Cât costă o nuntă în 2018: lista cheltuielilor pentru miri

Cât costă o nuntă în 2018: lista cheltuielilor pentru miri

Redactor Andreea Baluteanu

După momentele de amețeală și de fericire euforică pe care le resimți atunci când ești cerută în căsătorie, începe imediat tumultul: unde mă mărit, cât trebuie să slăbesc pentru a arăta minunat în rochia de mireasă și, cel mai important, oare cât costă o nuntă?

Noi ne dorim să îți sărim mereu în ajutor, așa că îți dezvăluim în rândurile de mai jos cât costă, în medie, o nuntă în 2018! Dacă ești deja pe buza depresiei după ce ai descoperit incompatibilitatea dintre portofelul tău și ceea ce cer producătorii, te susținem și cu câteva sfaturi care te vor ajuta să reduci din cheltuieli. Află despre ce e vorba!

Cât trebuie să scoți din buzunar pentru o nuntă în 2018

Nu te vom amăgi: o nuntă în România anului 2018 nu e deloc ieftină. În funcție de cât de aproape îți dorești să fie de visurile tale, poți ajunge să plătești peste 7.000 de euro - și ne referim aici la un buget mediu. Cu toate acestea, suntem sigure că magia momentului, pe care îl dorim, în ciuda frumuseții sale, petrecut doar o dată în viață, va compensa din plin pentru aceste cheltuieli.

miri cu pușculiță

Cât costă o nuntă în 2018? Iată un răspuns estimativ!

Cheltuieli pentru cununia civilă

Pentru că nimic nu e gratis pe lume, nici măcar acel „da” rostit în fața stării civile, iată cât costă o nuntă oficiată în fața reprezentanților primăriei.

- taxa la primărie, în jur de 100 de lei (depinde de la un oraș la altul);

- certificate medicale prenupțiale, 100-200 de lei;

- gustările și șampania oferite după cununie: 200 de lei.

Desigur, aici intervin câteva variabile. În cazul în care tu și viitorul tău soț decideți să vă faceți apariția la cununia civilă în alte haine decât cele cu care veți sărbători la biserică, se mai adaugă la cheltuieli.

- ținutele mirilor: între 600-2.000 de lei;

- buchetul de mireasă: 150-500 de lei.

Cheltuieli pentru ceremonia religioasă

Unul dintre cele mai emoționante momente ale nunții tale este ceremonia din biserică. Cu siguranță, e cel mai încărcat de spiritualitate și cel la care se va lăcrima cel mai tare. Ne pare rău că suntem obligate să te trezim din starea de euforie, dar și aici trebuie să scoți bani din buzunar. Mai jos îți oferim un calcul estimativ:

- taxa la biserică: 500-1.500 de lei, în funcție de lăcaș;

- lumânări: 400-2.000 de lei;

- verighete: 500-4000 de lei;

- ținuta ta: rochie de mireasă (1000-6.000 de lei), voal (200-1.500 de lei), lenjerie intimă (100-400 de lei), pantofi (150-1.000 de lei), bijuterii (100-2.000 de lei), machiaj (150-500 de lei), coafură (100-300 de lei).

- ținuta lui: costum (1000-4.000 de lei), pantofi: 150-500 de lei.

La restaurant

Gata, ești a lui în acte și în fața Domnului, acum e cazul să sărbătorești. Nu și portofelul tău, pentru că va fi cel mai încercat. Bugetul estimativ pentru restaurant se învârte în jurul sumelor următoare:

- meniu cu patru feluri de mâncare: 150-300 de lei/ persoană;

- băuturi servite în local: 50-70 de lei/persoană;

- opțional, băuturi aduse de acasă: 20-50 de lei/persoană;

- tortul: 500-2.000 de lei;

- plata ospătarilor: 100-200 de lei;

- decorațiuni în restaurant: 1.500-5.000 de lei;

- formație: 3.000-9.000 de lei;

- servicii foto și video: 500-4.000 de lei.

Masă la nuntă

Și nu ne oprim aici! La aceste sume se alătură, firește, costul invitațiilor, care pornesc de la 1 leu/persoană, precum și mărturiile. Dacă dorești să îți faci intrarea la nunta ta într-un mare fel și închiriezi o limuzină, o trăsură sau o mașină de epocă, poți ajunge din nou să scoți din buzunar până la 2.000 de lei.

Adori lumina și strălucirea? Atunci artificiile nu ar trebui să lipească de la nunta ta. Magia e însă costisitoare, pornind de la 2.000 de lei pentru artificii exterioare și 1.500-3.000 de lei pentru cele interioare.

În afara sferii nunții, va trebui să te gândești și la cheltuielile pentru petrecerea burlăcițelor/burlacilor și la cele pentru luna de miere. Nu a spus nimeni că fericirea e ieftină!

Desigur, răspunsurile de mai sus la întrebarea „cât costă o nuntă în 2018” se încadrează, așa cum am spus, într-un buget mediu. Dacă pentru tine expresia „banii nu contează” e cât se poate de adevărată, costurile vor fi... nelimitate. Cine spune că nu îți dorești o rochie de mireasă de designer sau pantofi bătuți cu cristale, sau că nu visezi de când erai mică să îți chemi vedeta preferată să îți îngâne versuri duioase la ureche când te măriți?

Sfaturi pentru a minimiza cheltuielile de la nuntă

Dacă rândurile de mai sus te-au convins pentru prima dată în viață de falsitatea proverbului „banii nu aduc fericirea”, află că nu trebuie să fie așa. Poți avea o nuntă minunată și fără să îți „vinzi sufletul” pentru ea. Iată câteva sfaturi în acest sens!

DIY! Decorațiunile pentru nuntă, invitațiile și mărturiile îți consumă o parte importantă din buget, dar poți economisi mult dacă alegi să le concepi singură, alături de viitorul tău soț sau de o prietenă. Pe lângă faptul că e mai romantic astfel, nici factorul financiar nu trebuie uitat. Pinterestul e plin de proiecte de acest gen.

Organizează petrecerea duminica. Toate nunțile au loc sâmbăta? Cine spune? Restaurantele oferă discounturi duminica, iar atunci ai și mai multe șanse de a găsi loc liber. Poate că oaspeții se vor întoarce mai devreme acasă, dar acest lucru nu vă va împiedica să vă distrați.

O nuntă frumoasă nu trebuie să urmeze neapărat calea tradițională. Cu siguranță ai auzit povestindu-se de nunți superbe care au fost organizate în curțile bunicilor de la țară. Mai departe, în loc să lași disperarea să te cuprindă pe la târgurile de nunți, de ce nu ai alege să te căsătorești în rochia de mireasă a mamei? Cu ajutorul unei croitorese pricepute, o poți adapta atât timpurilor actuale, cât și siluetei tale. În plus, imaginează-ți cât de emoționant va fi! Nu îți surâde această variantă? Poți cumpăra pur și simplu o rochie albă, delicată și spumoasă, care să nu fie inclusă în categoria clasică (și scumpă) a rochiei de mireasă. Iar dacă tu sau o prietenă vă pricepeți, de ce nu ți-ai realiza acasă machiajul și coafura?

Mireasă la mare

Muzica de suflet, pe bani puțini. În locul formațiilor cu experiență la activ (pentru care nunta a devenit deja o afacere), de ce nu ai apela la oameni cu talent din orașul tău? Experții te sfătuiesc inclusiv să încerci la liceele și facultățile cu profil muzical, acolo unde poți descoperi o mulțime de tineri speciali, plini de nerăbdare să își dovedească din plin calitățile, care îți vor transforma nunta într-un basm.

Florile, mereu o priveliște spectaculoasă. Decorațiunile florale fac farmecul unei nunți, dar sunt destul de costisitoare. Poți opta pentru flori de sezon, care sunt mai accesibile. De asemenea, alegând în restaurant mai multe mese mari, în detrimentul celor mici și mai numeroase, poți economisi și la capitolul decorațiuni.

Ți-am oferit răspunsul la întrebarea „cât costă o nuntă în 2018”, dar sperăm că ți-am alinat sufletul și cu sfaturile noastre de mai sus, care te ajută să minimizezi cheltuielile! Abia așteptăm să îți auzim părerea!

Surse foto: iStock, Pixabay

Articolul urmator
8 lucruri pe care să le iei în considerare dacă vrei să ai o relație cu un bărbat mai în vârstă
8 lucruri pe care să le iei în considerare dacă vrei să ai o relație cu un bărbat mai în vârstă
Ce fel de nunta ti se potriveste?
Incepe quiz
Ce fel de nunta ti se potriveste?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.2 (31)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.