Rețete delicioase
Înapoi la

Rețeta de cozonac cu smântână: cresc pufoși și nu crapă

Rețeta de cozonac cu smântână: cresc pufoși și nu crapă

Redactor Raluca Margean

Timp de gătire:
Peste 60 minute
Porții:
8-10 porții
Dificultate:
Rețete deosebite
Modalitate de preparare:
Retețe la cuptor
Calorii:
500
Rețeta de cozonac cu smântână: cresc pufoși și nu crapă

Caracteristici

Cozonacii sunt nelipsiți de pe masa românilor, fiind prezenți la fiecare sărbătoare, la orice masă festivă sau eveniment special. Sunt nenumărate rețete de cozonaci, însă noi îți recomandăm să încerci o rețetă specială de cozonac cu smântână. Află mai jos care este secretul reușitei acestei rețete deosebite.    

Rețetă specială de cozonac cu smântână

Dacă ai făcut până acum mai multe rețete de cozonaci și cauți ceva deosebit, îți recomandăm să încerci acest cozonac împletit, care este absolut delicios. Cozonacul cu smântână pe care ți-l prezentăm mai jos are o umplutură generoasă de nucă și stafide, este aromat și pufos, exact așa cum pregăteau bunicile noastre odinioară. Nu este greu de preparat, important este să respecți întru totul rețeta și vei obține cel mai savuros cozonac pe care l-ai gustat vreodată. Iată care sunt ingredientele de care ai nevoie și care este modul de preparare: 

Ingrediente pentru aluat:

  • 2 kg de făină cernută
  • 10 gălbenușuri
  • 150 g de unt gras 
  • 100 ml de ulei
  • sare
  • vanilie
  • 28 g de drojdie uscată
  • 200 g de stafide înmuiate în rom
  • 3 linguri de rom
  • coada de la 2 lămâi și 2 portocale
  • 200 g de smântână grasă 
  • 600 g de zahăr
  • 1 l lapte

Ingrediente pentru umplutura cozonacului cu smântână:

  • 1 kg de miez de nucă
  • 3 linguri de rom
  • 100 g de cacao
  • 300 g de zahăr
  • albuș de ou
  • rahat dulce

Ingrediente pentru ungerea cozonacului înainte de coacere:

  • 2 gălbenușuri de ou
  • 1 lingură de lapte
  • 1 linguriță de zahăr

Mod de preparare:

  1. Adaugă drojdia peste făină și amestecă ușor, apoi pune deoparte.
  2. Pune un praf de sare în gălbenușuri și amestecă bine, apoi lasă-le deoparte timp de 15 minute.
  3. După acest interval de timp, adaugă peste făină gălbenușurile, smântâna, vanilia, coaja de lămâie, romul, zahărul și 3/4 din cantitatea de lapte și se frământă bine aluatul. Dacă ai robot pentru frământat, lasă acolo aluatul timp de jumătate de oră. 
  4. Pune o folie de plastic peste bolul cu aluat și lasă-l la dospit, într-un loc cald timp de aproximativ 30 de minute.
  5. Unge suprafața de lucru cu puțin ulei, răstoarnă aluatul și mai frământă-l bine, timp de 5 minute ca să se activeze din nou drojdia și să mai crească puțin. Pune-l la loc în bol și lasă-l la dospit timp de 60 de minunte. 
  6. Pregătește umplutura, adăugând romul, zahărul și pudra de cacao peste miezul de nucă și amestecând bine.
  7. Pune albușurile de ou rămase de la aluat peste miezul de nucă și amestecă în continuare, până ce se textura devine una cremoasă. 
  8. Împarte aluatul în 4 bucăți. Fiecare bucată se va întinde pe masa de lucru până se va forma o foaie cât mai subțire.
  9. Umple foaia cu umplutura, apoi adaugă stafidele și câteva bucățele de rahat, rulează foaia și strânge-o la capete astfel încât să nu curgă.
  10. Împletește două bucăți de aluat umplute și pune împletitura într-o tavă de cozonac tapetată cu folie de copt.
  11. Procedează la fel și cu celelalte două bucăți (umple-le și împletește-le), apoi lasă-i să crească timp de 60 de minute.
  12. Unge cozonacii pe deasupra cu un amestec format din 2 gălbenușuri de ou, 1 lingură de lapte și 1 linguriță de zahăr.
  13. Introdu cozonacii în cuptor la o temperatură de 160 grade Celsius timp de 15 minute. După această perioadă, mărește temperatura la 180 de grade Celsius și mai lasă-i la copt încă 50 de minute.  
  14. Scoate-l din cuptor, lasă-l să se răcească și servește-l împreună cu cei dragi.

Poftă bună!

După ce ai încercat rețeta de cozonac cu smântână, îți recomandăm să încerci și alte rețete delicioase de cozonaci: Baigli: rețeta celebrului cozonac unguresc sau Cele mai bune 9 reţete de cozonac.

Surse foto: iStock

Articolul urmator
Rulada Pavlova: rețeta care te va cuceri
Rulada Pavlova: rețeta care te va cuceri
Ce desert de Crăciun ai fi?
Incepe quiz
Ce desert de Crăciun ai fi?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3 (3)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.