentare, grăsimi și sodiu la salata ta. Doar două lingurițe de dressing cremos echivalează cu 120 calorii, 12 grame de grăsime, 2.5 grame grăsimi saturate și 380 milligrame de sare, iar majoritatea oamenilor nu se mulțumesc doar cu aceste două lingurițe.

Dacă vrei ca salata ta să fie cu adevărat sănătoasă, nu depăși cele două lingurițe de dressing recomandate și folosește sosuri cu mai puține grăsimi, de exemplu pe bază de oțet sau cremă de susan.

Pericolul din frigiderul tău: cele mai rele 10 alimente pe care le poți avea

Înghețata din comerț

Poți cumpăra cele mai bune înghețate, dar nu înseamnă că sunt și sănătoase. O jumătate de cupă de înghețată poate conține până la 290 de calorii, 16 grame de grăsimi totale, 9 grame de grăsimi saturate, 90 miligrame de colesterol și 27 de grame de zahăr. Cei mai mulți dintre noi consumăm însă o cantitate mult mai mare, când vine vorba de înghețată.

Dacă ești dependent de înghețată, vestea bună este că nu trebuie să renunți total la ea. Există variante cu puține grăsimi și cu conținut redus de zahăr. O alternativă și mai sănătoasă este să consumi iaurt rece cu fructe.

Pericolul din frigiderul tău: cele mai rele 10 alimente pe care le poți avea

Cartofii pai congelați

Cartofii în sine nu sunt nesănătoși, dar atunci când îi prăjești, mai ales dacă au fost congelați în prealabil, devin o sursă seminficativă de grăsimi și sare. O porție mică de cartofi prăjiți poate conține până la 11 grame de grăsimi totale, 3 grame de grăsimi saturate, 540 miligrame de sodiu și 190 de calorii. Dar, pentru că ne plac foarte tare, de obicei mâncăm dublu, chiar triplu din aceste cantități.

Cea mai bună variantă este să consumi cartofi copți, în coajă sau să cauți cartofi congelați fără adaos de grăsimi, pentru a prepara hash brown sau cartofi fripți.

‹ Vezi si