7 tipuri de despărţire pe care le trăieşti într-o viaţă

7 tipuri de despărţire pe care le trăieşti într-o viaţă

Violeta Ieremie

Că vrem sau nu, viaţa ne aduce tot felul de situaţii pe care trebuie să le gestionăm. Aşa cum iubirea este o binecuvântare, de cele mai multe ori vine şi momentul în care are loc ruptura între cei doi parteneri. Iar acestă despărțire poate avea la bază tot felul de motive.

Descoperă mai jos care sunt cele 7 tipuri de despărțire și motivele din spatele acestora!

barbat si femeie stand cu spatele

Despărţirea reciprocă

Această despărţire este una fără dramă şi prea mult zgomot. Nu există resentimente, nici furie. Ruptura a apărut în urma unor sentimente rănite care au fost acoperite de iubirea pe care o aveaţi unul pentru celălalt. Durerea există, însă este estompată de amintirile frumoase pe care le aveţi împreună.

Este poate cea mai dureroasă despărţire, pentru că uşa nu e niciodată închisă, iubirea încă există, însă unul dintre parteneri a decis că e timpul să meargă mai departe.

După o astfel de situaţie, ce poţi să faci este să te retragi în linişte şi să-ţi trăieşti un timp durerea în solitudine. Cel mai bine este să încerci să nu îndepărtezi de tot acea persoană cu care ai atât de multe amintiri frumoase.

Despărţirea inevitabilă

Acest tip de separare vine în urma unor incompatibilităţi de tot felul, cum ar fi, de exemplu, programul diferit de muncă, întâlnirile rare sau momentele de tăcere apăsătoare în care vă evitaţi.

De ambele părţi, fiecare ştie că ar trebui să vorbiţi, însă tot amânaţi momentul, sperând să se întâmple ceva care să salveze situaţia.

Cel mai bine în acest caz este să te concentrezi pe o activitate nouă în care să-ţi consumi emoţiile ţinute sub presiune multă vreme. Sportul, călătoriile sau proiectele noi la locul de muncă ar putea fi soluții pentru a-ţi încărca bateriile golite de toate momentele în care ţi-ai epuizat energia.

Despărţirea neaşteptată

Lucrurile funcţionau aproape perfect. Apoi, din senin, se termină. Acest tip de despărţire este cel mai greu de îndurat, pentru că nu ai avut acea „discuţie de final”, nu ai nicio explicaţie şi nici nu ştii când s-a întâmplat. Şocul este prea mare pentru minte, iar durerea este imensă.

De fapt, lucrurile nu mai mergeau bine de ceva timp, însă nu ai fost atentă la detalii şi ai fost prinsă „într-un film” în care partenerul nu mai exista. Era povestea ta de iubire, nu şi a lui.

Cel mai bun remediu poate fi un pahar de vin şi o noapte cu cei mai buni prieteni, cei cu care ai legat relaţii de încredere şi îţi reamintesc de fiecare dată cât de minunată eşti.

cuplu suparat

Despărţirea cu adevărat grea

Nu doar că eraţi îndrăgostiţi, ci şi trăiaţi împreună. De obicei, acest tip de despărţire vine la pachet cu lucrurile grele, cum ar fi copiii, obiectivele, mobila sau alte bunuri comune. Se spune că, dacă vrei să cunoşti cu adevărat pe cineva, trebuie să stai cu acea persoană în aceeaşi casă. Cu cât mai mult timp aţi petrecut împreună, cu atât îţi va fi mai greu să te muți și, desigur, să uiți. Amintirile vor rămâne pentru totdeauna legate de casă şi de om.

În tot acest timp, s-au acumulat foarte multe lucruri, de la obiceiuri la aşteptări, cuvinte grele sau incompatibilitate între valori. Dacă s-a ajuns în acest punct, ceva nu a funcţionat, însă de dragul contextului povestea s-a prelungit până când unul a pus capăt situaţiei.

Câteva recomandări ar fi regăsirea de sine, meditaţia şi o perioadă de vindecare, pentru a scoate la suprafaţă tot ce s-a acumulat în interior de-a lungul vremii.

Despărţirea în care decizia este luată de unul dintre parteneri

Unul dintre parteneri observă că ceva nu este în regulă, nu este pe aceeaşi frecvenţă cu persoana dragă şi nu e sigur că va fi vreodată. Poate cu timpul ceva se va schimba, dar acum e timpul să plece.

Despărţirea era oarecum previzibilă, însă nu neapărat din partea amândurora. Unul dintre cei doi nu a mai făcut faţă presiunii şi atmosferei din cuplu, nu a putut fi la înălţimea aşteptărilor unei relaţii şi a luat decizia despărţirii.

Cel mai indicat pentru cealaltă persoană este să ştie să aibă grijă de ea în continuare, să-şi ia timp de gândire şi să reevalueze situaţia pentru a nu mai face greşeli în următoarea relaţie.

Despărţirea cuplului la distanţă

Distanţa poate fi o situaţie greu de suportat, cu tot ce implică ea, dor de persoana iubită, îndoieli, momente de gelozie, lipsă de comunicare, alte tentaţii care sunt mai aproape decât persoana cu care eşti într-o relaţie. Atracţia poate dispărea, la fel şi lipsa unor obiective comune. Este un test important şi greu în acelaşi timp, pentru ambii parteneri. 

Dacă unul dintre parteneri nu este dispus să-şi schimbe viaţa şi să se apropie, fizic, mai mult de celălalt, ruptura este inevitabilă.

Acestea fiind zise, cel mai bine este să îndepărtezi orice tentaţie de a mai lua legătura cu persoana pe care o iubeşti, pentru a nu exista tentaţia de a o suna la ora 2 dimineaţa. Nu face bine niciunuia dintre voi şi prelungeşte agonia unei iluzii întreţinute de o licărire care a fost odată.

barbat si femeie discutie aprinsa

Despărţirea în care unul a înşelat

Acest tip de despărţire se numără printre cele mai dificile, deoarece îţi vin în minte tot felul de întrebări, îndoieli, iar lipsa încrederii îţi poate scoate sădi în minte scenariile cele mai sumbre. Viaţa dublă a unuia dintre parteneri are efecte pe termen lung şi produce răni interioare profunde.

Acum ies la iveală furia, tristeţea, stima de sine scăzută, dubiile, explicaţiile şi tot felul de discuţii aprinse. În mod cert, cândva, ceva s-a rupt în relaţie, însă unul dintre cei doi nu a avut curajul să recunoască şi a ales varianta cea mai uşoară, preferând să trăiască în minciună şi în lipsă de respect pentru celălalt.

Deşi îţi ies la iveală tot felul de emoţii intense, cel mai bine e să le consumi prin sport, să faci terapie şi să începi noi activităţi care să-ţi distragă atenţia de la suferinţă. 

Cum previi despărţirea

O bună comunicare ne poate salva de toată suferinţa despărţirii. Sinceritatea faţă de noi înșine este cea mai importantă în această situaţie. Apoi, vine sinceritatea faţă de partener. Uneori, pur şi simplu, cei doi nu sunt pe aceeaşi frecvenţă şi atunci relaţia nu este funcţională.

Respectul, încrederea și aprecierea sunt esenţiale pentru a face o relaţie să funcţioneze.

Înţelegerea şi bunătatea sunt ingrediente care vă apropie, dar în momentul în care apare ceva ce vă deranjează, e bine să aveţi o discuţie amiabilă în care să găsiţi o soluţie la ceea ce s-a întâmplat.

Articolul urmator
10 momente critice care o fac pe o femeie să îl părăsească pe bărbatul pe care îl iubește
10 momente critice care o fac pe o femeie să îl părăsească pe bărbatul pe care îl iubește
Cât de bine cunoşti lumea în care trăieşti?
Incepe quiz
Cât de bine cunoşti lumea în care trăieşti?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.8 (6)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.