Rețete delicioase
Înapoi la

Ratatouille și Tian – două preparate tradiționale din Provence

Ratatouille și Tian – două preparate tradiționale din Provence

Sorin Vlad

Timp de gătire:
Peste 60 minute
Porții:
4-6 porții
Dificultate:
Rețete deosebite
Modalitate de preparare:
Retețe la cuptor
Rețete la tigaie
Ratatouille și Tian – două preparate tradiționale din Provence

Caracteristici

Toți amatorii de mâncăruri deosebite aparent știu ce este Ratatouille. Probabil că o bună parte va spune că este un preparat francez bazat pe vinete, dovlecei (zucchini) și roșii. O alta - că este șobolanul Master Chef din filmul de animație cu același nume. Toți însă vor fi convinși că este acel preparat în care sunt așezate frumos felii de vânătă, dovlecei și roșii si care arată atât de spectaculos. Dar vă inșelați. Acest preparat se numește Tian și este tot din Provence.

Să lămurim puțin lucrurile!

Ratatouille este un preparat care seamănă cu ghiveciul de la noi. Toate ingredientele sunt tăiate cuburi și puse în oală, preparate la foc mediu-mic pe plită sau pe aragaz. Este un preparat specific din Nisa care de cele mai multe ori însoțește un preparat pe bază de carne, dar care poate fi un fel de mâncare principal în meniul vegetarian.

Tian este, de asemenea, un preparat din zona Provence, doar că diferă puțin de Ratatouille. Sunt, cum s-ar spune, veri primari.

Asemănări:
• ingredientele sunt similare: dovlecei (zucchini), vinete, roșii, ulei de măsline extravirgin, ierburi aromate (cimbru, oregano)
• sunt preparate tradiționale din Provence
• pot fi considerate ca făcând parte din bucătăria vegetariană sau se pot considera ca fiind garnituri pentru preparate pe bază de carne.

Diferențe:
• tehnica de preparare diferă: Ratatouille se face la foc deschis, Tian - la cuptor
• la Ratatouille legumele tăiate grosier, în general, se pun pe rând pe foc și apoi se lasă separat pânâ se gătesc toate și abia la sfârșit se combină toate și cu ierburile aromate și se finalizează prepararea.
• la Tian se așază feliile de legume ordonat, alternând culorile, astfel încât să atragă și estetic și se bagă la cuptor

Dar mai bine să vorbim despre rețete.

Ratatouille

Ratatouille in farfurie alba

Ingrediente:
• o vânătă mare (am preferat două de marime medie, sunt mai dulci și au mai puține semințe)
• un ardei roșu, un ardei verde
• doi dovlecei medii
• o ceapă mare
• 2-3 roșii coapte curățate de coajă
• 3 căței de usturoi
• o lingură de amestec de cimbru și oregano în părți egale
• aprox. 100 ml ulei de măsline extravirgin
• sare, piper după gust.
• opțional două boabe de ienupăr și două foi de dafin mici.


E nevoie de o vânătă mare sau de 2 medii, doi dovlecei medii, un ardei roșu și unul verde, 3-4 roșii (de preferat să le curățați coaja), o ceapă mare, 2-3 căței de usturoi și cam o lingură mare de amestec de oregano si cimbru, sare piper după gust. Eu am mai pus pentru aromă două boabe de ienupăr și două foi mici de dafin.
Legumele le-am tăiat în bucăți destul de mari și am început cu dovleceii. I-am pus într-o tigaie adâncă cu puțin ulei de măsline și i-am tras la tigaie cam 5 minute. I-am pus separat. În aceeași tigaie am mai pus puțin ulei și am tras la tigaie cam 8 - 10 minute ardeiul roșu tăiat felii și cel verde, apoi am adăugat din nou puțin ulei și am tras la tigaie vânăta. La sfârșit, am pus din nou puțin ulei și am adăugat roșiile tăiate cuburi și ierburile aromate, după care le-am tras la tigaie cam 5 minute. Toate au fost puse în vase separate.
Într-o oală mai mare se pune puțin ulei de măsline și se adaugă ceapă tăiată mărunt și usturoiul strivit cu lama cuțitului și se lasă cam 5 minute până se înmoaie.
Se grupează toate legumele în oala în care sunt ceapă și usturoiul si se lasă la foc mediu spre mic cam 30 de minute acoperit cu un capac.
Se poate servi cald sau rece fiind bun în ambele variante. Împreună cu niște carne pregatită pe grătar sau la cuptor este garnitura ideală.


Tian provencal

Tian in tigaie

Ingrediente:
• 2 vinete medii
• 2 dovlecei medii
• 3 roșii
• 3 caței de usturoi
• optional un ardei gras galben sau roșu
• o lingura amestec oregano si cimbru
• sare, piper

Vânăta, dovleceii și roșiile sunt tăiate felii aproximativ egale ca grosime. Se poate pune și un ardei roșu sau galben tăiat felii. Într-o tigaie mai adâncă puneți cam o lingură de ulei de măsline extravirgin. Pe fundul tigăii se pun cam trei căței de usturoi (mai mulți dacă vă plac) și apoi se aranjează feliile în așa fel încât să formați un model, alternând culorile.
Peste feliile așezate alternativ stropesc cu ulei, cam 2-3 linguri, adaug sare și piper după gust și amestecul de cimbru și oregano.
Bag tigaia la cuptor la 180 C pentru 30 - 40 de minute până când legumele capătă o frumoasă culoare caramel și se înmoaie.
Se pot servi calde sau reci ca atare sau împreună cu carne sau brânză feta, telemea de oaie sau capră.

Mai multe rețete găsiți aici!

 

Articolul urmator
Mâncare indiană: beneficii și idei de preparate
Mâncare indiană: beneficii și idei de preparate
Ce bărbat îți va rupe inima în două?
Incepe quiz
Ce bărbat îți va rupe inima în două?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.