Cum să îl faci să te iubească

Cum să îl faci să te iubească

Alexandra Barbu

Cu siguranță ai avut momente în care ți-ai dorit o soluție magică pentru micile discuții și eventualele conflicte din cuplu. Poate ti s-a parut ca nu face suficient pentru tine si pentru relatie sau ca nu este implicat. Mai pe scurt, ca nu te iubeste cu adevarat. Ai vrea sa schimbi situatia, sa il faci sa fie din nou barbatul care se indragostise de tine la inceput. Soluția este cat se poate de simplă: comunicarea eficientă în cuplu.

Psihologii specializați în domeniul psihoterapiei de cuplu și probleme maritale atunci când vorbesc despre eficienta comunicării în cuplu vorbesc despre rezervorul afectiv al fiecărui partener, limbajele iubirii și stilul de atașament al partenerilor. Acestea sunt considerate cele 3 elemente care susțin comunicarea eficientă în cadrul unui cuplu, casnicii sau relații.

Cuplu de indragostiti, imbratisandu-se

Rezervorul afectiv este denumirea metaforică pentru cât de împlinit te simți în relația în care te afli. Cu alte cuvinte, atunci cand tragi linie si consanti ca, in cuplu, ai multe nemulțumiri, reproșuri la adresa partenerului tău, ca esti mai mult nefericita, decat implinita, inseamna că rezervorul tău afectiv este aproape gol.

Limbajele iubirii, cel de-al doilea element al comunicarii eficiente, sunt cinci moduri în care se fac schimburile în relații, problemele apărând atunci când cererea nu corespunde cu oferta și invers. Cum identificam această neconcordanță? Ei bine, se intampla atunci când avem sentimentul că nu suntem pe deplin înțeleși, că una am cerut și parcă am primit ceva diferit, dupa cum explica in cartea sa "Cele cinci limbaje ale iubirii", consilierul matrimonial Gary Chapman. 

Dacă o să identificăm limbajul nostru de iubire, dar și pe al partenerului, iar schimburile se vor face ținând seama de ce are fiecare partener nevoie să primească, atunci situația se simplifica. Trebuie doar să iti doresti să afli aceste lucruri.

Barbat care ii daruieste flori iubitei

Declarațiile, timpul în doi, darurile, serviciile și contactul fizic sunt cele cinci limbaje ale iubirii. In cuplu, există o combinație a acestor 5 elemente care asigură nevoiele fiecăruia dintre noi. Chiar dacă o să le găsim pe toate în proporții diferite, în momente diferinte din viața noastră, o să constatăm că 1-2 dintre acestea predomina.

Cum iti idenifici limbajul de iubire?

Dacă ne place să primim complimente, să fim încurajați, să ni se vorbească pe un ton adecvat, iar atitudinea partenerului să fie mereu politicoasă, înseamnă că limbajul nostru de bază este acela al declarațiilor.

Dacă pentru noi exprimarea iubirii partenerului înseamnă să-și petreacă timpul cu noi, să facem lucruri împreună, să avem discuții cu privire la planurile comune, să ne exprimăm deschis emoțiile și dorințele, cel mai probabil că limbajul predominant are legatura cu “timpul în doi”.

Când cadourile pe care le primim ne fac să ne simțim iubiți înseamnă că acesta este limbajul nostru predominant, conform lui Chapman.

Limbajul nostru de iubire este reprezentat de “servicii”, atunci când măsura iubirii tale este data de ajutorul primit de la partener. Daca il rogi sa se spele vasele, iar el nu te refuza, canalul prin care raspunde iubirii tale este cel corespunzator. Daca nu o face, intervine nemultumirea, tocmai pentru ca el nu raspunde conform limbajului tau de iubire.

Dacă ne simțim iubiți atunci când partenerul ne îmbrățișează, mângâie, limbajul nostru de iubire este reprezentat de “contactul fizic”.

Pe lângă descrierea fiecărui limbaj, sunt 3 întrebări care te ajută să iti dai seama care este limbajul tau de iubire:

- Ce îi reproșăm cel mai des partenerului – este semn că nevoia respectiva rămâne nesatisfăcută.
- Ce îl rogi cel mai des pe partenerul tău să facă pentru tine? - consideri ca nu este atent la nevoile tale.
- Dintre toate lucrurile pe care le face sau nu le face partenerul tău, care te deranjează cel mai tare? - spre exemplu, daca nu esti multumita ca nu petrece mai mult timp cu tine, ca nu mergeti impreuna prea des in concedii, ca nu ati mai fost la un film de mult, iar toate astea te deranjeaza cel mai mult in cuplu, asta inseamna ca limbajul tău de iubire - timpul in doi, nu primeste feedback-ul asteptat.

Răspunzând acestor întrebări și recitind descrierea fiecărui limbaj îți poți da seama care este limbajul tău principal, dar și care este limbajul principal al partenerului/partenerei.

Practic, vorbind într-un limbaj pe care partenerul îl recunoaște și îl interpretează ca “iubire” blocajele și barierele de comunicare dispar. Ne exprimăm iubirea într-un fel pe care partenerul nostru îl înțelege.

Barbat si femeie imbratisandu-se in pat

Tipul de atasament se reflecta in increderea si starea de siguranta pe care o resimti in prezenta partenerului tau, atunci cand te afli intr- situatie de pericol sau de vulnerabilitate.

Referindu-ne la “stilul de atasament”, a treia componenta care face comunicarea sa functioneze eficient, o să clarificăm de ce unor parteneri le este mai dificil să exprime ceea ce simt, chiar dacă își doresc din tot sufletul să-i faca pe cei de langa ei să se simtă iubiți i relatie.

Exista trei tipuri de atasament, conform descoperirilor lui James Baowlby, specialist in psihologie si psihoterapie: anxios, evitant si securizant.

Persoanele anxioase sunt preocupate mai mereu de modul și ritmul în care evoluează relația, tind să se îngrijoreze frecvent că partenerul nu le iubește la fel de mult. O persoană anxioasa riscă să-și facă foarte multe gânduri fără că acestea să se reflecte în realitatea relației și riscă să nu traiasaca, de teamă, o relație frumoasă în prezent

Persoane evitante sunt caracterizate prin credința că intimitatea și apropierea de partener le poate face să-și piardă libertatea. Un partener cu stilul de atașament evitant o să aibă nevoie de mai mult timp să se simtă în primul rând el sigur într-o relație și apoi să poată să ofere și partenerului siguranță, suport și intimidate emoțional. 

Partenerii carcaterizati de stilul de atașament “securizant” se simt confortabil să-și exprime emoțiile și sentimentele, adesea sunt calzi și iubitori. Un partener caracterizat de acest tip de atasament poate asigura un echilibru in relatia de cuplu.

La randul lor, Amir Levine și Rachel S.F. Heller (specialiști în psihoterapie si neurostiinte ) au elaborat și standardizat un chestionar care ne permite să identificăm ce stil de atașament practicăm. 

Stilul propriu de atașament poți să-l descoperi răspunzând următoarelor întrebări, din testul de mai jos, elaborat de cei doi psihologi!

Testul care iti spune cum sa il faci sa te iubeasca

Faceți suma tuturor căsuțelor bifate în coloanele A,  B și C. Coloana care predomina reprezintă situlul de atașament predominant, iar tu vei ști, în funcție de tipul de atașament, ce este de făcut pentru a-i . 

Categoria A reprezintă stilul de atașament anxios, majoritate B - stilul de atasament securizant în timp ce majoritate C - stilul de atașament evitant.

Astfel, cuplul ideal, intre cele trei tipuri de atasament, este format din doi parteneri cu stil de atasament securizant, adica disponibili sa ofere atentie la nevoile partenerului si suport. Daca, in urma testului, ati constatat ca aveti stiluri diferite de atasament, asta nu inseamna ca relatia nu sa functioneze, ci doar ca mai aveti nevoie de timp sa va cunoasteti partenerul mai bine. Cuplurile care rezista pe termen lung sunt cele care mai au lucruri de facut impreuna, prin urmare, faptul ca mai aveti de rezovlat o serie de aspecte ale relatiei voastre este un semn ca povestea voastra de iubire poate continua.

Articolul urmator
3 greșeli uriașe pe care le faci atunci când manifești pentru întâlnirea sufletului pereche
3 greșeli uriașe pe care le faci atunci când manifești pentru întâlnirea sufletului pereche
Ce fel de femeie ești, în funcție de cum faci curățenie
Incepe quiz
Ce fel de femeie ești, în funcție de cum faci curățenie

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.6 (24)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.