Cum să ai o relație sănătoasă: 7 trucuri pentru părinți fericiți

Cum să ai o relație sănătoasă: 7 trucuri pentru părinți fericiți

Ana Maria Munteanu, redactor sef Divahair.ro

Venirea pe lume a unui copil și parcurgerea tuturor stadiilor sale de creștere în sânul familiei poate fi o provocare pentru viața de cuplu. De la primele luni după naștere, când are nevoie de toată atenția părinților și până la preadolescență, când oscilează între tot felul de probleme tipice și curiozități, un copil poate schimba relația dintre părinții săi.

Dar asta nu înseamnă că schimbările sunt întotdeauna nocive sau că nu pot fi echilibrate prin câteva eforturi și trucuri ale cuplurilor care își doresc o relație cât mai sănătoasă și armonioasă:

1. Fă-ți timp pentru o discuție scurtă în fiecare zi

Partenerul tău are la fel de multă nevoie ca tine să fie ascultat. Nu contează că problemele tale sunt legate de schimbatul scutecelor sau de făcutul temelor împreună cu copilul vostru sau că ale lui sunt despre un deadline la serviciu sau că lucrurile stau exact invers. Important este să vă acordați câte puțin timp în fiecare zi pentru a discuta despre ceea ce vă supără pe fiecare și despre ceea ce vă îngrijorează. Astfel, veți continua să fiți o adevărată echipă.

2. Nu te aștepta să-ți citească gândurile și nu aștepta să-ți vină totul pe tavă

Partenerul tău nu îți va ghici frustrările, la fel cum nici tu nu le vei ghici pe ale lui. Iar problemele copilului vostru par mereu mai importante decât orice altceva. Pe de altă parte, oricât de bună ar fi fost relația voastră înainte de a deveni părinți, nu există o garanție conform căreia va merge de la sine la fel de bine. Așadar, investiți timp și energie pentru a păstra ceea ce aveți.

3. Fă-ți timp pentru puțină intimitate

xistă părinți care dorm împreună cu copiii, părinți care dorm pe rând cu copiii și părinți care și-au păstrat dormitorul și le-au amenajat și copiilor un altul. Indiferent în care dintre aceste trei situații te regăsești, știi că este important ca, la un moment dat, tu și partenerul tău să dormiți din nou împreună în fiecare noapte. Iar cea mai bună modalitate de a face asta este amenajarea camerei celui mic, cu un pat pentru copii și jucării care să-l atragă, dar și cu un decor potrivit pentru gusturile lui.

4. Impune limite

Orice copil are nevoie de atenția părinților, dar asta nu înseamnă că este în regulă ca fiecare discuție pe care o porți cu partenerul tău să fie întreruptă de o dorință subită de a asambla un puzzle cu spectatori. Discută cu copilul tău și explică-i, în mod repetat, că sunt momente când aveți nevoie de câteva minute singuri și că asta nu înseamnă că nu îi sunteți alături. Dacă este vorba despre etalarea unei jucării noi sau un alt motiv similar, convinge-l că ar fi important pentru voi ca el să aibă puțină răbdare.

5. Învață să te mulțumești cu puțin

Poate că, după câteva luni bune de la ultima ieșire alături de partenerul tău, ai așteptări ca următoarea să fie una spectaculoasă. Visezi la cine în restaurante fancy, cu șampanie și, bineînțeles, un dress code care să-ți permită să porți din nou rochia preferată. Nu spunem că nu e benefic să ai țeluri înalte, ci doar că ar trebui să vă bucurați de fiecare ocazie de a petrece timp împreună. Nu se poate altfel decât la un fast food de cartier? Adjudecat! La urma urmei, veți avea cel puțin o jumătate de oră doar pentru voi, iar asta contează enorm într-un cuplu.

6. Fii empatică și blândă

Gesturile mărunte contează. De la a-ți întreba partenerul cum i-a fost ziua la a-l trezi într-o dimineață de weekend cu cafeaua aburindă și un croissant de la cea mai apropiată patiserie, există o mulțime de modalități de a-i arăta celui de lângă tine că îl apreciezi. Nu trebuie să faci eforturi supraomenești, ci doar să ții cont de dorințele și preferințele sale și să îi arăți că îți pasă de sentimentele lui.

7. Nu te feri de lucrurile noi

Pentru copii, rutina este importantă și are rolul de a crea obiceiuri, dar în cuplu nu are același efect. A face lucruri noi alături de partenerul tău nu implică neapărat abaterea de la obiceiurile copilului și nici petrecerea timpului separat. De fapt, poți instaura o nouă regulă, conform căreia, în fiecare sâmbătă, de exemplu, veți petrece trei ore în familie făcând ceva nou. Poate fi un curs de olărit, o ieșire într-un parc de aventură sau orice altă activitate care vă surâde și pe care n-ați mai încercat-o.

Viața de cuplu nu trebuie să fie mai rea sau mai grea dacă aveți un copil. De fapt, relația voastră poate avea doar de câștigat dacă învățați să gestionați lucrurile cu grijă pentru fiecare membru al familiei.

Surse foto: Shutterstock

Articolul urmator
Obiceiul saptamanal care poate imbunatati orice relatie, potrivit unui terapeut de cuplu
Obiceiul saptamanal care poate imbunatati orice relatie, potrivit unui terapeut de cuplu
Cât ești de sănătoasă?
Incepe quiz
Cât ești de sănătoasă?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (4)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.