Cele mai răspândite mituri despre anticoncepționale

Cele mai răspândite mituri despre anticoncepționale

Redactor Alexa Galgau

Contraceptivele orale reprezintă o metodă sigură (în proporție de 99%) de a preveni sarcina, chiar dacă nu protejează și de boli cu transmitere sexuală. Multe cupluri stabile apelează la această metodă contraceptivă, însă, din cauză că anticoncepționalele nu sunt folosite de foarte mult timp, încă există multe informații eronate despre ele, care circulă pe internet și de la o persoană la alta, fără a avea o bază reală.

Află care sunt cele mai răspândite mituri despre anticoncepționale, ca să fii cât mai corect informată referitor la această metodă contraceptivă!

Mituri despre anticoncepționale

1. Folosirea anticoncepționalelor cauzează cancer. Aproape că nu există ceva pe această lume despre care să nu se spună că ar cauza cancer, așa că nici anticoncepționalele nu au scăpat de această etichetă. Există, într-adevăr, niște studii care arată că schimbările hormonale cauzate de folosirea anticoncepționalelor ar putea crește puțin riscul de a face cancer cervical în cazul femeilor mai tinere, dar acest risc dispare complet după ce încetezi să le mai iei. Pentru femeile care au peste 30 de ani, factorii de risc nu se înmulțesc din cauza anticoncepționalelor. Dimpotrivă, se pare că acest tratament protejează de cancerul ovarian și cervical.

2. Cu cât iei anticoncepționalele mai mult timp, cu atât e mai greu să rămâi însărcinată când nu le mai iei. Acesta este un alt mit foarte răspândit referitor la anticoncepționale, iar multe femei cred că apar schimbări permanente în organism în timpul administrării acestora, care conduc apoi la infertilitate. Nu este nicidecum adevărat! Așa cum îți va spune orice medic ginecolog, poți să rămâi însărcinată aproape imediat după ce nu mai iei pastila. În unele cazuri, nivelurile de hormoni nu se reglează foarte repede, ceea ce înseamnă că poate fi puțin mai greu să rămâi însărcinată în primele zile sau primele săptămâni după ce întrerupi tratamentul, însă nu se pune problema de fertilitate scăzută din cauza pastilelor.

3. Anticoncepționalele își fac efectul încă de la prima pastilă administrată. Acest mit poate fi unul foarte periculos, așa că trebuie eliminat pe cât posibil. Nu de puține ori, se face o confuzie între efectul anticoncepționalelor și cel al pastilei de a doua zi. Primele încep să își facă efectul după un anumit timp. De aceea, când începi tratamentul cu anticoncepționale, este necesar să folosești și alte metode contraceptive, cel puțin până încep să își facă efectul (de obicei, durează o săptămână și ele trebuie să fie luate începând cu prima zi a ciclului menstrual).

4. Trebuie să faci pauze atunci când iei anticoncepționale. Aceste pilule nu sunt periculoase pentru cea mai mare parte a femeilor și pot fi administrate pe termen lung fără a crea probleme. Persoanele care au diverse boli cronice, în special afecțiuni hepatice, ar trebui să se consulte cu medicul pentru a afla cu exactitate cât timp este sigur să ia aceste pastile, dar persoanele sănătoase nu ar trebui să își facă probleme din acest punct de vedere.

5. Nu este sănătos să folosești anticoncepționalele pentru a amâna ciclul. După cum probabil știi deja, dacă nu oprești administrarea anticoncepționalelor și începi o nouă folie a doua zi după ce se termină cea de dinainte, îți poți amâna ciclul cu o lună. Multe femei fac acest lucru dacă trebuie să meargă la un eveniment special sau dacă vor să nu fie la ciclu atunci când merg la mare, de exemplu. Există convingerea că această metodă nu este sănătoasă, dar adevărul este că nu îți afectează organismul, atât timp cât ești sănătoasă în general, nu ai tensiune arterială mare și nu ești fumătoare.

6. Trebuie să iei pastila la aceeași oră în fiecare zi. Deși acest lucru se practică de către toate femeile, anticoncepționalele nu sunt mai eficiente dacă le iei la aceeași oră. Regula este valabilă numai pentru pastilele care conțin exclusiv progesteron, însă cele mai multe femei iau anticoncepționale obișnuite, care conțin o combinație de progesteron și estrogen. Singurul avantaj al administrării la aceeași oră este că îți creezi o obișnuință și scade riscul de a uita să iei o pastilă.

Câte dintre aceste mituri despre anticoncepționale credeai că sunt adevărate?

Află și dacă anticoncepționalele sunt bune contra acneei!

Cel mai greu test! Nimeni nu raspunde corect la toate cele 10 intrebari
Incepe quiz
Cel mai greu test! Nimeni nu raspunde corect la toate cele 10 intrebari

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3.3 (6)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.