Rețete delicioase
Înapoi la

Sarmale în foi de ștevie, bune ca la mama acasă

Sarmale în foi de ștevie, bune ca la mama acasă

Roxana R

Timp de gătire:
Peste 60 minute
Porții:
4-6 porții
Modalitate de preparare:
Retețe la cuptor
Sarmale în foi de ștevie, bune ca la mama acasă

Caracteristici

Sarmalele în foi de ștevie sunt un preparat inedit, cu care îi vei surprinde pe cei dragi. Poți opta pentru sarmale vegetariene sau pentru clasicele sarmale cu orez și carne, de data aceasta în foi de ștevie, la fel de gustoase ca varza sau foile de viță.

Dacă ești mare amatoare de sarmale, dar te-ai plictisit de clasica rețetă cu foi de varză sau de viță, poți alege foile de ștevie, la fel de gustoase și de sănătoase ca varza sau foile de viță, pe care le folosești de obicei la sarmale.

Îți prezentăm două rețete, una ideală pentru vegetarieni și una pentru cei care nu pot renunța la carne. Dacă alegi ultima variantă (sarmale cu orez și carne), ar fi bine să înlocuiești carnea tocată de porc cu carne de vită sau chiar de miel. Vei obține un meniu mult mai gustos și mai sănătos, cu mai puține grăsimi. Iată cum poți face sarmale în foi de ștevie!

Sarmale vegetariene în foi de ștevie

Ingrediente necesare:

- 500 de grame de foi de ștevie;

- 5-6 cepe;

- pătrunjel tocat;

- o țelină;

- jumătate de kilogram de orez;

- ulei;

- 3 cartofi;

- 1 pahar de suc de roșii;

- 100 de grame de ciuperci;

- 4 ouă;

- piper;

- sare.

Mod de preparare:

  1. Opărește foile de ștevie, ca să se înmoaie, în apă cu sare.

  2. Taie cepele mărunt și călește-le în puțin ulei.

  3. Toacă mărunt morcovul, țelina și cartofii și adaugă-le peste ceapa călită. Lasă-le la prăjit în ulei și apoi stinge-le cu puțină apă. Trebuie să fiarbă aproximativ 20 de minute.

  4. Fierbe orezul separat.

  5. După ce legumele au fiert, adaugă ciupercile și lasă din nou la fiert.

  6. Scurge de apă orezul și legumele fierte.

  7. Bate ouăle, apoi adaugă-le peste legume și orez. Presară, după gust, sare și piper.

  8. Pune compoziția în foi de ștevie și așază sarmalele în cratiță. Adaugă peste ele sucul de roșii și puțină apă, apoi acoperă sarmalele și lasă-le la cuptor aproximativ o oră.

sarmale

Sarmale cu carne în foi de ștevie

Ingrediente necesare:

- foi de ștevie;

- jumătate de kilogram de carne tocată (îți recomandăm să folosești carne de miel sau de vită);

- 3 cepe;

- 1 ceașcă de orez;

- sare;

- un pahar de smântână;

- o lingurită de făină;

- jumătate de litru de borș.

Mod de preparare:

  1. Opărește foile de ștevie în apă cu sare.

  2. Călește ceapa, fierbe orezul și amestecă toată compoziție astfel obținută cu carnea tocată. Adaugă toate condimentele, după gust.

  3. Pune amestecul în foile de ștevie și rulează sarmalele, care trebuie să fie cât mai mici.

  4. Pune sarmalele în cratiță, în apa în care ai opărit foile, și lasă-le să fiarbă la foc mic.

  5. La final, toarnă peste ele borșul, iar după ce sunt fierte complet adaugă și paharul de smântână, amestecat cu lingurița de făină.

  6. Lasă sarmalele la cuptor până se rumenesc foarte bine, iar la final servește-le cu smântână.

Incearcă și tu aceste rețete simple de sarmale în foi de ștevie. Cu siguranță vor fi apreciate de cei dragi!

Vezi și cum se prepară pâinea de conopidă cu usturoi, o rețetă de post ușoară și delicioasă!

Surse foto: iStock

Articolul urmator
Condimente pentru vin fiert: care sunt cele mai bune variante
Condimente pentru vin fiert: care sunt cele mai bune variante
Alege numele preferate de copii și aşa ți se va dezvălui ce tip de mamă o să fii
Incepe quiz
Alege numele preferate de copii și aşa ți se va dezvălui ce tip de mamă o să fii

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (1)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.