A fost descoperita formula matematica care iti spune daca vei avea o relatie de lunga durata

A fost descoperita formula matematica care iti spune daca vei avea o relatie de lunga durata

Ioana Dinu

Trebuie sa fi auzit de multe ori ca dragostea e o problema. Ei bine, acum este o problema care are si o solutie. Matematica. Cum este subiectul controversat al multor epoci, fie ea o inventie culturala sau nu, iubirea a pus la incercare inclusiv mintile matematicienilor. Printre ei se numara si Hannah Fry, care a descoperit formula matematica a duratei unei relatii. Daca esti curioasa cum se imbina o stiinta exacta (matematica) cu una subiectiva si relativa (iubirea), atunci trebuie sa citesti urmatoarele randuri.

Relatiile de lunga durata, reduse la o formula matematica


 

Hannah Fry este un orator desavarsit, dar si un matematician pe cinste, cel putin asa reiese din discursurile sale (in special acelea de la TED Talk). Insa succesul sau din ultimul an se datoreaza si cartii pe care a scris-o, care are drept subiect dragostea, intitulata „Matematica dragostei", care analizeaza probabilitatile unei relatii de lunga durata, in functie de mai multi factori. Practic, ea reduce dragostea la matematica, ceea ce poate fi privit in doua feluri. Pe de-o parte, ar trebui sa te sperie, vazand cat de aplicabila este o stiinta exacta intr-un domeniu atat de subiectiv, iar, pe de alta parte, ar trebui sa iti dea curaj, odata ce intelegi ca poti sa iti calculezi chiar tu probabilitatea unei relatii de lunga durata.

Cu toate ca emotiile umane nu sunt la fel de bine ordonate precum sirurile de numere, asta nu inseamna ca matematica nu are si pentru ele formule si solutii potrivite sau cel putin asa crede Hannah, profesor la University College of London. Astfel, abordarea ei este pe intelesul tuturor: ea apeleaza la dragoste si relatii ca fiind pline de tipare, de sabloane, exact la fel ca matematica. De aici vin si previziunile unei relatii de lunga durata. Pana la urma, si site-urile de matrimoniale se bazeaza tot pe formule matematice pentru a stabili daca doua persoane sunt sau nu compatibile si in ce masura. Dar relatiile serioase merg dincolo de internet, asa ca uite in ce anume consta formula matematica a relatiilor de lunga durata.

  

Odata ce te decizi ca un barbat iti este alesul, trebuie sa stii in ce te arunci daca relatia ta de indelungata ai vrea sa se materializeze intr-o casnicie fericita. Pana la urma, anul trecut, rata divorturilor din Romania era de 30%, in timp ce SUA se apropia rapid de 60% (ambele valori fiind in crestere), ceea ce inseamna ca un mariaj nu mai e chiar sfant, cum obisnuia sa fie. Dar cu siguranta ca stiai asta.

In aceasta ordine de idei, matematicianul amintit considera ca formula relatiilor statornice porneste de la observatiile psihologului John Gottam, conform carora cel mai sigur indicator al divortului viitor intr-o relatie este atitudinea pozitiva ori negativa a partenerilor in discutie. Pentru a determina aceasta atitudine, psihologul a realizat mai multe studii privind conversatiile a sute de cupluri, evaluand o multime de factori, precum tensiunea arteriala, cuvintele spuse si modalitatea in care erau spuse, conductivitatea pielii, pulsul sau mimica.

Matematica fericirii intr-o relatie serioasa 

In general, relatiile aflate in prag de divort sunt acelea care isi asuma mai multe riscuri si care au mai multe puncte negative referitoare la atitudine. Avand o precizie de 90%, psihologul Gottman a prezis ca durata unei relatii depinde in mod direct reactiile partenerilor, incadrarea lor pe scara pozitiv-negativ, pe riscurile pe care si le asuma, pe starea de spirit din momentul conversatiei, dar si pe aceea a partenerilor aflati singuri si, nu in ultimul rand, pe influenta pe care o au unul asupra celuilalt.

  

In relatiile in care partenerii sunt amandoi fericiti, certurile intervin mult mai rar, iar supararea unuia este in mod direct considerata cauza a stresului de la serviciu sau din familie. Acestea sunt relatiile pozitive. In relatiile negative, in schimb, lucrurile stau exact invers. Relatiile de lunga durata isi fac mai greu aparitia aici, iar atitudinile negative sunt la ordinea zilei, devenind ele insele norme. Astfel, un barbat poate sa considere ca supararea partenerei este modul ei de a fi, ceva tipic egoismului si personalitatii acesteia. Pragul negativitatii, asa cum il numesc psihologii, este reprezentat de intensitatea negativitatii pe care un partener trebuie sa o posede pentru a-si enerva persoana iubita. In mod evident, cele mai longevive relatii sunt acelea care au un prag scazut de negativitate, adica acelea care discuta orice detaliu si incearca toate modalitatile pentru a-si repara relatia, acelea care au o viziune pozitiva asupra dedicarii in casnicie si nu lasa nicio diferenta de opinii sa intervina in calea mariajului. Sunt cei pe care ii gaseste ora 5 am vorbind despre nimicuri si 7 am la serviciu.

  

Cel mai important factor in formula matematica a relatiilor de lunga durata este influenta partenerilor unul asupra celuilalt. De exemplu, daca barbatul spune ceva dragut sotiei, cum ar fi sa ii dea dreptate sau sa faca o gluma, aceasta are sanse foarte mari sa ii intoarca un raspuns pozitiv. Dar, daca are o atitudine negativa, cum ar fi sa o intrerupa in timp ce vorbeste sau sa o contrazica fara argumente pertinente, atunci va avea un impact negativ asupra ei. Relatiile de-o viata par astfel sa fie reusita unor interactiuni pozitive, bazate pe respect, incredere si atitudini la fel de pozitive, in care problemele se discuta pana se rezolva. Iar asta nu iti suna deloc necunoscut, dar uite ca matematica o afirma!

Toate aceste informatii care compun formula matematica a iubirii au fost aplicate pe cupluri heterosexuale, casatorite, dar matematiciana si psihologul sustin ca ele se aplica la fel de bine relatiilor serioase, care nu au facut pasul cel mare al casatoriei si relatiilor intre persoane de acelasi sex.

Asadar, tiparele din matematica se aplica si in cazul relatiilor de lunga durata, nu doar in meteorologie, la bursa sau in miscarea planetelor. Ai fi crezut vreodata cat de precisa poate sa se dovedeasca o formula matematica in ceea ce priveste relatiile de dragoste, care sunt atat de...imprevizibile?

Sursa fotografii: businessinsider.com  

Articolul urmator
Doctorul Cristian Andrei despre harta inimii unei femei: „Femeile înșală pentru că moare emoția într-o relație. Da, pentru că este deziluzionată"
Doctorul Cristian Andrei despre harta inimii unei femei: „Femeile înșală pentru că moare emoția într-o relație. Da, pentru că este deziluzionată"
Când vei avea următoarea relație?
Incepe quiz
Când vei avea următoarea relație?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

1 (3)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.