7 comportamente care duc la despărţire

7 comportamente care duc la despărţire

Ionelia Olteanu

Atunci când vorbim despre o despărţire de orice fel (a unei căsătorii, a unei prietenii), nu ne referim doar la un „capriciu de moment”. În general, rupturile rezultă dintr-o problemă sau o serie de probleme care stau la bază, lăsând una sau ambele părţi susceptibile la sentimente de incompatibilitate.

Experţii în relaţii amoroase vorbesc încontinuu, pe bună dreptate de altfel, despre importanţa comunicării. Comunicarea necorespunzătoare sau deficitară se manifestă, de obicei, în alte segmente ale relaţiei. În multe scenarii, ceva care s-ar putea rezolva prin intermediul unei conversaţii mature devine un argument de tipul „câştigătorul ia tot”, adesea ducând la resentimente şi distanţări ale partenerilor.

inima rupta

Intrăm astfel şi în subiectul articolului de faţă: 7 lucruri care duc la o despărţire. Nu este surprinzător faptul că problemele de comunicare domină multe dintre punctele din această listă.

Iată cele 7 lucruri care provoacă o despărţire:

  1. Presupuneri sau acuze fără motiv

Pe măsură ce o relaţie se consumă, comunicarea verbală şi cea non-verbală sunt mai uşor de descifrat. Cuplurile care au o relaţie de lungă durată, spre exemplu, au o abilitate crescută de a se înţelege fără a-şi adresa vreun cuvânt. Acestea fiind spuse, a face o presupunere despre ceva lipsit de importanţă nu este niciodată o idee bună.

În schimb, experţii în relaţii reamintesc importanţa unei comunicări reale şi oneste, ceea ce înseamnă că presupunerile fără un dialog deschis ar trebui să lipsească dintr-o relaţie, pentru a nu se ajunge la despărţire.

  1. Critica exagerată

La prima vedere pare simplu să te abţii de la a face critici excesive. Cu toate acestea, cu cât un cuplu devine mai închegat şi cei doi petrec mai mult timp împreună (se mută, se întâlnesc cu familia fiecăruia), cu atât ambii parteneri sunt înclinaţi spre a fi mai „deschişi”. În unele cazuri, această deschidere este benefică, dar în alte cazuri este total opus.

Un exemplu este faptul că devii atât de obişnuit şi de confortabil cu partenerul încât creşte şi nivelul de critică. Dacă partenerul este supus unor critici nerezonabile, se va îndepărta în mod iremediabil.

Soluţia: dacă partenerul acţionează mereu într-o manieră care este văzută ca fiind inacceptabilă sau dăunătoare, o conversaţie constructivă poate fi extrem de benefică.  

  1. Lipsa de ascultare

Cele patru reguli ale unei ascultări „active” sunt: (1) Caută să înţelegi înainte să fii înţeles; (2) Încearcă să nu judeci; (3) Acordă atenţia cuvenită celui care vorbeşte; (4) Foloseşte tăcerea în mod eficient.

Atenţia activă se practică cel mai bine într-un cadru liniştit, fără distragere a atenţiei. În acest fel, ascultătorul îi poate oferi vorbitorului o atenţie totală. Ascultarea activă este o parte vitală a comunicării eficiente şi trebuie practicată în mod regulat.

Este important ca partenerii să se asculte unul pe altul şi să îşi împărtăşească gândurile şi trăirile. Este una dintre cheile unei relaţii de succes.

  1. Comportament obraznic în public

Similar cu „a fi prea critic”, insultarea partenerului poate apărea dintr-un nivel perceput de confort. Când sunteţi în oraş cu prietenii, este foarte uşor să vă tachinaţi partenerul făcând o glumă de a cărei consecinţă să nu vă daţi seama pe loc.

Ai grijă, pentru că s-ar putea să mergi prea departe. Chiar şi glumele pe care tu le consideri nevinovate vă pot afecta în mod serios relaţia. Modul în care fiecare dintre noi interpretează anumite tipuri de umor (sarcasmul) determină în final rezultatul relației.

cearta

  1. Protecţia psihologică

Protecţia psihologică este definită ca fiind „un mecanism de apărare pe care oamenii îl folosesc subconştient pentru a face faţă sentimentelor sau emoţiilor dificile pe care le nutresc pentru cineva”.

Da, acest tip de protecţie poate apărea şi între parteneri. Deşi nu pare, acesta este un eşec al comunicării. Este, de asemenea, un eşec al conştiinţei de sine şi o înţelegere insuficientă a modului în care gândesc ceilalţi.

Păstrează-ţi sentimentele prea puternice şi rezistă ispitei de a proteja excesiv pe oricine, mai ales dacă este vorba despre partener.

  1. Favorizarea excesivă a cercului de prieteni

Este normal pentru un cuplu să vrea să petreacă timp şi cu alte cupluri. În acest sens, ar trebui să se ţină seama de cât timp este „alocat” fiecărui grup. Dacă partenerul tău insistă să fie în permanenţă în compania prietenilor, este necesară o discuţie serioasă.

Dorinţa de a petrece timp cu cercul de prieteni este un semn de altruism şi de compromis.

  1. Invadarea spaţiului personal

Oricât de mult v-aţi iubi unul pe celălalt, timpul petrecut separat poate fi crucial pentru o relaţie sănătoasă. Pe de altă parte, dacă insistaţi să faceţi totul împreună, poate fi dăunător. De ce? Pentru că fiecare persoană are nevoie de un sentiment de individualism care are un impact semnificativ asupra fericirii personale.

Dacă o persoană se simte obligată să fie undeva tot timpul, va fi lipsită de fericirea individuală care îi este absolut necesară.

Dacă în relaţia ta se regăsesc semnele de mai sus, discută cu partenerul tău şi comunicaţi permanent ca să nu ajungeţi la despărţire.

Surse foto: iStock

Articolul urmator
De ce bărbații simt mai târziu durerea despărțirii
De ce bărbații simt mai târziu durerea despărțirii
Sunteti meniti sa ramaneti impreuna?
Incepe quiz
Sunteti meniti sa ramaneti impreuna?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3.6 (3)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.