10 tradiții de nuntă pe care ar trebui să le respecți când te măriți

10 tradiții de nuntă pe care ar trebui să le respecți când te măriți

Redactor Alexa Galgau

Românii au multe tradiții fermecătoare de nuntă, dintre care multe încă mai sunt respectate în zilele noastre - și pe bună dreptate! Ce ar fi o nuntă fără furatul miresei sau aruncatul buchetului? Chiar dacă preferi un eveniment mai modern, poți să integrezi totuși și câteva tradiții de nuntă care îți vor face ziua cea mare și mai memorabilă. Iată 10 dintre ele!

Tradiții de nuntă românești

1. În ziua nunții, mirele trebuie bărbierit de cavalerii de onoare

Prin această tradiție se marchează în mod simbolic transformarea mirelui în bărbat în toată regula. Se pot folosi chiar și săbii pentru a duce la bun sfârșit acest obicei (desigur, doar de formă - de cele mai multe ori, mirele este deja bărbierit). Este o tradiție veche, pe care mulți continuă să o practice chiar și în zilele noastre.

2. Mireasa trebuie gătită de domnișoarele de onoare și de nașă

Ea nu trebuie să se îmbrace singură, ci cu ajutorul acestora, care îi vor prinde și voalul. Această tradiție este una dintre cele mai frumoase pentru mireasă, deoarece se simte într-adevăr ca o prințesă când este „răsfățată" și admirată de cele mai apropiate femei din viața ei.

3. Nunta trebuie să aibă un alai

Ordinea în acest alai nu este aleatorie: în față vor fi domnișoara și cavalerul de onoare, care vor duce lumânările mirilor, apoi urmează nașul și mireasa, nașa și mirele, socrii mari și socrii mici. Toate femeile din alai trebuie să stea în stânga bărbaților.

4. Mireasa trebuie furată și răscumpărată de mire

Această tradiție de nuntă ar trebui să fie în continuare respectată, pentru că este un moment cu adevărat amuzant și o amintire neprețuită. Când mireasa este furată, mirele trebuie să o răscumpere și să se supună dorințelor „răpitorilor”, care pot fi foarte inventivi, spre hazul nuntașilor.

5. Cei doi miri trebuie să înceapă petrecerea cu un dans

Multe cupluri care doresc să respecte această tradiție încep să se ducă la cursuri de dans cu câteva săptămâni înainte de marele eveniment. După valsul miresei, pot să danseze și nașii, apoi toți ceilalți nuntași. Chiar dacă mirele ar putea face nazuri (pentru că puțini sunt bărbații cărora le place să danseze), noi credem că această tradiție de nuntă ar trebui respectată, pentru că va rămâne o amintire prețioasă.

6. Mireasa trebuie să arunce buchetul de flori

Acesta este probabil cel mai așteptat moment din punctul de vedere al femeilor. Oare cine urmează să se căsătorească? Tradiția spune că fata nemăritată care are norocul de a prinde buchetul este următoarea „pe listă”.

7. Mirii trebuie să taie tortul împreună 

Acesta este primul lucru pe care îl fac împreună, ca familie. Nu doar la români, ci în foarte multe culturi încă se păstrează această tradiție. Iar în prezent, având în vedere că torturile de nuntă sunt tot mai grandioase și arată ca niște adevărate opere de artă, cu atât mai mare este plăcerea pentru miri și invitați dacă urmează acest obicei.

8. Nuntașii trebuie să primească mărturii la biserică sau la petrecerea de nuntă

Iată o altă tradiție de nuntă încântătoare, pe care ar trebui să o respecți! Mărturiile sunt în mod tradițional săculețe cu bomboane, fiecare bomboană simbolizând ceva (sănătate, fericire, fertilitate, belșug și viață lungă), însă pot fi alese și alte cadouri simbolice care să îi reprezinte pe miri. Descoperă AICI câteva mărturii de nuntă handmade care te vor cuceri pe loc!

9. Mirele trebuie să treacă pragul cu mireasa în brațe

Această tradiție este larg răspândită în lume și pornește de la ideea că duhurile rele ar trăi sub prag, iar mirele trebuie să o protejeze pe mireasă de acestea. Atât timp cât el are grijă ca aleasa lui să nu se lovească atunci când o trece pragul, noaptea nunții poate să continue fără nicio neplăcere!

10. A doua zi, după nuntă, se servește ciorbă de potroace acasă la socrii mari

Nu degeaba există această tradiție, ci are o explicație foarte logică: ciorba de potroace este un bun leac contra mahmurelii de după petrecere! În plus, această întâlnire are loc numai în familie, fiind o adunare cât se poate de plăcută, mai ales după o noapte lungă de petrecut.

Respectă și tu aceste tradiții de nuntă și vei avea parte de cele mai frumoase amintiri!

Iată și câteva sfaturi prețioase pentru nuntă!

Articolul urmator
Când devine schimbul de mesaje cu alte persoane periculos pentru relația ta
Când devine schimbul de mesaje cu alte persoane periculos pentru relația ta
Ce fel de nunta ti se potriveste?
Incepe quiz
Ce fel de nunta ti se potriveste?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3.1 (11)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.