Rețete delicioase
Înapoi la

Sparanghel la cuptor: 9 rețete delicioase și sănătoase

Sparanghel la cuptor: 9 rețete delicioase și sănătoase

Simona Josan

Timp de gătire:
15-30 minute
Porții:
4-6 porții
Dificultate:
Rețete deosebite
Modalitate de preparare:
Retețe la cuptor
Calorii:
300
Sparanghel la cuptor: 9 rețete delicioase și sănătoase

Caracteristici

Sparanghelul sau asparagusul este una dintre legumele cel simplu de gătit. Datorită propritetăților sale, sparanghelul este și preferatul multor gospodine, în special primăvara, când este sezonul acestei legume lemnoase și gustoase. La cinele în familie, este preferată varianta sa cea mai sănătoasă: sparanghel la cuptor.

Sparanghel verde

Pentru mulți dintre noi, sparanghelul este acea legumă prea puțin îmbietoare, pe care tot amânăm să o gustăm. Mare greșeală! Dintre toate legumele, asparagusul îți oferă un răsfăț gustativ pe cinste. Iar varianta sa cea mai sănătoasă, sparanghel la cuptor, este cina ideală, chiar și pentru cei mai mofturoși ”clienți”.

În rândurile de mai jos vei găsi 9 rețete delicioase de sparanghel la cuptor, dar vei afla și care sunt beneficiile acestei legume, ce textură și gust are înainte și după gătire, dar și temperatura ideală de preparare.

Până să afli cum să îl gătești, însă, te invităm să afli câteva detalii interesante despre această legumă consideratpă de mulți un lux, datorită prețului cu care poate fi cumpărată de pe piață.

Cultivat de mii de ani, sparanghelul este una dintre cele mai nutritive legume, cu peste 300 de soiuri, dintre care 20 sunt comestibile.

La magazine sau în piață poți găsi sparanghel verde sau alb, însă, la fel de popular este și sparanghelul mov. Toate aceste trei soiuri au forma unei săgeți, iar cel alb are această culoare din cauză că este crescut în gunoi sau sub un scut de plastic negru, ascunzându-l de soare și deci de procesul de fotosinteză, care produce clorofila-substanța ce dă culoarea verde plantelor.

Un fapt cu adevărat uimitor este că asparagusul face parte din familia Liliaceae, aceeași în care găsim crinii, laleaua sau aloe și s-a plantat, la început, în Europa, Asia și câteva regiuni din Africa. Acum însă, se plantează în mai toată lumea.

Ce gust are sparanghelul?

Pentru că nu este o legumă populară precum cartoful, multă lume este reticentă să cumpere sparanghel, pornind de la premiza că are un gust îngrozitor. Da. Se poate întâmpla asta, dacă nu îl gătești cum trebuie sau dacă nu știi să alegi produsul. Dar, dacă nu faci aceste greșeli, te vei bucura cu toată ființa de un gust extraordinar. Totuși, gustul sparanghelului poate fi schimbat de câțiva factori importanți:

• momentul în care a fost recoltat
• modul în care este preparat
• soiul de sparanghel cumpărat

Însă, de cele mai multe ori, gustul de sparanghel este un pic amărui și se aseamănă ușor cu cel de broccoli, cu tente discrete de fasole-păstăi.

Asparagusul alb, spre deosebire de cel verde, este un pic mai dulce, iar cel mov este destul de apropiat la gust cu ”ruda” sa albă. Acesta din urmă este totuși mai dulce, ținând cont că are în compoziție 25% zaharuri naturale. După ce a fost gătit, gustul său a fost descris ca fiind asemănător cu anghinarele, orzul și migdalele.

În funcție de grosime, sparanghelul are o textură lemnoasă la exterior și una gumoasă în interior sau mai consistent-în cazul tulpinilor mai groase.

Pe lângă faptul că este vedeta unei cine delicioase, sparanghelul este una dintre cele mai nutritive și echilibrate legume, sursă serioasă de minerale, vitamine, aminoacizi și fibre.

Ce beneficii are sparanghelul

Beneficii sparanghel

Iată care sunt beneficiile pe care le are organismul, după ce consumăm deliciosul sparanghel:

  • pentru piele: conține vitaminele A și C, cunsocute pentru efectele enefice pe care le au asupra pielii, ajutând la producția de collagen. Iar vitamina E, o altă componentă a sparanghelului, este cunoscută pentru efectul său hidratant.
  • pentru gravide: este bogat în folați, o vitamin cheie din complexul de B-uri, reducând riscul de anomalii la făt și ajutând la dezvoltarea normală a acestuia.
  • pentru digestie: sparanghelul este bogat în inulină, un complex de prebiotice care hrănesc flora intestinală. Este excellent în diete, datorită conținutului bogat de fibre, oferindu-ți o cină sățioasă și slab-calorică. Tot conținutul de fibre ajută la motilitatea tractului intestinal și la o digestie ușoară, prevenind constipația.
  • pentru vedere: vitamina A din componența sparanghelului este un nutrient crucial pentru vedere, prevenind degenerscența maculară.
  • pentru inimă: complexul de B-uri din sparanghel ajută la reducerea unui aminoacid toxic de descompunere, homocisteina, unul dintre cei mai întâlniți factori de risc în afecțiunile cardiace.

Sparanghel la cuptor: informații despre cum se pregătește

Așa cum spuneam mai sus, gustul intens al sparanghelului este dat de modul în care este preparat. Iar un factor important în procesul de gătire este timpul de fierbere sau de coacere.
Când pregătești sparanghel la cuptor trebuie să știi aceste câteva trucuri, pentru un preparat desăvârșit.

Înainte de a-l prepara taie tuplinile de sparanghel, renunțând la capete 2-3 centimetri și lasă-le la uscat pe câteva șervete de bucătărie. Cuptorul se lasă la preîncălzit, la 230 de grade, iar sparanghelul este lăsat la cuptor aproximativ 10-12 minute. Dacă îl faceți simplu, fără alte ingrediente, alegeți o tavă întinsă de aragaz, pe care să așezați o folie de aluminiu, pentru că sparanghelul se va rumeni mai bine. Așezați tulpinile una câte una, nu în buchet, pentru a se coace uniform.

Iată mai jos un video util despre cum să speli și să cureți corect sparanghelul:

Timp fierbere sparanghel

Dacă vrei să îl faci pe aragaz, timpul de fierbere a acestei legume este de circa 5-8 minute, după ce apa a dat primul clocot. Este intervalul ideal în care asparagusul are timp să caete acea textură crocantă și fragedă la interior.

Dacă vrei să prepari sparanghelul la abur, atunci acesta nu trebuie ținut mai mult de 2-3 minute în recipientul de gătire.
Retete cu sparanghel la cuptor

Așteptarea a luat sfârșit, așa că urmează să îți delectăm papilele gustative cu 10 rețete de sparanghel la cuptor care cu siguranță îți vor cuceri toți membri familiei. Vei afla cum să prepari sparanghel la cuptor cu parmezan, sparanghel la cuptor cu bacon, cu usturoi, parmezan sau cu cașcaval, adevărate comori culinare cu care îți vei încânta musafirii.

Sparanghel la cuptor cu parmezan

Sparanghel la cuptor pe tocator din lemn cu parmezan

Ingrediente:

  • 500gr sparanghel
  • 3 linguri parmezan ras
  • 2 căței de usturoi zdrobiți
  • 2 linguri ulei de măsline
  • zeama de la 1 lămâie
  • piper măcinat
  • sare

Mod de preparare:

  1. Se preîncălzește cuptorul la 200 de grade Celsius și unge o foaie de copt cu puțin ulei.
  2. Așază sparanghelul în tavă și stropește cu uleiul de măsline, după care adaugă sarea și piperul.
  3. Dă la cuptor pentru 8-10 minute, până când se face crocant.
  4. Așază pe farfurie și presară usturoiul pisat, sucul de lămâie și parmezanul.

Sparanghel la cuptor cu bacon

Ingrediente:

  • 10 fire de sparanghel
  • 200 g de bacon (puteți folosi șuncă sau prosciutto, dacă nu aveți bacon)
  • 2 linguri cu parmezan ras
  • 2 linguri cu ulei de măsline
  • piper măcinat
  • zeama de la o jumătate de lămâie

Mod de preparare:

  1. Invelește fiecare fir de sparanghel în câte o felie de șuncă, tăiată subțire. Dacă feliile sunt prea mici, înfășoară cu șuncă tulpina de sparanghel, până când aceasta este acoperită integral.
  2. Așază rulourile într-o tavă cu hârtie de copt, presară piperul proaspăt macinat și stropește cu ulei de măsline.
  3. Tava se dă la cuptorul încălzit la 200 de grade pentru 8-10 minute, până cand baconul este crocant pe margini, iar sparanghelul poate fi ușor înțepat cu furculița.
  4. Scoate sparanghelul de la cuptor și stropește cu sucul de lămâie, după care adaugă parmezanul ras. Se servește cald.

Sparanghel la cuptor cu cașcaval

Ingrediente:

  • 15 tulpini de sparanghel proaspăt
  • cașcaval ras
  • 2 ouă
  • 1 roșie
  • sare
  • piper

Mod de preparare:

  1. Sparanghelul se opărește într-o oală cu apa sarata timp de 4 minute.
  2. Scoate tulpinile și așază-le pe un prosop de hârtie, la scurs. În acest timp, bate ouăle și pune cașcavalul ras, în compoziție. Asezonează cu sare și piper.
  3. Când s-a scurs bine sparanghelul, trece-l prin acest amestec.
  4. O să vezi că nu se lipește omogen compoziția, ca la șnițele sau frigănele. Nu te speria! Este suficient!
  5. Pune firele de sparanghel într-o tavă în care ai așezat foaie de copt unsă cu puțin ulei de măsline și dă la cuptor până se rumenește. Ar trebui să stea în jur de 10-13 minute.
  6. Servește cu orice soi de roșie dulce, tăiată felii.

Caserolă cu sparanghel la cuptor

Foto: delish.com

Ingrediente:

  • 1 legătură de sparanghel proaspăt
  • 6 felii de bacon
  • 2 căței de usturoi pisat
  • 30 de grame de făină (sau un sfert de pahar)
  • 1 pahar jumate de lapte
  • ½ pahar de smântână
  • 1 pahar de brânză cheddar rasă
  • 1 pahar de brânză gruyere, rasă
  • Sare
  • Piper
  • 1 pahar de biscuiți crocanți pisați (crackers)

Mod de preparare:

  1. Preîncălzește cuptorul la 200 de grade. Într-o tigaie mai mare prăjește baconul, la foc mediu, în puțin ulei, până când devine crocant. (probabil în 10 minute este gata). Scoate baconul și așază-l pe proasoape de hârtie, la scurs. Scurge și uleiul din tigaie, păstrând doar o pătrime din cantitate.
  2. Adaugă în uleiul rămas în tigaie usturoiul și lasă-l pe foc un minut. Adaugă făina și lasă două minute, amestecând în tot acest timp. Adaugă ușor laptele și smântâna, amestecând până când se omogenizează. Lasă la foc încă 5 minute, timp în care compoziția se va îngroșa. Adaugă jumătate de pahar de brînză cheddar și aceași cantitate de Gruyère și amestecă până când acestea se topesc.
  3. Adaugă baconul în acest sos și asezonează cu sare și piper.
    Într-un vas de copt adaugă tulpinile de sparanghel, turnând peste și sosul din tigaie. Adaugă peste cantitatea rămasă de brânză cheddar și Gruyère și biscuiții pisați.
  4. Acoperă cu folie de aluminiu și lasă la copt 20 de minute. Îndepărtează folia și mai lasă 10 minute la cuptor, până când s-a topit brânza.

 Sparanghel la cuptor a la caprese

Ingrediente:

  • 500 de grame de sparanghel
  • 2 pahare de mozzarella rasă
  • 2 pahare de roșii cherry tăiate în jumătăți
  • 2-3 linguri de ulei de măsline extravirgin
  • ½ ceașcă de oțet balsamic
  • ¼ ceașcă de miere
  • Câteva fire de busuioc proaspăt
  • Sare
  • Piper

Mod de preparare:

  1. Preîncălzește cuptorul la 220 de grade. Pune sparanghelul pe o hârtie de copt și stropește-l cu câteva linguri de ulei de măsline extravirgin. Adaugă sare și piper.
  2. Împinge tulpinile cât să încapă pe o jumătate de foaie de copt și presară pe deasupra brânza mozzarella rasă. Pe cealaltă jumătate pune roșiile cherry, stropite cu ulei de măsline și asezonate cu sare.
  3. Lasă la copt 20 de minute, până când sparanghelul devine crocant la exterior și fraged în interior, dar și până când brânza s-a topit.
  4. Într-o tigaie, pregăteșe un dressing balsamic: combină oțetul cu mierea și lasă la foc mic, 15 minute, până când cantitatea ajunge la jumătate, amestecând din când în când. Lasă la răcit.
  5. Transferă sparanghelul cu mozzarella pe un platou peste care adaugă roșiile și presară dressingul balsamic. Pentru un touch de prospețime, adaugă busuioc.

Sparanghel la cuptor cu paste carbonara

Ingrediente:

  • 1 legătură de sparanghel proaspăt
  • 400 de gr de paste linguini sau spaghetti
  • 4 felii de bacon tăiate subțire
  • 2 ouă
  • 2 gălbenușuri de ou
  • 1 lingură ulei de măslin extravirgin
  • Sare
  • Piper
  • 1/4 de pahar de parmezan ras

Mod de preparare:

  1. Preîncălzește cuptorul la 200 de grade. Pune o foaie de copt pe o tavă și adaugă sparanghelul, stropit cu ulei de măsline extravirgin, sare și piper. Lasă la copt 18 minute, până când devine crocant.
  2. Într-o oală mare, cu apă, sare și puțin ulei de măsline, pregătește pastele până când se gătesc al dente. Lasă-le la scurs și păstrează o ceașcă in apa în care au fiert pastele. Nu arunca apa de la paste!
  3. Într-o tigaie mai adâncă gătește baconu-ul la foc mediu pînă când devine crocant.Transferă baconul pe prosoape de hârtie și lasă la scurs. Păstrează jumătate din uleiul cu grăsime, în care s-a perpelit baconul.
  4. Într-un bol amestecă ouăle, gălbenușurile și parmezanul. Asezonează cu sare și piper.
    În tigaia cu uleiul rămas adaugă linguinele sau spaghetti și amestecul cu ouă și amestecă bine. Adaugă apa de la paste, încet, până când obții un amestec omogen, ca un sos.
  5. Pune peste sparanghelul copt și peste bacon și servește cald, cu un pahar de vin alb.

Sparanghel la cuptor gratinat

  • 15 bucăți de sparanghel
  • 150 g cașcaval ras
  • 1 cub de unt
  • 1 lingură ulei de măsline
  • 1 lingură pesmet
  • sare
  • piper
  1. Pune tulpinile de sparanghel într-un vas termorezistent tapetat cu unt si pudrat cu pesmet. Asezonează cu sare și piper și presară deasupra pus cascavalul ras și putin ulei de masline.
  2.  Lasă la cuptor aproximativ 20 de minutem până când se topește și rumenește cașcavalul.

Tartă cu sparanghel la cuptor

  • 1 foaie de aluat congelat (250 g)
  • 200 g sparanghel verde
  • 50 g bacon
  • 2 ouă
  • 100 ml smântână
  • sare
  • piper
  • pătrunjel
  • ulei

Mod de preparare:

  1. Așază aluatul decongela în tavă și ințeapă cu furculița. Dă la cuptorul preîncălzit la 185ºC timp de 15 minute.
  2. Frige în tigaie sparanghelul și taie-l bucăți.
  3. Taie bucati mici baconul și frige-l. Bate ouăle cu smântâna și adaugă brânza, sparanghelul și baconul. Asezonează cu sare si piper.
  4. Pune compoziția peste aluat si presara pe deasupra patrunjel tocat. Dă la cuptor 30 minute, la 185ºC.

Sparanghel la cuptor și pui

Ingrediente:

  • 10 tulpini de sparanghel
  • 1 piept de pui
  • 250 grame roșii Cherry
  • 1 crenguță rozmarin
  • ulei de măsline
  • 150 ml vin alb
  • sare
  • piper
  • oțet balsamic

Mod de preparare:

  1. Se pune într-un vas termorezistent sparanghelul spălat și crățat. Roșiile cherry se taie pe jumătate.
  2. Pieptul de pui se taie pe jumătate și se pune lângă sparnghel. Se adaugă rozmarinul, se pun sarea și piperul, se stropește cu ulei de măsline, cu vin și cu oțet balsamic.
  3. Se amestecă totul și se așază pieptul de pui peste legume.
  4. Vasul se introduce în cuptorul preîncălzit pe funcția grill, la 200 grade. Se lasă timp de 45 de minute - o oră.
  5. Se servește cald, alături de legume.

Dacă te-au îmbiat cele nouă rețete de sparanghel la cuptor și vrei să afli și mai mult despre încântătoarea lume gastronomică, îți recomandăm aceste rețete de supă ramen ca la mama ei acasă, în Japonia, sau o nebunie cu ardei iute, sosul piri piri.

Articolul urmator
Cartofi dulci la cuptor: cea mai bună rețetă
Cartofi dulci la cuptor: cea mai bună rețetă
Ce fruct te reprezinta?
Incepe quiz
Ce fruct te reprezinta?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (1)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.