Ce se intampla in creierul tau cand iubesti si doresti pe cineva

Ce se intampla in creierul tau cand iubesti si doresti pe cineva

Ioana Dinu

Cand auzi replici de tipul „te doresc" sau „te iubesc", la cine te gandesti? Trebuie sa fie un anume barbat. Cand vine vorba de dorinta sexuala, parca vizualizezi cum va sarutati, cum va mangaiati si ii simti pielea lipita de a ta. Ei bine, afla ca nu esti singura careia i se intampla asta.

Ar trebui sa stii ce se intampla in creierul tau in momentul in care doresti ori iubesti pe cineva. Pentru aceasta, citeste randurile urmatoare si nu vei mai avea intrebari de pus.

Cum se manifesta dorinta sexuala si indragostirea

  

Chiar daca n-ai fost indragostita niciodata, trebuie sa ai o idee despre ce inseamna senzatia de indragostire si apetitul sexual. Dorinta sexuala se manifesta cand ravnesti la cineva, cand il dezbraci din priviri (nu, nu doar barbatii fac asa cu femeile), cand simti ca vrei sa il iei de mana si sa mergeti pana la capatul lumii ori la capatul patului, e cand simti ca trebuie sa actionezi cumva ca sa il ai. Dorinta se manifesta cand vrei sa adormi langa cineva pe care sa-l domini ori sa te domine, e un sentiment mai degraba egoist.

Dragostea o simti cand vrei sa te priveasca in ochi, sa iti dea suvita rebela dupa ureche, sa-ti vorbeasca ore in sir, sa te tina in brate. Spre deosebire de dragoste, dorinta sexuala nu necesita o conexiune speciala cu cineva, decat la nivel fizic. Apetitul acesta nu trebuie intretinut cu discutii lungi in noapte (poate doar de ordin sexual). In fine, dorinta e un sentiment primar, in timp ce dragostea inseamna romantism. Oamenii care au experimentat si dragostea, si dorinta nebuna stiu sa faca diferenta intre ele la fel de bine cum stiu sa nu mai raspunda a doua zi ispitei de o noapte si sa stea ore-n sir la palavre cu cei de care sunt indragostiti.

Ce este mai putin placut la dragoste e ca, odata ce te-ai indragostit si ai inteles ce inseamna acest sentiment, nu mai poti da inapoi. Chiar daca relatia esueaza si esti gata sa incerci iar cu altcineva, nu iti vei gasi linistea pana nu vei mai gasi fluturii in stomac, nesomnul, apartenenta.

Cum ramane cu creierul tau?

Se pare ca dragostea si dorinta sexuala activeaza parti diferite ale creierului. Dorinta sexuala este concentrata, se pare, in partea laterala a creierului numita striatum, care este regiunea responsabila cu recompensele si comportamentul motivat. Aceasta regiune nu raspunde doar placerilor carnale, ci si acelora pentru mancare. Asa ca acum ai o explicatie in legatura cu dorinta aia pe care o simti in tot corpul pentru o bucata de ciocolata sau o prajitura.

Pe de alta parte, dragostea activeaza acea parte a stratumului care supravegheza dezvoltarea si mentinerea obiceiurilor. Cu toate astea, chiar daca dragostea si sexul activeaza regiuni diferite ale creierului, acestea tot intra in relatie. Si aceasta poate sa fie o explicatie plauzibila pentru dragostea la prima vedere, care nu e doar dragoste, dar nici numai dorinta sexuala. De fapt, este dorinta care se poate transforma in iubire datorita obiceiului. Asadar, dragostea nu e decat un obicei provenit din dorinta sexuala mentinuta. Practic, e acelasi procedeu precum dependenta de droguri.

Insa cea mai pregnanta diferenta dintre dragoste si atractie sexuala e ca dragostea dureaza, in timp ce atractia se perimeaza. Cand iubesti, poti sta luni de zile fara sa faci sex, poti sa fii loiala. Insa, cand iti doresti pe cineva in patul tau...mai greu.

Acum ca iti e mai clara diferenta dintre atractia sexuala si dragoste, fa-ti ordine prin sertarele cu barbati si separa-i, ca pe sosete, in functie de sentimentele, dorintele si partile creierului in care se incadreaza.

Articolul urmator
10 lucruri pe care să le faci acum dacă partenerul tău nu este afectuos
10 lucruri pe care să le faci acum dacă partenerul tău nu este afectuos
La ce e creierul tău cel mai bun?
Incepe quiz
La ce e creierul tău cel mai bun?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3.3 (28)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.